«Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα

Η απίστευτη ιστορία αγάπης, απώλειας και επιβίωσης μιας προσφυγοπούλας

Αφήγημα

Μετάφραση:
Τάνια Μποζανίνου

Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6783-6
  • epub logoePUB
  • σελ. 288
  • 4 Μαΐου 2020
  • € 9,90

Περίληψη

Παραδέρνοντας στα κύματα για μερόνυχτα ολόκληρα, χωρίς να φαίνεται στεριά πουθενά, μονάχα πτώματα και συντρίμμια να επιπλέουν γύρω της, μια νεαρή κοπέλα κρατιέται από μια μικρή κουλούρα και σφίγγει πάνω της δύο μωρά, οι συγγενείς των οποίων έχουν πνιγεί. Η ίδια πρέπει να αντέξει, να μείνει ζωντανή για χάρη τους. Το βιβλίο αυτό αφηγείται την περιπετειώδη ζωή της Σύριας Ντουάα αλ Ζάμιλ που είδε τον κόσμο της να ανατρέπεται το 2011, όταν ξέσπασε ο σκληρός εμφύλιος πόλεμος στην πατρίδα της. Έχοντας πλέον βρεθεί στην Αίγυπτο, με τον αρραβωνιαστικό της τον Μπάσιμ αποφασίζουν να φύγουν κι από εκεί, αναζητώντας ασφάλεια και μόρφωση στην Ευρώπη. Όμως τέσσερις μέρες αφότου σαλπάρουν για την Ιταλία, μαζί με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες, το υπερφορτωμένο πλοίο των διακινητών βουλιάζει στα νερά της Μεσογείου. Τούτη η πραγματική ιστορία, αποκαλυπτική και συναισθηματικά φορτισμένη, δίνει φωνή στα εκατομμύρια των προσφύγων που διακινδυνεύουν τα πάντα διεκδικώντας απεγνωσμένα ένα καλύτερο μέλλον. Εν μέσω της πιο επείγουσας διεθνούς ανθρωπιστικής κρίσης της εποχής μας, η Μελίσα Φλέμινγκ καταθέτει ένα συγκλονιστικό και αλησμόνητο πορτρέτο για τον θρίαμβο της ανθρώπινης θέλησης.

 

«Μια εκπληκτική και σημαντική ιστορία».

Neil Gaiman

 

«Το αφήγημα της Μελίσα Φλέμινγκ για μια νεαρή προσφυγοπούλα που αναζητά την ειρήνη και την ασφάλεια είναι ένα βιβλίο γραμμένο για την εποχή μας. Σε κάθε σελίδα, η απώλεια και η προσδοκία διαπλέκονται. Σε κάθε σελίδα, το κόστος της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης του καιρού μας περιγράφεται οδυνηρά, σπαραξικάρδια. Είναι μια ιστορία συγκινητική, ενίοτε επώδυνη, αλλά πάνω από όλα είναι μια σπαρακτική ωδή στην ελπίδα, στην ανθεκτικότητα και στην ικανότητα για αξιοπρέπεια και γενναιοδωρία που κατοικεί βαθιά μες στην ανθρώπινη καρδιά».

Khaled Hosseini

 

«Μολονότι αντιπροσωπεύει το δράμα τόσo πολλών Σύριων, τόσo πολλών προσφύγων, είναι επίσης η ιστορία μιας γυναίκας και έτσι πρέπει να τη δούμε, πέρα από την ψυχρότητα των αριθμών, μέσα στην ολόθερμη και χειροπιαστή ατομικότητά της. Αν το Μια ελπίδα πιο δυνατή απ' τη θάλασσα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη δράση και στην αλληλεγγύη, τότε θα έχει επιτελέσει ζωτικό έργο, το πιο κρίσιμο, ενδεχομένως, που θα μπορούσε να προσφέρει ένα βιβλίο σήμερα».

The Guardian

Βιογραφικά στοιχεία

Μελίσα Φλέμινγκ

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μελίσα Φλέμινγκ είναι, από τον Σεπτέμβριο του 2019, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του σημερινού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Είχε επίσης συνεργαστεί από ανάλογη θέση με τον ίδιο κατά την περίοδο που εκείνος διετέλεσε επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Φλέμινγκ μεγάλωσε στο Μάρμπλχεντ της Μασαχουσέτης και, μετά τις σπουδές της στο Κολέγιο Όμπερλιν (Οχάιο) και στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, πέρασε την ενήλικη ζωή της στην Ευρώπη εργαζόμενη σε διεθνείς οργανισμούς που προωθούν την προστασία των προσφύγων, την ανάσχεση και την αποτροπή της πυρηνικής απειλής, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Στο πλαίσιο των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων, έχει ταξιδέψει σε εμπόλεμες ζώνες και καταυλισμούς ανά τον κόσμο, αναδεικνύοντας το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί βίαια από τις εστίες τους. Η Φλέμινγκ διηγήθηκε για πρώτη φορά την ιστορία της Ντουάα σε ομιλία της στη σκηνή του TED.
Βιβλιογραφία