«Πώς να είσαι δύο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πώς να είσαι δύο

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Νίκος Α. Μάντης

Βραβεία
  • 2014 ΒΡΑΒΕΙΟ COSTA
  • 2014 ΒΡΑΒΕΙΟ GOLDSMITHS
  • 2015 ΒΡΑΒΕΙΟ BAILEYS
Πώς να είσαι δύο
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5887-2
  • epub logoePUB
  • σελ. 360
  • 8 Ιουνίου 2015
  • € 9,90

Περίληψη

Γεμάτα πάθος, συμπόνια, ζωηρή εφευρετικότητα και λεπτομερειακή φαντασία, τα μυθιστορήματα της Άλι Σμιθ δε μοιάζουν με τίποτα άλλο. Αληθινά πρωτότυπη, η Σμιθ αποτελεί μια συγγραφική αποκάλυψη χωρίς ταίρι. Τα μυθιστορήματά της προκαλούν αμείωτα συζητήσεις και έπαινο, έχοντας δημιουργήσει ένα αφοσιωμένο αναγνωστικό κοινό, που αναζητά ξανά και ξανά τη ζεστασιά, το χιούμορ και την ανθρωπιά της φωνής της.
Το Πώς να είσαι δύο είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για την πολυσχιδή φύση της τέχνης. Δανειζόμενο την τεχνική της νωπογραφίας για να κατασκευάσει ένα αυθεντικό λογοτεχνικό παλίμψηστο, αποτελεί μια ανάλαφρη συνομιλία, πέρα από είδη, ανάμεσα σε φόρμες και εποχές, ανάμεσα σε πραγματικότητα και μυθοπλασία. Πρωταγωνιστούν ένας αναγεννησιακός καλλιτέχνης του 1460, αλλά και το παιδί ενός παιδιού της δεκαετίας του 1960. Δύο ιστορίες για την αγάπη και την έλλειψη δικαιοσύνης πλέκονται σε ένα μοναδικό νήμα, όπου ο χρόνος γίνεται άχρονος, τα γνώριμα βυθίζονται στο μυστήριο και τα επινοημένα μετατρέπονται σε αληθινά – και όπου όλα τα δεδομένα της ζωής παίρνουν παράταση για μια δεύτερη εμφάνιση. 

«Διάδοχος της Βιρτζίνια Γουλφ, η Άλι Σμιθ επανεφευρίσκει το μυθιστόρημα με τρυφερό αλλά σίγουρο χέρι... Το Πώς να είσαι Δύο ξεχειλίζει από χειροπιαστή ευδαιμονία, όχι μόνο σε σχέση με τη γλώσσα, ή με τη δύναμη που έχει η λογοτεχνία και η τέχνη γενικά να μεταμορφώνει τον κόσμο, αλλά επιπλέον σε σχέση με τη ζόρικη ανθρώπινη κατάσταση, την επιθυμία να είμαστε περισσότεροι άνθρωποι την ίδια στιγμή». 

Telegraph


«Η Σμιθ μπορεί να κάνει τα πάντα να συμβούν, γι’ αυτό και είναι μία από τις πιο συναρπαστικές συγγραφείς που διαθέτουμε σήμερα».

Daily Telegraph 


«Βγάζω το καπέλο στη Άλι Σμιθ. Το γράψιμό της δίνει φτερά στην ψυχή». 

Evening Standard


«Είναι ιδιοφυΐα, αληθινά μοντέρνα με μια ηρωική, ένδοξη έννοια».

 Alain De Botton

Βιογραφικά στοιχεία

Άλι Σμιθ

H Άλι Σμιθ γεννήθηκε το 1962 στο Ινβερνές της Σκοτίας και σήμερα ζει στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας. Πεζογράφος, δραματουργός, κριτικός και δημοσιογράφος θεωρείται μία από τις κορυφαίες και πλέον πρωτότυπες φωνές του αγγλόφωνου κόσμου αλλά και της σύγχρονης λογοτεχνίας εν γένει. Την έχουν μάλιστα χαρακτηρίσει «διάδοχο της Βιρτζίνια Γουλφ». H Άνοιξη, ο τρίτος αυτοτελής τόμος μιας μυθιστορηματικής τετραλογίας με γενικό τίτλο Κουαρτέτο των Εποχών, δημοσιεύτηκε το 2019, μετά τον Χειμώνα (2017). Με το Φθινόπωρο (2016), το βιβλίο με το οποίο η ίδια είχε εγκαινιάσει αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, διεκδίκησε το Βραβείο Booker. Ήταν η τέταρτη φορά που συμπεριλαμβανόταν στη βραχεία λίστα των υποψήφιων για την τιμητική αυτή διάκριση. Οι προηγούμενες τρεις αφορούσαν τα έργα της Hotel World (2001), The Accidental (2005) και Πώς να είσαι δύο (2014). Το τελευταίο, που απέσπασε σημαντικά βραβεία (Goldsmiths Prize, Costa Book Award, Baileys Women's Prize for Fiction), κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το 2015.
Βιβλιογραφία