«Ο γέρος μου» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο γέρος μου

Αστυνομικό μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Γιάννης Στρίγκος

Ο γέρος μου
  • ISBN: 978-960-03-4398-4
  • σελ. 416
  • 27 Ιουνίου 2007
  • € 23,32

Περίληψη

Καλοκαίρι του 2003. O πρωτοφανής για τα δεδομένα της Γαλλίας καύσωνας θερίζει, προκαλώντας το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων. Για τον Αλίν Κολμόν, έναν πενηντάρη σεναριογράφο που έχει χάσει τη γυναίκα του πριν από χρόνια, έχει μια κόρη παραμορφωμένη από δυστύχημα και έναν πατέρα με αλτσχάιμερ, ο καύσωνας αυτός θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Και ο εφιάλτης θα γίνει ακόμη πιο επίπονος όταν στο δρόμο του θα βρεθεί ο άστεγος Ντανιέλ Τεσαντιέ που προσπαθεί να επιβιώσει ζητιανεύοντας ή και ληστεύοντας ανύποπτους πολίτες. Oι μοίρες των δύο κεντρικών ηρώων, που έχουν κοινό παρανομαστή την κακοτυχία, θα διασταυρωθούν με απρόσμενο τρόπο, λες και κάποιο σαρκαστικό πεπρωμένο θέλει να αποδείξει πως η ζωή μπορεί να ξεπεράσει κάθε φαντασία.

O Τιερύ Ζονκέ, με απαράμιλλη αφηγηματική τέχνη, συνεπαίρνει τον αναγνώστη σ' ένα μυθιστόρημα γεμάτο απρόσμενες ανατροπές ως την τελευταία σελίδα. Σκληρό, ενίοτε ωμό και κυνικό, αντικρίζει την πραγματικότητα ως έχει, αγγίζοντας τα όρια της κοινωνικής μελέτης.

Βιογραφικά στοιχεία

Τιερύ Ζονκέ

O Τιερύ Ζονκέ (1954-2009) θεωρείται από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, έγραψε όμως επίσης βιβλία για παιδιά και νέους. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη το νεανικό του μυθιστόρημα Καταδίωξη στο μετρό (μτφρ. Ρένα Χατχούτ, 1989), καθώς και τα μυθιστορήματα νουάρ Μολόχ (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2000), Μυγαλή, η δηλητηριώδης αράχνη (μτφρ. Μαρίνα Μέντζου, 2001) και Ο γέρος μου (μτφρ. Γιάννης Στρίγκος, 2007).

Το 2011 ο Πέδρο Αλμοδόβαρ μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα Μυγαλή, η δηλητηριώδης αράχνη με τον τίτλο Το δέρμα που κατοικώ.
Βιβλιογραφία