«Αυτό που σου ανήκει» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αυτό που σου ανήκει

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Τόνια Κοβαλένκο

Αυτό που σου ανήκει
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6128-5
  • epub logoePUB
  • σελ. 240
  • 23 Νοεμβρίου 2016
  • € 7,90

Περίληψη

Μια φθινοπωρινή μέρα ένας Αμερικανός καθηγητής μπαίνει στις δημόσιες τουαλέτες του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού στη Σόφια. Εκεί γνωρίζει τον Μίτκο, έναν γοητευτικό νεαρό που εκδίδεται επί χρήμασι, και πληρώνει κι αυτός το αντίτιμο για να κάνει σεξ μαζί του. Τους επόμενους δυο μήνες επιστρέφει ξανά και ξανά στον Μίτκο, σπρωγμένος από λαγνεία, μοναξιά κι από τη σαγήνη του κινδύνου. Δεν αργεί έτσι να εμπλακεί σε μια σχέση αλληλεξάρτησης, στην οποία η τρυφερότητα μπορεί εύκολα να δώσει τη θέση της στη βία. Παλεύοντας να συμφιλιώσει το ερωτικό του πάθος με τις ανησυχίες που το συνοδεύουν, ο ήρωας ανακαλεί το δικό του μεγάλωμα στον αμερικανικό Νότο, όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος σε μετέτρεπε αυτομάτως σε παρία. Εντοπίζει όμως συγκλονιστικές ομοιότητες ανάμεσα στο παρελθόν του και την ξένη χώρα όπου έχει βρεθεί, την οποία ανακαλύπτει καθώς μαθαίνει περισσότερα για τον Μίτκο. Το Αυτό που σου ανήκει είναι το εντυπωσιακό ντεμπούτο ενός ξεχωριστού συγγραφέα που χαιρέτησε σύσσωμη η αμερικανική κριτική. Ένα μυθιστόρημα λυρικής έντασης και ανενδοίαστου ερωτισμού για τη σεξουαλική επιθυμία και τις συνέπειές της.

 

 

«Η αμερικανική λογοτεχνία γίνεται πλουσιότερη κατά ένα ακόμη σπουδαίο έργο… Ο Μίτκο είναι ένας αλησμόνητος ήρωας, προορισμένος να γίνει κλασικός. Δεσπόζει στο επίκεντρο αυτού του βιβλίου, κυκλωμένος από τις μαγικές φλόγες του πόθου». 

ΕΝΤΜΟΥΝΤ ΟΥΑΪΤ

 

«Στο υπέροχο μυθιστορηματικό του ντεμπούτο ο Γκαρθ Γκρίνγουελ αφηγείται την προσπάθεια ενός ομοφυλόφιλου άντρα να καταλάβει τις μύχιες επιταγές της καρδιάς του… Είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσουν όλοι οι λάτρεις της σοβαρής λογοτεχνίας, παρά το κεντρικό του θέμα, ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό».

ΝΤΟΥΑΪΤ ΓΚΑΡΝΕΡ, The New York Times

 

«Ο Γκαρθ Γκρίνγουελ σκέφτεται και γράφει όπως η Βιρτζίνια Γουλφ ή ο Β. Γκ. Ζέμπαλντ… Το μυθιστόρημά του εντυπωσιάζει για πολλούς λόγους – ένας απ’ αυτούς είναι η διαύγεια και η αυτογνωσία με την οποία φέρει σε πέρας ο χαρισματικός αυτός συγγραφέας τις προθέσεις του».

ΤΖΕΪΜΣ ΓΟΥΝΤ, The New Yorker

 

«Ένα δυνατό μυθιστόρημα που περιγράφει με ακρίβεια και ευαισθησία αφενός την κατάσταση της πότε ηθελημένης και πότε αθέλητης μοναξιάς και αφετέρου τις αναπόδραστες ορέξεις της σάρκας. Ο Γκαρθ Γκρίνγουελ δημιουργεί μια αφηγηματική φωνή σύνθετη και αινιγματική – κι αυτό είναι που κάνει 

το έργο του τόσο αξιομνημόνευτο».

Τhe Irish Times

Βιογραφικά στοιχεία

Γκαρθ Γκρίνγουελ

Ο Γκαρθ Γκρίνγουελ γεννήθηκε το 1978 στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εργαστηρίου Συγγραφέων του Πανεπιστημίου της Άιοβα, πόλη στην οποία ζει σήμερα. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας και είναι μαχητικός υποστηρικτής των δικαιωμάτων της κοινότητας των ομοφυλόφιλων. Το 2010 η νουβέλα του Μίτκο απέσπασε το Miami University Press Novella Prize, ενώ ήταν υποψήφια για τα βραβεία Edmund White Debut Fiction Prize και Lambda Award. Διηγήματα και κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα The Paris Review, A Public Space, Story Quarterly και VICE. Το εν μέρει αυτοβιογραφικό Αυτό που σου ανήκει είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και το 2016 ήταν υποψήφιο (στη μακρά λίστα) για το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατηγορία της μυθοπλασίας.
Βιβλιογραφία