«Η ενοχή της αθωότητας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η ενοχή της αθωότητας

Μυθιστόρημα

Η ενοχή της αθωότητας
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5291-7
  • epub logoePUB
  • σελ. 399
  • 30 Μαρτίου 2011
  • € 9,90

Περίληψη

Σε μια φανταστική Ευρώπη, όπου την έννοια του πολίτη έχει αντικαταστήσει αυτή του επαγγελματία, δυο φίλοι, ένας καλλιτέχνης κι ένας διανοούμενος, αναλαμβάνουν μια περίεργη αποστολή: διορίζονται συνοδοί κάποιου αθώου κρατούμενου που αντιμετωπίζει την ποινή του θανάτου. Η δίκη του διεξάγεται δημόσια, ενόσω οδοιπορούν προς τον τόπο εκτέλεσης, διασχίζοντας τις οροσειρές του Αίμου, των Καρπαθίων, των Άλπεων και των Πυρηναίων. Τους φιλοξενούν πόλεις-κάστρα, πόλεις-θέατρα, πόλεις-σανατόρια, πόλεις-μοναστήρια, πόλεις-βιβλιοθήκες, πόλεις-οίκοι ανοχής, που αποτελούν τα μέλη του δικαστηρίου. Ένορκοι είναι όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης, οι οποίοι πρέπει να αποφανθούν για το αν η αθωότητα του υπόδικου δεν είναι παρά μια ενοχή διεστραμμένη, ή αν η ευθυκρισία των δικαστών του δεν είναι παρά μια διαβολή εκλεπτυσμένη...

Ένα βιβλίο με στοιχεία μυθιστορήματος δρόμου, πολιτικού θρίλερ και γοτθικού παραμυθιού. Ένα ταξίδι στην κόψη των εννοιών με αλλεπάλληλες ανατροπές. Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό, που μας φέρνει μπροστά σε δύο μεγάλα ερωτήματα: πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν οι βεβαιότητες των «ευνομούμενων» δημοκρατιών και πού βρίσκεται η ουσία της πολιτικής αθωότητας ή ενοχής;

Από τη συγγραφέα του βιβλίου Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; (Βραβείο του περιοδικού δε(κατα) – «Athens Prize for Literature 2008»)

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ιωάννα Μπουραζοπούλου

Η Ιωάννα Μπουραζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε δημόσια διοίκηση και διοίκηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την Αγγλία. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και διηγήματα. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα λογοτεχνικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους διηγημάτων και ανθολογίες.

Το μυθιστόρημά της Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού (δε)κατα Athens Prize for Literature (2008) και κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα γαλλικά, αγγλικά και βουλγαρικά. Το 2013 η αγγλική εφημερίδαGuardianτο κατέταξε στα καλύτερα βιβλία επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς.

Τη δωδεκαετία 2011-2023 έγραψε τη μυθιστορηματική τριλογία Ο Δράκος της Πρέσπας, που αποτελείται από τα βιβλία Η Κοιλάδα της Λάσπης (2014), Κεχριμπαρένια Έρημος (2019) και Η Μνήμη του Πάγου (2023). Η τριλογία απέσπασε καθώς εκδίδονταν οι τόμοι: Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών και Βραβείο Λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα (2015), Τιμητική Υποτροφία από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βαυαρίας (Award of Excellence, 2017, με φιλοξενία στη VillaConcordia, όπου γράφτηκε μεγάλο μέρος του δεύτερου τόμου) και Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Ο Αναγνώστης (2024).
Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Κριτικές