«Η ομίχλη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ομίχλη

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Βίκυ Αλυσσανδράκη

Η ομίχλη
  • ISBN: 978-960-03-6973-1
  • σελ. 304
  • 27 Ιουνίου 2022
  • € 17,00

Περίληψη

1987. Λίγες μέρες πριν απ’ τα Χριστούγεννα μια σφοδρή χιονοθύελλα ξεσπά σε ολόκληρη την Ισλανδία. Στα ανατολικά της χώρας, σε ένα μέρος ερημικό, ζει ένα ζευγάρι μεσήλικων ανθρώπων. Στο απομονωμένο τους αγροτόσπιτο, η Έρλα και ο Έιναρ προετοιμάζονται για τη δύσκολη νύχτα που έχουν μπροστά τους. Ώσπου κάποιος χτυπά την πόρτα τους. Είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ένας άγνωστος άντρας που ισχυρίζεται ότι έχασε το δρόμο του και ζητά καταφύγιο μες στην κακοκαιρία. Παρά τις επιφυλάξεις της γυναίκας, του επιτρέπουν τελικά να περάσει μέσα. Όμως, θα το μετανιώσουν πικρά, επειδή ο συγκεκριμένος άντρας λέει ψέματα και κρύβει καλά την αληθινή του ταυτότητα. Όταν πλέον κόβεται το ρεύμα και τα πάντα βυθίζονται στο σκοτάδι, αρχίζει μια πραγματική ιστορία τρόμου. Αργότερα η Χούλντα Χερμανσντότιρ, η επιθεωρήτρια της Αστυνομίας του Ρέικιαβικ, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει μια προσωπική της οικογενειακή τραγωδία, αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης και μεταβαίνει εκεί, όπου μαζί με τα πτώματα την περιμένει ένα φριχτό, άλυτο μυστήριο. Στην Ομίχλη ο Ράγκναρ Γιόνασον, αυτός ο θαυμάσιος αφηγητής, ο νέος μεγάλος αστέρας του σκανδιναβικού νουάρ, απογειώνει την τέχνη του.

«Ο Ράγκναρ Γιόνασον ολοκληρώνει με θριαμβευτικό τρόπο τις ιστορίες της Χούλντα. H Ομίχλη είναι ένα ανατριχιαστικό, τρομαχτικό αλλά και οξυδερκέστατο μυθιστόρημα που προκαλεί μια ένταση σχεδόν αβάσταχτη».

Ίαν Ράνκιν

 


«Το βιβλίο αυτό επιβεβαιώνει ότι έχουμε να κάνουμε με μια εμβληματική ηρωίδα. Οι περιπέτειές της συναποτελούν ένα ορόσημο στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία».

The Times

 

«Αυτός ο συγγραφέας κλιμακώνει τις αγωνιώδεις αφηγήσεις του με μια λογική τόσο αμείλικτη, ώστε η τελευταία να φαντάζει ακόμα πιο εφιαλτική από την ίδια την πλοκή».

Kirkus Reviews

 

«Ο Ράγκναρ Γιόνασον ανεβάζει τους σφυγμούς πάνω απ’ τα προβλεπόμενα όρια. Αριστοτεχνική δομή και συναρπαστικός ρυθμός. Η Ομίχλη είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για γερά νεύρα, που στοιχειώνει τον αναγνώστη».

BookPage

Βιογραφικά στοιχεία

Ράγκναρ Γιόνασον

Ο Ράγκναρ Γιόνασον γεννήθηκε το 1976 στο Ρέικιαβικ, όπου ζει και εργάζεται. Είναι δικηγόρος και διδάσκει Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Ως συγγραφέας είναι διεθνώς δημοφιλής. Βιβλία του κυκλοφορούν σε δεκάδες χώρες του κόσμου και έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα. Σε ηλικία 17 ετών, άρχισε να μεταφράζει στη μητρική του γλώσσα τα έργα της Άγκαθα Κρίστι. Εμφανίστηκε στην αστυνομική λογοτεχνία το 2009 με τη Φάλτσα νότα (Fölsk Nóta). Το μυθιστόρημα Snjóblinda (2010) αποτελεί το πρώτο μέρος της σειράς «Dark Iceland», βασικός ήρωας της οποίας είναι ο Άρι Θορ Άρασον. Με το μυθιστόρημά του To σκοτάδι (Dimma, 2015) ο συγγραφέας εγκαινίασε τη νέα επιτυχημένη σειρά «Hidden Iceland» με  πρωταγωνίστρια την επιθεωρήτρια Χούλντα Χερμανσντότιρ. Το συγκεκριμένο βιβλίο συμπεριλήφθηκε από τους βρετανικούς Times στα εκατό καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολούθησαν το Νησί (Drungi, 2016) και η Ομίχλη (Mistur, 2017), το τρίτο βιβλίο αυτής της σειράς.
Βιβλιογραφία