«Η μαγική πνοή των γυναικών» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η μαγική πνοή των γυναικών

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Στέλλα Χρηστίδου

Η μαγική πνοή των γυναικών
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6068-4
  • epub logoePUB
  • σελ. 576
  • 28 Ιουνίου 2016
  • € 9,90

Περίληψη

Στην Τύνιδα, στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου, τέσσερις γυναίκες διασταυρώνονται τυχαία, καθώς παρακολουθούν από μακριά ένα γαμήλιο γλέντι. Είναι η Μαριάμ από την Αίγυπτο, η Αμίρα από την Τυνησία, μια δημοσιογράφος από την Τουρκία και η ηλικιωμένη μαντάμ Λίλα, που έχει ζήσει στο Παρίσι και το Λονδίνο. Η τελευταία, βαθύτατα πληγωμένη από έναν άντρα, τις παρασύρει σε ένα μυστηριώδες ταξίδι στην έρημο, με σκοπό να τον εκδικηθεί. Η μαγική πνοή των γυναικών περιγράφει την περιπέτειά τους, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης. Αναζητούν μια επανάσταση όπου θα μπορούν να χορεύουν κι έναν Θεό που θα αγαπάει τις γυναίκες. Το κοινό τους ταξίδι, γεμάτο απρόοπτα και αποκαλύψεις, εκτυλίσσεται σε εκείνη την τραυματισμένη γεωγραφική επικράτεια που όσο κι αν αγαπιέται, δεν επουλώνεται, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ενόσω παλάτια γκρεμίζονται και οι πλατείες γεμίζουν κόσμο, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Πώς αγαπιέται, αλήθεια, μια γυναίκα ή μια χώρα; Η Ετζέ Τεμελκουράν προκάλεσε αίσθηση με τούτο το ανατρεπτικό μυθιστόρημα, διαποτισμένο από τους σαγηνευτικούς μύθους της Ανατολής αλλά και τη σκληρή της πραγματικότητα.

 

«Αμίρα, μας χρειάζεται ένα βιβλίο που θα μας εξηγεί πώς ν’ αγαπάμε τις γυναίκες. Διαφορετικά, θα παραμείνουμε τόσο χαζοί, τόσο αδύναμοι. Μας χρειάζεται ένα βιβλίο που θα μας μάθει πώς να διευρύνουμε την πνοή των γυναικών, πώς ν’ ανοίγουμε πανιά στον άνεμό της… Ειδάλλως, όσο κι αν αγαπηθούμε, δεν πρόκειται να βελτιωθούμε».

 

«Δόθηκε τέλος στην αρθρογραφία της στο Χαμπέρτουρκ... Πήγε στην Τυνησία για να γράψει ένα μυθιστόρημα, και προέκυψε Η μαγική πνοή των γυναικών. Για το συγκεκριμένο βιβλίο, η Ετζέ Τεμελκουράν μελέτησε το Ιερό Κοράνι για ένα χρόνο. Στο μεταξύ, επαναπροσδιόρισε τον εαυτό της και επέλεξε τη μοίρα της, τη μοίρα της συγγραφέως». 

 ΤΖΕΡΕΝ ΑΡΣΕΒΕΝ, εφημερίδα Χουριέτ

 

«Ένα τρυφερό βιβλίο που σε συνεπαίρνει, ένα βιβλίο που αφηγείται την ιστορία των γυναικών, των “μαγισσών”, που δημιουργούν και δίνουν ζωή. Ετοιμαστείτε για μια απίθανη περιπέτεια με την Τυνήσια Αμίρα, την Αιγύπτια Μαριάμ, την Τουρκάλα δημοσιογράφο, της οποίας το όνομα δεν αναφέρεται, και τη μαντάμ Λίλα, που υπερβαίνει το χώρο και το χρόνο... Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αγαπήσετε ξανά τον κόσμο των γυναικών!»

AΣΟΥ ΜΑΡΟ, εφημερίδα Μιλιέτ

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ετζέ Τεμελκουράν

Η Ετζέ Τεμελκουράν, συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτική αρθρογράφος, ανήκει στις δημοφιλέστερες και πλέον μαχητικές προσωπικότητες της σημερινής Τουρκίας. Γεννήθηκε το 1973 στη Σμύρνη. Το 1995 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία. Έχει εκδώσει έρευνες και βιβλία για ζητήματα που παραμένουν ακανθώδη στην πατρίδα της, όπως είναι το Κουρδικό ή το Αρμενικό, τα δικαιώματα των γυναικών και η ελευθερία της έκφρασης. Μεταξύ των βραβείων που έχει λάβει είναι και το Pen for Peace Award. Κείμενά της δημοσιεύονται σε μεγάλα διεθνή μέσα (The Guardian, Le Monde diplomatique κ.ά.) ενώ δίνει συχνά διαλέξεις σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Το 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Οι ήχοι της μπανάνας. Το δεύτερο μυθιστόρημά της Η μαγική πνοή των γυναικών κυκλοφόρησε το 2016 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (μτφρ. Στέλλα Χρηστίδου). Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, με τίτλο Εποχή, εκδόθηκε το 2015.
Βιβλιογραφία