«Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)

Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση

Επιμέλεια

Κείμενα των: Θεόδωρου Καρυώτη, Σόλωνα Κασίνη, Νίκου Λυγερού

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5475-1
  • eudoxus logo Εύδοξος: 22766818
  • epub logoePUB
  • σελ. 200
  • 7 Μαΐου 2012
  • € 7,90

Περίληψη

«Τ’ ανώτερα μαθηματικά μου τα έκανα στο Σχολείο της θάλασσας», ομολογεί ο Οδυσσέας Ελύτης στον Μικρό Ναυτίλο. Ποια η σχέση όμως του αποφθέγματος ενός σπουδαίου ποιητή, που ύμνησε την αξία της θάλασσας, με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη;

Επιδιώκοντας να κάνουμε «ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν τρεις λέξεις «συνδετικά κλειδιά»: Μαθηματικά, Σχολείο, Θάλασσα. Τρεις λέξεις που τέμνουν οριζόντια τα κείμενα του βιβλίου, καθώς οι συγγραφείς ξετυλίγουν με όρους θεωρίας και πράξης το μίτο της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.


Μαθηματικά: O στρατηγικός σύμβουλος και μαθηματικός δρ Νίκος Λυγερός αποδεικνύει με «μαθηματική ακρίβεια» πως η ΑΟΖ δεν είναι ουτοπία. Δείχνει την αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία του Καστελόριζου στην οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ.

Σχολείο: Ο καθηγητής Θεόδωρος Κ. Καρυώτης, ο «πατέρας» της ελληνικής ΑΟΖ, διδάσκει τις βασικές θέσεις που νομιμοποιούν, με όρους διεθνούς και εθιμικού δικαίου, την οριοθέτησή της.

Θάλασσα: Ο διευθυντής Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας –επί τρεις συνεχόμενες διαφορετικές κυβερνήσεις– Σόλων Κασσίνης περνάει από τη θεωρία στην πράξη, καταγράφοντας το παράδειγμα της Κύπρου στην οριοθέτηση της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ο «πατέρας» του πολιτικού ρεαλισμού, της κυρίαρχης σχολής σκέψης στις διεθνείς σχέσεις και τις στρατηγικές σπουδές, Θουκυδίδης, έχει τονίσει πως «η κυριαρχία στη θάλασσα είναι τεράστιο πλεονέκτημα». Για μια χώρα σαν την Ελλάδα, που περιβάλλεται από θάλασσα, το στρατηγικό αυτό πλεονέκτημα παραμένει ακόμα «στα χαρτιά».


Η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία με μία μόνο κίνηση: η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα διασφαλίσει την εθνική της κυριαρχία, θα παραγάγει πλούτο για τη χώρα, θα την οδηγήσει στην έξοδο από το λαβύρινθο της κρίσης.

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Π. Κικίλιας

Ο Βασίλης Π. Κικίλιας στη θητεία του ως Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας προέβαλε τη σημασία της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, Ημερίδα (2011) με κορυφαίους επιστήμονες σε θέματα ΑΟΖ, προβάλλοντας την σημασία της ελληνικής ΑΟΖ ως εθνική στρατηγική, πεδίο ανάπτυξης και οικονομική λύση, εξέδωσε και επιμελήθηκε το βιβλίο (εκδ. Καστανιώτη) «ΑΟΖ: Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση» με συγγραφείς τους κορυφαίους στο είδος Σ. Κασσίνη, Θ. Καρυώτη και Ν. Λυγερό, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής με συμμετοχή πολιτικών, τεχνοκρατών, καθηγητών και πλήθους κόσμου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Απόφοιτος του Λ. Λυκείου Ν. Σμύρνης, μπασκεμπολίστας στον Πανιώνιο, στην ΑΕΚ και στις Εθνικές Ομάδες, όπου διακρίθηκε σε πρωταθλήματα εντός και εκτός Ελλάδας. Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (master) και αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένος χειρουργός ορθοπεδικός (ΓΝΑ). Δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας (εκλογές 2006) και Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων. Υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής (2010), σήμερα επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής και Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.


email facebook website twitter

Βιβλιογραφία