«Το σκοτάδι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το σκοτάδι

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Βίκυ Αλυσσανδράκη

Το σκοτάδι
  • ISBN: 978-960-03-6825-3
  • σελ. 288
  • 25 Νοεμβρίου 2020
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το πτώμα μιας νεαρής Ρωσίδας εντοπίζεται σε μια ερημική γωνιά της Ισλανδίας. Η αστυνομία, έπειτα από επιπόλαιη έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για αυτοκτονία και κλείνει αθόρυβα την υπόθεση. Έναν χρόνο αργότερα, η εξηντατετράχρονη επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ εξαναγκάζεται σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Έχει όμως δυο βδομάδες καιρό για να επιλέξει ποια παλιά ιστορία θα ανακινήσει. Και δεν δυσκολεύεται να αποφασίσει. Γρήγορα θυμάται εκείνη τη μετανάστρια που είδε τις ελπίδες της για μια καινούργια αρχή να ξεβράζονται στις ακτές αυτής της άγνωστης χώρας. Η Χούλντα, πεπεισμένη ότι η γυναίκα δολοφονήθηκε, ανοίγει ξανά την ξεχασμένη υπόθεση. Ωστόσο, κανένας δεν της λέει όλη την αλήθεια. Ακόμα και οι συνάδελφοί της μοιάζουν αποφασισμένοι να σαμποτάρουν τις προσπάθειές της. Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, φαντάσματα του παρελθόντος έρχονται να τη στοιχειώσουν και να την οδηγήσουν σε μοιραία λάθη. Όμως η Χούλντα, η φοβερή ηρωίδα του Ράγκναρ Γιόνασον, θα επιχειρήσει να βρει τον δολοφόνο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής της. Το Σκοτάδι είναι ένα πρωτότυπο, συναρπαστικό, ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ, με φόντο τα παγωμένα, σκοτεινά και άγρια τοπία του απώτατου Βορρά.

 

«Το τέλος του μυθιστορήματος μου έκοψε στ' αλήθεια την ανάσα, κι όπως υποψιάζεστε, αυτό πλέον δεν μου συμβαίνει συχνά. Ήταν μια απίστευτη έκπληξη, την οποία δεν μπόρεσα να προβλέψω. Η Χούλντα είναι μια φανταστική, τρισδιάστατη ηρωίδα και θέλω να διαβάσω κι άλλα για αυτή».

Ίαν Ράνκιν

 

«Το Σκοτάδι είναι ένα αυθεντικό αριστούργημα της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας».

Ίρσα Σιγκουρδαρντότιρ

 

«Ράγκναρ Γιόνασον, ένας συγγραφέας νουάρ παγκόσμιας κλάσης».

The Sunday Times

 

«Συνδυασμός ψυχολογικής εμβάθυνσης και σφιχτής πλοκής που μετουσιώνεται σε εξαιρετική μυθοπλασία».

The Washington Post

Βιογραφικά στοιχεία

Ράγκναρ Γιόνασον

Ο Ράγκναρ Γιόνασον γεννήθηκε το 1976 στο Ρέικιαβικ, όπου ζει και εργάζεται. Είναι δικηγόρος και διδάσκει Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Ως συγγραφέας είναι διεθνώς δημοφιλής. Βιβλία του κυκλοφορούν σε δεκάδες χώρες του κόσμου και έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Σε ηλικία 17 ετών, άρχισε να μεταφράζει στη μητρική του γλώσσα τα έργα της Άγκαθα Κρίστι. Εμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία το 2009 με τη Φάλτσα νότα (Fölsk Nóta). Το μυθιστόρημα Snjóblinda (2010) αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς «Dark Iceland», βασικός ήρωας της οποίας είναι ο Άρι Θορ Άρασον. Με το μυθιστόρημά του To σκοτάδι (Dimma, 2015) ο συγγραφέας εγκαινίασε τη νέα επιτυχημένη σειρά «Hidden Iceland» με  πρωταγωνίστρια την επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο συμπεριλήφθηκε από τους βρετανικούς Times στα εκατό καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολούθησαν το Νησί (Drungi, 2016) και η Ομίχλη (Mistur, 2017), το τρίτο βιβλίο αυτής της σειράς.
Βιβλιογραφία