«Λεωνίδας Κύρκος. Η δυναμική της ανανέωσης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Λεωνίδας Κύρκος. Η δυναμική της ανανέωσης

Φωτογραφία εξωφύλλου: Εύη Φυλακτού

Λεωνίδας Κύρκος. Η δυναμική της ανανέωσης
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5398-3
  • epub logoePUB
  • σελ. 128
  • 24 Οκτωβρίου 2011
  • € 5,90

Περίληψη

Το ΚΚΕ Εσωτερικού έζησε μονάχα δεκαεννιά χρόνια (1968-1987). Γεννήθηκε από τη μεγαλύτερη διάσπαση που έζησε ποτέ κομμουνιστικό κόμμα στη μεταπολεμική Ευρώπη, και αυτοδιαλύθηκε προαισθανόμενο τις μεγάλες αλλαγές που θα ζούσε ο κόσμος με την κατάρρευση του «υπαρκτού» σοσιαλισμού. Όσο όμως βραχεία υπήρξε η ζωή του, άλλο τόσο αντιστρόφως ανάλογη υπήρξε η επιρροή που είχε στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και στον τρόπο σκέψης όσων αγωνίστηκαν μέσα από τις τάξεις του.

Δεκαεφτά χρόνια μετά το τέλος του ΚΚΕ εσ., ο Λεωνίδας Κύρκος αποφασίζει να εκφράσει συγκροτημένα τις απόψεις του για πρόσωπα και πράγματα, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το κόμμα αυτό ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, για τα οράματά του, για τα λάθη του, για τους δρόμους που άνοιξε στην ελληνική κοινωνία. Από τον διάλογό του αυτόν με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, όχι μόνο διαγράφεται με σαφήνεια το πορτρέτο του ΚΚΕ εσ. αλλά γίνεται σαφής και ο αντιδογματικός, βαθύτατα ανθρωπιστικός και έντονα αυτοκριτικός τρόπος σκέψης του ίδιου του Κύρκου, μιας σκέψης που σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της ελληνικής ανανεωτικής Αριστεράς από τον πόλεμο και μετά.

Βιογραφικά στοιχεία

Ανταίος Χρυσοστομίδης

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης (1952-2015) γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Υπήρξε δημοσιογράφος, μεταφραστής και υπεύθυνος της ξένης λογοτεχνίας στις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης, ενώ το 2004 το ιταλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας. Από το 2006 ως το 2013 παρουσίασε με τη Μικέλα Χαρτουλάρη την τηλεοπτική εκπομπή «Οι κεραίες της εποχής μας» (ΕΡΤ).
Βιβλιογραφία