«Ο δρόμος προς την άβυσσο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο δρόμος προς την άβυσσο

Οι συνέπειες της κρίσης του κομματικού συστήματος 1981-2011

Ο δρόμος προς την άβυσσο
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5410-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 22768821
  • epub logoePUB
  • σελ. 384
  • 21 Νοεμβρίου 2011
  • € 9,90

Περίληψη

Δεν έφθασε τυχαία η Ελλάδα ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία. Μια μακρά διαδρομή καταστροφικών πολιτικο-οικονομικών επιλογών οδήγησε τη χώρα προς την άβυσσο. Αυτή ακριβώς την αδιέξοδη πορεία μιας τριακονταετίας ανατέμνει το παρόν βιβλίο. Τα αδιέξοδα έχουν τις ρίζες τους στη «μοιραία τετραετία» 1981-1985, όταν συγκεκριμένες πολιτικές κρατισμού και λαϊκισμού διεύρυναν δραματικά το δημόσιο τομέα, διαμόρφωσαν ένα οικονομικό μοντέλο πάνω σε πήλινα πόδια και άνοιξαν ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων και χρεών. Από εκεί και πέρα, η τραγωδία ήταν πως όλες οι πολιτικές ηγεσίες, ενώ αναγνώρισαν το πρόβλημα, έκαναν ελάχιστα για να το αντιμετωπίσουν. Και τούτο παρά το ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ζητούσε επίμονα να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας. Όμως, το τέλμα συντηρήθηκε από πελατειακούς κομματικούς μηχανισμούς, συντεχνιακά συμφέροντα, κρατιστές συνδικαλιστές και άτολμες ηγεσίες. Πολιτικοί ηγέτες που ήσαν φορείς ελπίδων τις διέψευσαν. Καθώς τώρα η κυβέρνηση σέρνει τα πόδια της στις μεταρρυθμίσεις και η αντιπολίτευση κάνει επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, τι προοπτικές υπάρχουν για τη σωτηρία της χώρας από ένα κομματικό σύστημα που την οδήγησε στην άβυσσο;

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Λούλης

Ο Γιάννης Λούλης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όταν η πόλη ήταν ακόμη πρότυπο κοσμοπολιτισμού, κάτι που επηρέασε την οπτική του αλλά και την εξωστρεφή του δραστηριότητα. Απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και είναι μέλος του Emmanuel College. Απέκτησε επίσης MA από το Πανεπιστήμιο του Essex, στο τμήμα Ρolitical Βehaviour. Σπούδασε Νομικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Σταδιακά, η επαγγελματική του δραστηριότητα στράφηκε στο πεδίο της στρατηγικής επικοινωνίας, στο οποίο εργάστηκε κυρίως εκτός Ελλάδος και ιδίως στην Κύπρο. Συμβούλεψε μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους με τον αδελφικό φίλο και συνέταιρό του Γιάννη Δημάκη, ενώ στον χώρο της πολιτικής ήταν ο σύμβουλος στρατηγικής για την εκλογή, ως Προέδρων, των Γλαύκου Κληρίδη, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Στην Ελλάδα η μοναδική πολιτική συνεργασία του ήταν τεχνοκρατικού χαρακτήρα με τον Κώστα Καραμανλή. «Δάσκαλοί» του στα πρώτα βήματά του ήταν οι Αμερικανοί Sawyer & Αssociates, θρύλοι στον τομέα αυτόν.

Αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά εντός και εκτός Ελλάδος. Σήμερα γράφει ένα ολοσέλιδο άρθρο τον μήνα για την Εφημερίδα των Συντακτών.

Τα βιβλία του για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό είναι πολλά. Το 1995 προειδοποίησε για την Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα. Ακολούθησαν βιβλία του στις εκδόσεις Λιβάνη. Aπό τις Eκδόσεις Καστανιώτη, την εποχή της μεγάλης κρίσης, εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία του (2011, 2012, 2014, 2015), καθώς και το βιβλίο που θεωρεί έργο ζωής: Στις ρίζες του Κακού: Πώς και γιατί εκτροχιάστηκε η Μεταπολίτευση(2018).

Αντίστοιχο έργο ζωής στα διεθνή θέματα ο συγγραφέας θεωρεί το παρόν βιβλίο. Και τούτο διότι ενσωματώνει τέσσερα βιβλία του για το διεθνές σκηνικό: Η επικίνδυνη υπερδύναμηNo happy end,Ομπάμα: Πώς γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες, Άνομος κόσμος: Πώς φτάσαμε στην εποχή Τραμπ (2019).

Eνδεικτικά, άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευθεί σε ξένες επιθεωρήσεις, όπως Foreign AffairsEncounterByzantine and Μodern Greek StudiesCommunist Studies κ.ά. Για μια δεκαετία αρθρογραφούσε στη Wall Street Journal. Μια μονογραφία του είναι το Greece under Papandreou (Λονδίνο 1995). Ενώ το διδακτορικό του τιτλοφορείται The Greek Communist Party, 1940-1944 (Croom Helm, Λονδίνο 1982).

Και μια προσωπική νότα: Ο Γιάννης Λούλης διατηρεί πλέον μόνο λίγες επιλεγμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ενώ απολαμβάνει, ως χειμερινός κολυμβητής, εκείνο που αποκαλεί, μαζί με τον εξαίρετο δήμαρχο Ανδρέα Κονδύλη, «το κρατίδιο του Αλίμου». Ένα κρατίδιο με σπάνια ποιότητα ζωής!


facebook

Βιβλιογραφία