«Το άδειο νυφικό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το άδειο νυφικό

Ο απόκρυφος έρωτας του Ελευθέριου Βενιζέλου

Ιστορικό μυθιστόρημα

Το άδειο νυφικό
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5567-3
  • epub logoePUB
  • σελ. 384
  • 8 Απριλίου 2013
  • € 9,90

Περίληψη

«Παίρνω τη ζωή όπως έρχεται», συνήθιζε να λέει η Παρασκευούλα Βλουμ, η γυναίκα με τα μάτια στο χρώμα της θάλασσας, την οποία ερωτεύτηκε με πάθος ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όμως η μοίρα την έταξε στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας, κι έτσι δεν φόρεσε ποτέ το νυφικό που έραψε για το γάμο της με τον μεγάλο ηγέτη. Μάλιστα, όταν αυτός, συντετριμμένος από την εκλογική ήττα του 1920, παντρεύτηκε τη «Βασίλισσα της στερλίνας» Έλενα Σκυλίτση, εκείνη σχολίασε στωικά: «Ο Βενιζέλος, τώρα, πρόσκειται τοις πλουσίοις!» Τελικά, η αγάπη τους αποδείχθηκε πιο δυνατή. Η Παρασκευούλα Βλουμ παρέμεινε αιώνια ερωμένη για τον άνθρωπο που ήταν πλασμένος «να δοξάσει την Ελλάδα», όπως η ίδια έλεγε χαρακτηριστικά. Στο βιβλίο ζωντανεύουν μυστικές συναντήσεις, δολοφονικές απόπειρες, όνειρα, πάθη, συγκρούσεις με το Παλάτι, ο εθνικός διχασμός, αλλά και μια φωτογραφία που ο Βενιζέλος άφησε δίπλα στο κρεβάτι της Παρασκευούλας το 1916, όταν ξεκινούσε για το κίνημα της Εθνικής Άμυνας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η φωτογραφία που εκείνη κράτησε μέχρι το θάνατό της. Μοναδικό ντοκουμέντο του έρωτά τους, που έμεινε πάντα αναμμένος, αν και εκτυλίχτηκε στα πιο δραματικά χρόνια της ελληνικής Ιστορίας. Ήταν ο έρωτας της ομορφότερης γυναίκας της Κρήτης και του επαναστάτη που έγινε στη συνέχεια ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία

Αργύρης Ντινόπουλος

Ο Αργύρης Ντινόπουλος σπούδασε Νομικά στην Αθήνα, στο Πα­ρίσι και στο Λονδίνο, από όπου πήρε μάστερ ( LL.M) στο Δίκαιο των Σοσιαλιστικών Χωρών. Ασχολήθηκε με την πολιτική, για πρώτη φορά, το 2002. Τότε εκλέχτηκε δήμαρχος Βριλησσίων. Προηγουμένως εργάστηκε ως δημοσιογράφος-πολεμικός ανταπο­κριτής. Κατά τη δεκαετία του 1990 (η οποία περιγράφεται στο βιβλίο ως η εποχή του «μεγάλου πάρτι» για την Ελλάδα) κάλυψε τους πολέμους στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, στο Αφγανι­στάν και στη Ρουάντα. Από το 2007 εκλέγεται βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Άλλα βιβλία του: Zar je ovo Sarajevo? (Mα αυτό είναι το Σαράγιεβο;) (Κορφή, 1993), Η κασέτα του πολέμου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001) και Το άδειο νυφικό – Ο απόκρυφος έρωτας του Ελευθέριου Βενιζέλου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013).
Βιβλιογραφία