«Τουρκία - Παραφροσύνη και μελαγχολία» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τουρκία - Παραφροσύνη και μελαγχολία

Αφήγημα

Μετάφραση:
Ελένη Παξινού, Μαρία Παξινού

Τουρκία - Παραφροσύνη και μελαγχολία
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6196-4
  • epub logoePUB
  • σελ. 304
  • 6 Ιουνίου 2017
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Η Τουρκία είναι μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και αντιφάσεις. Mε το καθεστώς Ερντογάν έχει αρχίσει να προσομοιάζει με απολυταρχία. Οι αντιφρονούντες φυλακίζονται και οι διαμαρτυρίες καταπνίγονται. Παρόλο που τυπικά είναι ένα κοσμικό κράτος, με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η επιρροή του θρησκευτικού συντηρητισμού. Η Τουρκία, ευρισκόμενη ανέκαθεν σε μια άβολη θέση μεταξύ της εκκοσμικευμένης Δύσης και της ισλαμικής Ανατολής, έχει εμπλακεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις συγκρούσεις γειτονικών χωρών, την Αραβική Άνοιξη, τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ανάδυση του Ισλαμικού Κράτους. Στο αφήγημά της η Ετζέ Τεμελκουράν αποτυπώνει την αναταραχή ενός ολόκληρου έθνους και περιγράφει την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη τουρκική κοινωνία. Αναδεικνύει μια μακρά παράδοση καταπίεσης και αυταρχισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική ιστορία, από την πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη συνεπακόλουθη άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια συναρπαστική, σύνθετη ματιά πάνω στην πολιτική αβεβαιότητα της γειτονικής χώρας, που βιώνει τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς κραδασμούς, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. 

 

«Η Ετζέ Τεμελκουράν έγραψε ένα βασικό εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε το σημερινό χάος στην Τουρκία, παραδίδοντας ένα μάθημα για το πώς πρέπει να είμαστε πάντοτε προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο». 

Financial Times

 

«Ένα θαυμάσιο βιβλίο που μας δίνει από τα μέσα μια καθηλωτική –αν όχι τρομακτική– εικόνα για τη σημερινή κατάσταση, εξηγώντας γιατί η Τουρκία μετεξελίσσεται σε αυταρχικό κράτος. Η Ετζέ Τεμελκουράν, με μια οικειότητα που μαγνητίζει τον αναγνώστη, περιγράφει τις συνέπειες μιας διαδικασίας που επηρεάζει όλες τις όψεις της ανθρώπινης ζωής». 

ΠΑΤΡΙΚ ΚΟΚΜΠΕΡΝ

 

«Η Τεμελκουράν επιδεικνύει εδώ τον πατριωτισμό της –αυτή είναι η σωστή λέξη– και με αυτό το βιβλίο για την Τουρκία συντάσσεται με όσους διαχρονικά αντιστάθηκαν στους δεσποτικούς και εγκληματικούς ηγέτες».

ΣΕΪΜΟΥΡ ΧΕΡΣ

 

«Μια θαρραλέα γυναίκα! Μια υπέροχη, κομψή και έξυπνη συγγραφέας! Αναμειγνύοντας τον σαρκασμό, την οργή, την ευστροφία και την ειρωνεία με μια εκτεταμένη βάση εμπειρικών δεδομένων, καταθέτει ένα αφήγημα που συγκινεί και μας ενημερώνει για την κατά τα φαινόμενα αναπόδραστη διολίσθηση της Τουρκίας στον απολυταρχισμό».

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΣΑΣΟΥΝ

Βιογραφικά στοιχεία

Ετζέ Τεμελκουράν

Η Ετζέ Τεμελκουράν, συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτική αρθρογράφος, ανήκει στις δημοφιλέστερες και πλέον μαχητικές προσωπικότητες της σημερινής Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1973 στη Σμύρνη. Το 1995 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία. Έχει εκδώσει έρευνες και βιβλία για ζητήματα που παραμένουν ακανθώδη στην πατρίδα της, όπως είναι το Κουρδικό ή το Αρμενικό, τα δικαιώματα των γυναικών και η ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι και το Pen for Peace Award. Κείμενά της δημοσιεύονται σε μεγάλα διεθνή μέσα (The Guardian, Le Monde diplomatique κ.ά.) ενώ δίνει συχνά διαλέξεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Οι ήχοι της μπανάνας. Το δεύτερο μυθιστόρημά της Η μαγική πνοή των γυναικών κυκλοφόρησε το 2016 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (μτφρ. Στέλλα Χρηστίδου). Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, με τίτλο Εποχή, εκδόθηκε το 2015.
Βιβλιογραφία