«Δαίμονες των κυμάτων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Δαίμονες των κυμάτων

Νο 74

Για παιδιά από 12 ετών και άνω

Μετάφραση:
Μαίρη Κιτσικοπούλου

Εικονογράφηση:
Στάθης Σταυρόπουλος

Eικονογράφηση εξωφύλλου: Eye D Design Group

Δαίμονες των κυμάτων
  • ISBN: 960-03-0036-4
  • σελ. 248
  • Επανέκδοση
  • 8 Απριλίου 2006
  • € 12,72

Περίληψη

O Χάρβεϋ, ο κακομαθημένος γιος ενός πολυεκατομμυριούχου, διασχίζοντας τον ωκεανό με το πλοίο της γραμμής, πέφτει κατά λάθος στη θάλασσα και σώζεται από ένα ψαροκάικο. Έτσι, αναγκαστικά, θα μοιραστεί για λίγους μήνες την απλή, μα σκληρή κι επικίνδυνη ζωή των ψαράδων. Πολλά αλλάζουν τώρα για τον Χάρβεϋ, που δουλεύει όπως κι όλοι οι άλλοι, χωρίς διάκριση, επάνω στο ψαροκάικο και μαθαίνει να κερδίζει με τον κόπο του το χαρτζιλίκι του. Μαθαίνει την αξία και τη σημασία της δουλειάς, αρχίζει να σέβεται και να υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Σιγά σιγά, το χαϊδεμένο πλουσιόπαιδο γίνεται σωστός και υπεύθυνος άνθρωπος.

O Κίπλινγκ, με την απαράμιλλη ευχέρεια του λόγου του, μας χαρίζει μια συναρπαστική περιπέτεια στη θάλασσα, μας φέρνει κοντά στη ζωή, στις συνήθειες, στις προσδοκίες, στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων που κοπιάζουν σ' αυτή. Ένα από τα ωραιότερα δείγματα της αφηγηματικής παραγωγής του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (1865-1936). Μόλο που εύκολα (και όχι παντελώς αναίτια) πολλοί καταλογίζουν στο έργο του σοβινισμό και διάθεση εξωραϊσμού της αποικιοκρατίας, ο Κίπλινγκ ούτε στο τουλάχιστον προβληματικό του Αν εξαντλείται, ούτε βεβαίως από το έργο του (τεράστιο σε όγκο) λείπουν οι κριτικές βολές κατά του αποικιοκρατικού συστήματος. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην αγγλοκρατούμενη Ινδία, σπούδασε στην Αγγλία και εκεί έζησε ως το τέλος του. Στα μυθιστορήματά του συναντάται η αποικιοκρατική έπαρση βλέμματος με την τρυφερότητα λόγου και την ανάγκη καθημερινής δικαιοσύνης και ρυθμικής αντοχής που επιβάλλει στον άνθρωπο η ζωή έξω από τα τοπία των πόλεων. Θεωρείται από τους κορυφαίους στιλίστες της αγγλικής γλώσσας. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907. Το 1927 βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Λογοτεχνικής Εταιρείας.




Βιβλιογραφία

Βραβεία

  • 1907 ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ