«Έσχατες μέρες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Έσχατες μέρες

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Νίκος Α. Μάντης

Έσχατες μέρες
  • ISBN: 978-960-03-6098-1
  • σελ. 240
  • 23 Νοεμβρίου 2016
  • € 14,84

Περίληψη

Μια φρικιαστική ιστορία μυστηρίου τοποθετημένη στο κλειστοφοβικό σύμπαν του θρησκευτικού φανατισμού. Στις Έσχατες μέρες πρωταγωνιστεί ο Κλάιν που πέφτει θύμα απαγωγής από μια σκοτεινή σέκτα η οποία πιστεύει ότι ο ακρωτηριασμός σε φέρνει πιο κοντά στον Θεό. Ο Κλάιν εξαναγκάζεται να διαλευκάνει τη δολοφονία του αρχηγού της. Όσο περισσότερο εμπλέκεται στην υπόθεση τόσο συναισθάνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο υπέθετε αρχικά. Άραγε θα φτάσει εγκαίρως στην αλήθεια, ώστε να πάρει το σκήπτρο του προφήτη και να σώσει τον εαυτό του ή μήπως θα καταστρέψει τα πάντα σ’ ένα ξέσπασμα βιβλικής οργής; Κινούμενος σ’ έναν λαβύρινθο από ψέματα, απειλές και παραπληροφόρηση, ο Κλάιν συνειδητοποιεί ότι η επιβίωσή του εξαρτάται από την ίδια του τη βούληση. Ο Μπράιαν Έβενσον είναι ο συγγραφέας της μακάβριας ομορφιάς και της δυσοίωνης έντασης, της ανατριχιαστικής υποβολής και των καθηλωτικών οραμάτων⋅ ένας αυθεντικός αφηγητής που ανακαλεί τον  Έντγκαρ Άλαν Πόου και τον Κάφκα, τον Ντόναλντ Μπαρθέλμι αλλά και τον Τζιμ Τόμσον.

 

«Δεν υπάρχει συγγραφέας στην Αμερική πιο διαπεραστικός, πιο ευφάνταστος, με τέτοια αποκαλυψιακή δύναμη, όπως ο Μπράιαν Έβενσον».

ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΝΤΕΡΣ

 

«Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα ακραιφνώς λογοτεχνικό πεδίο, έναν γραφειοκρατικό εφιάλτη […] για την πίστη, την εξουσία, την ίδια την πραγματικότητα. Είναι το ύφος του, παραπλανητικά απλό, που συντηρεί τη ζωντάνια του κειμένου και την υποβολή του αναγνώστη, όσο τα αινίγματα γίνονται όλο και πιο σύνθετα, όλο και πιο βίαια. Αυτό είναι το μοναδικό ταλέντο του Έβενσον, που ανακαλεί τον Πόου: γράφει με οξύνοια και δύναμη, ακόμα κι όταν οι χαρακτήρες του αποφασίζουν να ακρωτηριαστούν».  

Time Out New York

 

«Οι Έσχατες μέρες είναι το μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσουν όλοι όσοι αγαπούν το αληθινό νουάρ, τις ιστορίες μυστηρίου και τις ιστορίες τρόμου, αν θέλουν να πάρουν μια ιδέα για το πού μπορούν να φθάσουν αυτά τα είδη… Ο Μπράιαν Έβενσον ανήκει σε μια κατηγορία συγγραφέων που κάθε γενιά οφείλει να ανακαλύπτει ξανά και ξανά». 

Vol. 1 Brooklyn

 

«Ο κλινικός τόνος με τον οποίο ο Έβενσον είναι ικανός να διαστρέφει τα πράγματα, αυτή η αρχιτεκτονική της παραδοξότητας και της αγριότητας, κάνει ακόμη και τις πλέον ύπουλες και αποκρουστικές καταστάσεις να εμφανίζονται πειστικές, να έχουν έναν χαρακτήρα σχεδόν μαθηματικό και αναπόδραστο».  

Vice

Βιογραφικά στοιχεία

Μπράιαν Έβενσον

Ο Μπράιαν Έβενσον γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Έιμς, στην πολιτεία της Aϊόβα. Είναι βραβευμένος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και μεταφραστής. Ως συγγραφέας είναι δημιουργικά ακατάτακτος αλλά το ύφος του παραμένει διακριτό. Καλύπτει ετερόκλητα είδη της πεζογραφίας, από τη λογοτεχνία του φανταστικού λ.χ. ώς τα γοτθικά αφηγήματα ή το σκληρό νουάρ. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, μετά την έκδοση της πρώτης του συλλογής με ιστορίες (Altmann’s Tongue) που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη θρησκευτική κοινότητα της οποίας ήταν μέλος, επήλθε η οριστική του ρήξη με την Εκκλησία των Μορμόνων. Σήμερα διευθύνει το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Εργάζεται στην πόλη Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ όπου ζει με τη σύζυγό του. Το μυθιστόρημά του Έσχατες μέρες, το οποίο τιμήθηκε από την Ένωση των Αμερικανικών Βιβλιοθηκών ως το «Καλύτερο Μυθιστόρημα Τρόμου» για το έτος 2009, είναι το πρώτο έργο του που μεταφράζεται στα ελληνικά.
Βιβλιογραφία