«Φάκελος Σνόουντεν» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Φάκελος Σνόουντεν

Η ιστορία του Νο 1 καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο

Μετάφραση:
Αντώνης Καλοκύρης

Φάκελος Σνόουντεν
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5764-6
  • epub logoePUB
  • σελ. 320
  • Επανέκδοση
  • 26 Σεπτεμβρίου 2016
  • € 9,90

Περίληψη

Όλα ξεκίνησαν με ένα ανυπόγραφο e-mail: «Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών». 

Ακολούθησε η πιο εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα χρονικά, έργο ενός ασυνήθιστου ανθρώπου. Οι συνέπειες συντάραξαν τους ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο, από τον Ομπάμα και τον Κάμερον ως τους προέδρους της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδονησίας και την καγκελάριο της Γερμανίας. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας νεαρός άσος της πληροφορικής που εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, αποκάλυψε με ποιον τρόπο ο ισχυρός αυτός οργανισμός χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Οι κατάσκοποι το χαρακτηρίζουν ως «κυριαρχία στο διαδίκτυο». Άλλοι το χαρακτηρίζουν ως τον θάνατο της ιδιωτικότητάς μας.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία των ενεργειών του Σνόουντεν και των δημοσιογράφων που δέχτηκαν πιέσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να θάψουν αυτή την εκπληκτική αποκλειστικότητα.

Η ιστορία του Σνόουντεν θυμίζει θρίλερ που εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αρχίζοντας από τη μέρα που εγκατέλειψε την εντυπωσιακή φίλη του στη Χαβάη κουβαλώντας τέσσερις φορητούς υπολογιστές γεμάτους μυστικά, ως τις βδομάδες της διαρροής πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ και του αγώνα του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Έχοντας πλέον παγιδευτεί στη Μόσχα, ένα μοναδικό θύμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί κατασκοπείας στις ΗΠΑ, καθώς και με ένα αβέβαιο μέλλον στην εξορία.

Τι οδήγησε τον Σνόουντεν να θυσιαστεί; Ο βραβευμένος δημοσιογράφος της Guardian Λουκ Χάρντινγκ απαντά στο ερώτημα που οφείλει να προβληματίσει κάθε πολίτη της διαδικτυακής εποχής.

 

«Το βιβλίο του διπλωματικού συντάκτη της Guardian Λουκ Χάρντινγκ για τη ζωή του 30χρονου Σνόουντεν διαβάζεται απνευστί σαν ένα θρίλερ κατασκοπείας».
Καθημερινή

 

«Διαβάζεται σαν μυθιστόρημα του Λε Καρέ σε συνδυασμό με κάτι από Κάφκα… Η αφήγηση εξελίσσεται με γρήγορο, σχεδόν μυθιστορηματικό ρυθμό… Το βιβλίο προσφέρει στους αναγνώστες μια περιεκτική εικόνα των συνταρακτικών γεγονότων της περασμένης χρονιάς… Τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν».

―Michiko Kakutani, The New York Times

 

«Η υπόθεση Σνόουντεν είναι από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία της αμερικανικής κατασκοπείας… Ο Φάκελος Σνόουντεν του Λουκ Χάρντινγκ, δημοσιογράφου της Guardian, της εφημερίδας που αποκάλυψε την ιστορία του Σνόουντεν, αποτελεί το πρώτο βιβλίο που συγκεντρώνει τα διαδοχικά γεγονότα σε έναν τόμο. Το βιβλίο παρουσιάζει τη δραματική εξέλιξη των χειρισμών του Σνόουντεν με συχνά κινηματογραφικές λεπτομέρειες… Ο Χάρντινγκ δημιούργησε ένα γραμμένο με σαφήνεια και σαγήνη αφήγημα, για τις διαρροές του Σνόουντεν και τις συνέπειές τους».

―The Washington Post

 

«Ενδιαφέρον και σαφές… Ένα συναρπαστικό βιβλίο… Ο Χάρντινγκ είναι ταλαντούχος συγγραφέας… Το δυνατό σημείο στο βιβλίο του Χάρντινγκ είναι η ικανότητα να ζωντανεύει την ιστορία του Σνόουντεν φωτίζοντας ταυτόχρονα τις πτυχές πραγματικά ευρύτερων θεμάτων… Καταφέρνοντας να καταστήσει κατανοητό το περίπλοκο με τρόπο που εξάπτει το ενδιαφέρον, το βιβλίο του Χάρντινγκ παίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης».

―San Francisco Chronicle

 

«Ο Φάκελος Σνόουντεν, το πρώτο βιβλίο για “τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία των μυστικών υπηρεσιών”, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Χάρντινγκ, είναι ευανάγνωστο και διεξοδικό. Περιέχει πλούσιες λεπτομέρειες από τις αίθουσες σύνταξης, αντανακλώντας την εσωτερική πρόσβαση του Χάρντινγκ ως ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας Guardian που αποκάλυψε την ιστορία… Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα επειδή τροφοδοτεί τη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα της ιδιωτικότητας που ήλπιζε να προκαλέσει ο Σνόουντεν».

―Newsday

 

«Μία εξαιρετικά ευανάγνωστη, θριλερική αφήγηση των γεγονότων που σχετίζονται με τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων… Ο Χάρντινγκ έκανε μια εκπληκτική –και πολλή γρήγορη– δουλειά συγκεντρώνοντας υλικό από μεγάλη ποικιλία πηγών, παραδίδοντας ένα συναρπαστικό αφήγημα».

―The London Review of Books

 

«Ένα δημοσιογραφικά καυτό, απαραίτητο ανάγνωσμα που εξηγεί τι ώθησε τον Έντουαρντ Σνόουντεν να προχωρήσει σε αποκαλύψεις κατά του πρώην εργοδότη του, της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, και τις πιθανές συνέπειες για τον ίδιο… Άσχετα αν θεωρείτε την πράξη του Σνόουντεν πατριωτική ή προδοτική, αυτό το εξαιρετικά ευανάγνωστο και γεμάτο λεπτομέρειες βιβλίο αποτελεί την πρώτη σας επιλογή».

―Kirkus Review

 

«Σαγηνευτικό… Το συναρπαστικό βιβλίο του Χάρντινγκ με τη διεξοδική έρευνα συστήνεται ανεπιφύλακτα».

―Library Journal

 

«Αφηγείται την απίστευτη ιστορία για το πώς ο Σνόουντεν εξοργίζεται με τις καταχρήσεις που διατείνεται ότι διαπίστωσε μέσα στο σύστημα και πώς αποφασίζει να προχωρήσει σε μια απίστευτη ηλεκτρονική ληστεία υποκλέπτοντας τα πιο ευαίσθητα αρχεία της NSA και των συνεργατών της, για να τα παραδώσει στους δημοσιογράφους που έπεισε να τον συναντήσουν στο Χονγκ Κονγκ. Ο Χάρντινγκ συλλαμβάνει εξαιρετικά τη στιγμή που η Guardian προχωρά στο πρώτο δημοσίευμα για την ιστορία του Σνόουντεν, ένα έντονο, γεμάτο αδρεναλίνη μίγμα υψηλού επιπέδου δημοσιογραφικού ζήλου και υπερδιέγερσης εξαιτίας της δημοσίευσης ευαίσθητων πληροφοριών».

―Financial Times

Βιογραφικά στοιχεία

Λουκ Χάρντινγκ

Ο Λουκ Χάρντινγκ είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και βραβευμένος ξένος ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian. Έχει υπάρξει ανταποκριτής στο Δελχί, το Βερολίνο και τη Μόσχα και έχει καλύψει τους πολέμους στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. Μεταξύ 2007 και 2011 ήταν διευθυντής του γραφείου της Guardian στη Μόσχα· το Κρεμλίνο τον απέλασε από τη χώρα, η πρώτη τέτοιου είδους περίπτωση μετά τον ψυχρό πόλεμο.

Έχει γράψει άλλα τρία βιβλία έρευνας. Τα The Liar: The Fall of Jonathan Aitken (υποψήφιο για το Βραβείο Orwell) και WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy γράφτηκαν μαζί με τον David Leigh. Το 2011 εκδόθηκε το Mafia State: How One Reporter Became an Enemy of the Brutal New Russia. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.

Ο Λουκ ζει στο Χάρτφορντσιρ με τη σύζυγό του, την ανεξάρτητη δημοσιογράφο Φίμπι Τάπλιν, και τα δυο τους παιδιά.


facebook twitter

Βιβλιογραφία