«Πεθαίνοντας την άνοιξη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πεθαίνοντας την άνοιξη

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Μαρία Αγγελίδου

Πεθαίνοντας την άνοιξη
ebook
  • ISBN: 978-960-03-6243-5
  • epub logoePUB
  • σελ. 208
  • 2 Οκτωβρίου 2017
  • € 9,90

Περίληψη

Ο πατέρας είναι απόμακρος και λιγομίλητος, ένας δύσκολος άνθρωπος. Αλλά ο γιος είναι περίεργος για το παρελθόν του. Αποφασίζει, λοιπόν, να του δωρίσει ένα σημειωματάριο με σκοπό να τον ωθήσει να το καταγράψει. Όμως ο πατέρας πεθαίνει και το μόνο που αφήνει πίσω του είναι ο σκελετός μιας ανολοκλήρωτης ιστορίας. Ο γιος καλείται να γεμίσει τα κενά, όπως μπορεί. Στο μυθιστόρημα Πεθαίνοντας την άνοιξη ακολουθούμε τον Βάλτερ Ούρμπαν και τον Φρίντριχ Καρόλι, δύο νεαρούς από τη Βόρεια Γερμανία, οι οποίοι –τον Φεβρουάριο του 1945– στρατολογούνται «εθελοντικά» και στέλνονται στο Μέτωπο. Ο ένας γίνεται οδηγός στη Μονάδα Ανεφοδιασμού των SS και ο άλλος λιποτακτεί και συλλαμβάνεται. Οι δυο τους θα ξαναβρεθούν, όμως αυτό θα γίνει υπό τραγικές συνθήκες. Ο Ραλφ Ρότμαν αφηγείται με τρόπο θαυμάσιο, απέριττο, τον τελευταίο χρόνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουγγαρία, όταν οι αξιωματικοί των ναζί πετούσαν χειροβομβίδες πίσω από τους στρατιώτες για να τους σπρώξουν σε μάχες ολότελα χαμένες.

 

«Στη σύγχρονη γερμανική λογοτεχνία δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με αυτό το βιβλίο».

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

 

«Κανένας άλλος από τους συγγραφείς της γενιάς του δεν κατέχει την αφηγηματική τέχνη του ποιητικού ρεαλισμού όσο ο πολυβραβευμένος Ραλφ Ρότμαν».

Die Literarische Welt

 

«Kαταφέρνει να αποτυπώσει με τρομακτικά καθαρές, μαγικά ρεαλιστικές εικόνες εκείνη την εποχή που ο ίδιος δεν έζησε».

Süddeutsche Zeitung

 

«Με το έργο αυτό στέκεται επάξια δίπλα στον Γκύντερ Γκρας και τον Έριχ Μαρία Ρεμάρκ. Το Πεθαίνοντας την άνοιξη είναι ένα έξοχο μυθιστόρημα, που αξίζει τους πολυπληθείς αναγνώστες του».

Guardian

 

«Το καλύτερο μυθιστόρημα για το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εδώ και πολλά χρόνια, μια πανέμορφη αντιπολεμική ιστορία με οικουμενική αξία. Κάθε λέξη βρίσκεται στη σωστή θέση».

El País

Βιογραφικά στοιχεία

Ραλφ Ρότμαν

Ο Ραλφ Ρότμαν γεννήθηκε το 1953 στο Σλέσβιγκ και μεγάλωσε στην περιοχή του Ρουρ. Από το 1976 ζει στο Βερολίνο. Μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δούλεψε ως εργάτης σε οικοδομές και στη συνέχεια έκανε διάφορα επαγγέλματα, τυπογράφος, νοσοκόμος και μάγειρας, μεταξύ άλλων. Τα θέματα που τον απασχολούν στα βιβλία του είναι τα αδιέξοδα της ζωής των μικροαστικών και προλεταριακών στρωμάτων, οι μικρές επαναστάσεις της καθημερινότητας, οι απόπειρες φυγής και η μοναξιά. Εξαιτίας του αυτοβιογραφικού χαρακτήρα της γραφής του, αρκετά μυθιστορήματά του διαδραματίζονται είτε στη γερμανική πρωτεύουσα είτε στον βιομηχανικό βορρά, αποτυπώνοντας τη ζωή των ανθρακωρύχων τις δεκαετίες του '60 και του '70. Έχει τιμηθεί για το λογοτεχνικό του έργο με πλήθος σημαντικών διακρίσεων. Έχει λάβει το Βραβείο Χάινριχ Μπελ (2005), το Βραβείο Μαξ Φρις (2006), το Βραβείο Χαζενκλέβερ (2010), το Βραβείο Φρίντριχ Χέλντερλιν (2013), το Βραβείο Τέχνης και Πολιτισμού των Γερμανών Καθολικών (2014) και πιο πρόσφατα το Βραβείο Κλάιστ (2017).
Βιβλιογραφία