Ελληνικά εγκλήματα 6Αστυνομικές ιστορίες
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - NOIRΕπιμέλεια: Δημήτρης Ποσάντζης |
|
Sorry mate, won't work any more.
Ο Δώρος Αντωνιάδης εισέρχεται στο δαιδαλώδες μυαλό μιας γυναίκας προσπαθώντας να εξιχνιάσει ένα έγκλημα που όλα δείχνουν ότι προκλήθηκε από δική της διάδραση σε ταινία. Ο Ανδρέας Αποστολίδης αποκαλύπτει το πολιτικό παρασκήνιο της επίσκεψης του Ίαν Φλέμινγκ στην Αθήνα. Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος μάς συστήνει έναν άντρα «μαλθακό μέχρι απελπισίας», που τολμά να ορμήσει προς το άγνωστο. Ο Σέργιος Γκάκας μάς παρασύρει στον μοιραίο έρωτα ενός ιδιοκτήτη ψησταριάς για μια Ελληνοϊταλίδα ξεναγό. Η Τιτίνα Δανέλλη παρουσιάζει την ιστορία ενός «τραγικά γελοίου ανθρώπου». Ο Βασίλης Δανέλλης ανασύρει από τον «βυθό ενός υπόγειου ωκεανού» το χρονικό καταστροφής μιας οικογένειας. Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου διερευνά ένα πολύ περίεργο δυστύχημα στον Λευκό Πύργο. Ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος ξετυλίγει την ιστορία του ανεκπλήρωτου έρωτα ενός Έλληνα μετανάστη στο Αμβούργο. Ο Ιερώνυμος Λύκαρης ανατέμνει τα αίτια του θεαματικού φόνου ενός τραπεζίτη στο Ηρώδειο από κάποιον μεγαλέμπορο ναρκωτικών. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συνοδεύει έναν Γάλλο συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας σε «πάρτι μετά φόνου». Ο Κώστας Μουζουράκης παρακολουθεί δυο «τελειωμένους» τύπους στην Όθρυ, στη δυστοπία του Covid-24. Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου με τον «κατοπτρισμό της Μέδουσας» επιχειρεί να ανιχνεύσει μια υπόθεση πιθανού φόνου. Η Χίλντα Παπαδημητρίου φέρνει στο φως το έγκλημα που διαπράχθηκε στο παλιό εργοστάσιο της Columbia. Η Μαρλένα Πολιτοπούλου έρχεται αντιμέτωπη με δυο πρωτοφανή εγκλήματα στο Χαλάνδρι, που μοιάζουν να συνδέονται. Ο Γιάννης Ράγκος αφηγείται την ιστορία της εκτέλεσης ενός εστέτ επιχειρηματία από κάποιον μεταμφιεσμένο σε Κοκκινοσκουφίτσα. Ο Φίλιππος Φιλίππου αναζητεί τον δολοφόνο της Γαβριέλλας, της περιβόητης Ρωσίδας ιερόδουλης.
Ιστορίες που καθηλώνουν και κορυφώνουν την αγωνία, περιπλανήσεις σε λαβυρίνθους όπου καραδοκεί το απρόβλεπτο.
Ο Δώρος Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Το πρώτο του βιβλίο (Στο μάτι του ταύρου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της Εταιρείας Συγγραφέων, ενώ τα επόμενα δύο βιβλία του (memento mori, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018, και κεχριBARι, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021) συμπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας της Κύπρου. Δύο βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, ενώ έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικούς τόμους της σειράς Ελληνικά εγκλήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη).
Στο blog του dorosantoniadis.com γράφει για τα βιβλία που διαβάζει και τις ταινίες που βλέπει, ενώ συχνά γράφει και μικρές ιστορίες για τον κόσμο όπου ζει.
Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, καθώς και μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά βιβλία των συγγραφέων Τζέιμς Ελρόι, Τσέστερ Χάιμς, Πατρίσια Χάισμιθ, Τζερόμ Τσάριν, Ρέιμοντ Τσάντλερ, Ντάσιελ Χάμετ, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ κ.ά. Το 2009 εκδόθηκε ένας συγκεντρωτικός τόμος με δοκίμιά του για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Το ντοκιμαντέρ του Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.
Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Εργάζεται ως δικηγόρος. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, ένα βιβλίο με νουβέλες, καθώς και διηγήματα ενταγμένα σε συλλογικούς τόμους με αστυνομικές και νουάρ ιστορίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Ο Σέργιος Γκάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Θέατρο στο Πανεπιστήμιο PARIS – VIII. Από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης. Ιδρυτικό μέλος του θιάσου των «Άστεγων» και του πειρατικού ραδιοσταθμού «Κοκκινοσκουφίτσα στα FM» και έφορος στο πρώτο Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου. Σκηνοθέτησε έργα για δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς θεατρικούς οργανισμούς. Για αρκετά χρόνια ήταν παραγωγός στο Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Έγραψε τέσσερα θεατρικά έργα για παιδιά, διηγήματα και τα μυθιστορήματα Κάσκο και Στάχτες (Εκδόσεις Καστανιώτη) που έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Συμμετείχε σε πέντε τόμους της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας Ελληνικά εγκλήματα (επίσης στις Εκδόσεις Καστανιώτη).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Από το 2014 έως το 2023 διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου.
Έφυγε από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Υπήρξε συγγραφέας και δημοσιογράφος. Πρώτο της έργο το μυθιστόρημα Ο επιτυχημένος (1971). Ακολούθησαν το μυθιστόρημα Αντιπερισπασμός (1973), το αστυνομικό μυθιστόρημα Ένα και ένα κάνουν όσο θες (σε συνεργασία με τον Μάνο Κοντολέων, 1981), το θεατρι κό έργο Έρως διατηρητέος έως... (1996), η πενταλογία Ο θρήνος της Κλεοπάτρας (2000), Το παιχνίδι του Δικαστή (2002), Εκ των πραγμάτων (σε συνεργασία με τον Θανάση Μπαλοδήμα, 2003), Η τέταρτη γυναίκα (2004), Τα τέσσερα μπαστούνια (2009), το κατασκοπικό μυθιστόρημα Ο ταγματάρχης (σε συνεργασία με τον Θανάση Παπαρήγα, 2007) και η συλλογή διηγημάτων Αίθουσα αναμονής (2013). Τιμήθηκε με το βραβείο ΥΠΠΟ για το θεατρικό έργο Έρως διατηρητέος έως... (1995). Έλαβε μέρος, με διηγήματά της, και στους πέντε τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων, ενώ συμμετείχε και στον συλλογικό τόμο Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα – Ο ήρωας του Γιάννη Μαρή σε νέες περιπέτειες (2012).
Έφυγε από τη ζωή το 2021.
Ο Βασίλης Δανέλλης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τέσσερα μυθιστορήματά του: Μαύρη μπίρα (2011), Λιβάδια από ασφοδίλι (2014), Άνθρωπος στο τρένο (2016) και Νεκρές ώρες (2017). Ο άνθρωπος στο τρένο ήταν υποψήφιο για τρία λογοτεχνικά βραβεία, ενώ η Μαύρη μπίρα και οι Νεκρές ώρες έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά. Επίσης, έχει συνεπιμεληθεί τις συλλογές διηγημάτων BalkaNoir (με τον Γιάννη Ράγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018) και Yunankarası (με την DamlaDemirözü, İstos, Τουρκία 2018). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά, σλοβενικά, γερμανικά και ιαπωνικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) και μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας Πολάρ.
Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τελείωσε το Κολλέγιο Ανατόλια, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ, Αγγλοϊρλανδική Λογοτεχνία στο Trinity College στο Δουβλίνο και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου και έκανε διδακτορική διατριβή. Ασχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα Γλωσσολογίας, εργάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΤΕΙ Πειραιά. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Ήταν συνεργάτης του περιοδικού Πολάρ και έχει γράψει παραμύθια, αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.
O Κώστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Ήταν απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών – Dörpfeld Gymnasium. Σπούδασε Κοινωνιολογία (ΜΑ), Πολιτική και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Universität Hamburg). Από το 1996 απασχολούνταν ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο Τύπο και ως επιμελητής (editor) στον χώρο των εκδόσεων. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της Καθημερινής (ημερήσια και κυριακάτικη έκδοση) και από το 2018 αρθρογραφούσε στο The Books’ Journal. Είχε την ευθύνη της αρχισυνταξίας του περιοδικού Πολάρ. Ως ξένος ανταποκριτής συνεργάστηκε με γερμανόφωνα ΜΜΕ (Neue Zürcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neues Deutschland κ.ά.). Ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ / FPA). Έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιουλίου 2023.
Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, Το ρομάντζο των καθαρμάτων, στο οποίο αναδεικνύονται ως φάρσες και τραγωδίες οι πολυδαίδαλες σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Ακολούθησαν το πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα Μαύρα κουφέτα (2013), ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη ουτοπία του 20ού αιώνα, το Η ζήλια είναι μαχαιριά (2014) και το Άπληστε κόσμε, κάλπικε (2015), δυο μαύρες κωμωδίες στις οποίες κινητήρια δύναμη και καταλύτης των ανθρώπινων πράξεων είναι τα δύο από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε το Άκου, πτώμα, να μαθαίνεις, μια ψευδοντοκουμενταρισμένη αναπαράσταση της διαφθοράς στη νεοελληνική κωμικοτραγική πραγματικότητα, και το 2019 Η εκδίκηση του «Ναζωραίου», μια παρωδία που ανατέμνει την ασύμμετρα συμβιωτική σχέση της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους. Το 2021 κυκλοφόρησε το Έβαφε ο Στάλιν τα μαλλιά του;, το οποίο διαδραματίζεται τον Φεβρουάριο του 1973, στις μέρες των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά της Χούντας, αλλά και του μακελειού και της σύλληψης του Νίκου Κοεμτζή. Την ίδια χρονιά συμμετείχε με το διήγημά του «Λίζα» στη συλλογική έκδοση Θερινοί έρωτες. Το 2022 εκδόθηκε το Πάσα Θανάτου, graphic novel (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσαούση), βασισμένο στο πραγματικό γεγονός της δολοφονίας από αστυνομικό ενός νεαρού Ρομά στο Ζεφύρι. Το 2023 κυκλοφόρησε το ερευνητικό έργο του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Πολυτεχνείο 1973, Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, στο οποίο ανασυστήνεται ανά ημέρα και ώρα το ξέσπασμα και η καταστολή της εξέγερσης μέσα από τις δικαστικές καταθέσεις συγγενών νεκρών, τραυματιών και αυτοπτών μαρτύρων καθώς και από αστυνομικά ντοκουμέντα για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο ως ερευνητής σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ του Εμείς, όχι εγώ, συμπαραγωγής Δήμου Χαλανδρίου και ΕΡΤ, το οποίο ζωντανεύει το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα.
Το καλοκαίρι του 2024 διανεμήθηκε με την Εφημερίδα των Συντακτών ‒ Σαββατοκύριακο το μυθιστόρημά του Το πιεσόμετρο, με θέμα την ιστορία μιας παιδικής φιλίας στο πέρασμα τριών εποχών και ανάμεσα σε τρεις κόσμους.
Το διήγημά του «Αχ, τι μέρα κι αυτή!» συμπεριλήφθηκε στην τουρκική συλλογή διηγημάτων Yunankarası-Yunanistan’dan 11 Çağdaş Polisiye Öykü (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης-Damla Demirözü, μετάφραση: Asli Damar, Ιστανμπούλ, İSTOS, 2018) και στη γερμανική ανθολογία Hellas Noir: Griechische Kriminalliteratur, με τίτλο «Η κατάρα της Άνγκελα» (επιμέλεια: Κώστας Θ. Καλφόπουλος, μετάφραση: Ulf-Dieter Klemm, Βερολίνο, Edition Romiosini / CeMoG, 2019).
Το διήγημά του «Η φαντασιακή αντανάκλαση μιας αχρείαστης απόπειρας φόνου», περιλαμβάνεται στην ιαπωνική έκδοση των Ελληνικών εγκλημάτων 5 (μετάφραση: Takashi Tachibana, Τόκιο, Takeshobo, 2023).
Κατάγεται από τον Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie και από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα, μια συλλογή δοκιμίων
και μια συλλογή διηγημάτων (κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πόλις), που όλα περιστρέφονται γύρω από τα μαθηματικά. Ακόμα έχει γράψει δυο εκλαϊκευτικά βιβλία μαθηματικών για τη σειρά «Μιλώντας» των Εκδόσεων
Πατάκη. Επίσης, έχει γράψει εγχειρίδια για τη Μέση Εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους διηγημάτων και δοκιμίων και έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά τριάντα εννέα βιβλία, ενώ κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με πολλές ελληνικές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια για θέματα σχετικά με τα μαθηματικά, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το 2012 παρουσίασε στην ΕΡΤ την εκπομπή Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία (είκοσι έξι επεισόδια), με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας σε παιδιά και εφήβους. Η κινηματογραφική ταινία Έτερος Εγώ είναι βασισμένη στο διήγημά του «Περίπτωσις αυτοδικίας». Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και μεγάλωσε στους Αγίους Θεοδώρους του νομού Μαγνησίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Φίδια στο Σκορπιό (Εκδόσεις Καστανιώτη) και το 2016 ακολούθησε το Κακό χαρτί (Balada para un loco) από τις ίδιες εκδόσεις. Επίσης, κυκλοφορούν τα διηγήματά του «Οπλισμένο σκυρόδεμα» (Ελληνικά εγκλήματα 4, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), «Εννιά χιλιοστά αργότερα» (Metropolis Press, 2015), «Ο αμνός του Θεού» (περιοδικό Μπλε Κομήτης – Εκδόσεις Polaris, 2017), «Ο κόκκινος λύκος» (Σκοτεινές Υποθέσεις, Εκδόσεις Κύφαντα, 2018) και Buzdolabi (Ψυγείο) (Εκδόσεις İstos, Τουρκία 2018).
Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε δημόσια διοίκηση και διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και διηγήματα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους διηγημάτων και ανθολογίες.
Το μυθιστόρημά της Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού (δε)κατα Athens Prize for Literature (2008) και κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα γαλλικά, αγγλικά και βουλγαρικά. Το 2013 η αγγλική εφημερίδαGuardianτο κατέταξε στα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς.
Τη δωδεκαετία 2011-2023 έγραψε τη μυθιστορηματική τριλογία Ο Δράκος της Πρέσπας, που αποτελείται από τα βιβλία Η Κοιλάδα της Λάσπης (2014), Κεχριμπαρένια Έρημος (2019) και Η Μνήμη του Πάγου (2023). Η τριλογία απέσπασε καθώς εκδίδονταν οι τόμοι: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και Βραβείο Λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα (2015), Τιμητική Υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βαυαρίας (Award of Excellence, 2017, με φιλοξενία στη VillaConcordia, όπου γράφτηκε μεγάλο μέρος του δεύτερου τόμου) και Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης (2024).
Γεννήθηκε στην Καλλιθέα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, ακούγοντας Νιλ Γιανγκ και Μπομπ Ντίλαν. Σπούδασε νομικά και για μια εικοσαετία είχε το δισκάδικο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση (Τζον Μπαρθ, Πέρσιβαλ Έβερετ, Τζόναθαν Κόου, Μπομπ Ντίλαν, Λέοναρντ Κοέν, Ρέιμοντ Τσάντλερ κ.ά.) Έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, Για μια χούφτα βινύλια και Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (Εκδόσεις Μεταίχμιο), και δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash (Εκδόσεις Απόπειρα). Υπήρξε συνεργάτιδα μουσικών εντύπων (ZOO, Ποπ & Ροκ, Sonic) και της Lifo, και είναι συνεργάτιδα του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού MiC και της Book Press. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το τρίτο αστυνομικό μυθιστόρημά της, με τίτλο Η συχνότητα του θανάτου (Εκδόσεις Μεταίχμιο).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπουδές πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την οδήγησαν στη δημοσιογραφία. Είκοσι χρόνια την κράτησαν στο επάγγελμα το πολιτιστικό ρεπορτάζ, η κριτική κινηματογράφου (Aυγή, ΤΑ ΝΕΑ) και το ραδιοφωνικό «Μέρα Μεσημέρι» (Α΄ Πρόγραμμα, ΕΡΤ). Από το 1993 που δημοσιεύει για πρώτη φορά (Ο ήχος της σαύρας) παραμένει στο χώρο της λογοτεχνίας εναλλάσσοντας μικρότερες ή μεγαλύτερες νουβέλες (Οι εραστές δίπλα, Καλοκαιρινό υστερόγραφο, Οίκος ενοχής κ.ά.) με αστυνομικά μυθιστορήματα (Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά, 12 θεοί, τρεις φόνοι, Η μνήμη της Πολαρόιντ, Η Πηνελόπη των τρένων).
Ο Γιάννης Ράγκος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα, όπου και ζει. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχει δημοσιεύσει βιβλία δημοσιογραφικής έρευνας, αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα, καθώς και δοκίμια και μελέτες για την αστυνομική λογοτεχνία. Ακόμα, έχει γράψει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά σίριαλ, θεατρικές παραστάσεις-performances και κόμικ. Με τον Βασίλη Δανέλλη συνεπιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο BalkaNoir (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), που περιλαμβάνει είκοσι ένα πρωτότυπα αστυνομικά διηγήματα ισάριθμων συγγραφέων από επτά βαλκανικές χώρες. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας The Crimes and Letters Magazine (CLM), ενώ από το 2018 συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού θεωρίας για την αστυνομική λογοτεχνία Πολάρ. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW/AIEP).
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν ως ήρωες πραγματικά πρόσωπα (Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη). Έξι από αυτά ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία, ενώ τα τέσσερα έχουν πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη. Συμμετείχε με διηγήματα σε συλλογές (αστυνομικές και άλλες) και έχει δημοσιεύσει άρθρα για λογοτεχνικά θέματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1997 παρουσιάζει αστυνομικά βιβλία στην εφημερίδα Το Βήμα. Το βιβλίο του Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη μεταφράστηκε στα καταλανικά και τα ρουμανικά, ενώ διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε γερμανικές ανθολογίες. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.
Εκδόσεις: Θεμιστοκλέους 104, 10681 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530, info@kastaniotis.com
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3816310, fax. 210 3801331
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Όροι & Προϋποθέσεις