«Υπερατλαντικός» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Υπερατλαντικός

Μετάφραση:
Κατερίνα Σχινά

Υπερατλαντικός
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5885-8
  • epub logoePUB
  • σελ. 384
  • 20 Απριλίου 2015
  • € 9,90

Περίληψη

Ο Κόλουµ ΜακΚαν καταδεικνύει για µια ακόµη φορά γιατί είναι ένας από τους πιο συζητηµένους και σηµαντικούς συγγραφείς της γενιάς του, µε ένα εκπληκτικό µυθιστόρηµα που διατρέχει τους αιώνες και τις ηπείρους και συνδέει µια σειρά από επιδέξια δοσµένους, πραγµατικούς και συνάµα επινοηµένους χαρακτήρες.

Τις τρεις διασταυρούµενες αφηγήσεις (Νέα Γη, 1919˙ Δουβλίνο, 1845-1846˙ Νέα Υόρκη, 1998) συνδέουν κάποιες αξιοθαύµαστες γυναίκες, που η προσωπική τους ιστορία µπλέκεται στα γρανάζια της Ιστορίας: η Ιρλανδέζα καµαριέρα Λίλι Ντάγκαν, η κόρη της Έµιλι και η εγγονή της Λότι, αλλά και  η Χάνα Κάρσον, στο πρόσωπο της οποίας ενσαρκώνονται και επιβιώνουν όλες οι ελπίδες και οι αποτυχίες των προηγούµενων γενεών. Κάθε µία τους µαθαίνει ότι ακόµη και οι πιο απλές και ασήµαντες στιγµές ευτυχίας µπορούν να διαπεράσουν τον χρόνο, τον τόπο και τη µνήµη.

Το πιο ώριµο έργο ενός ασύγκριτου αφηγητή, ένας βαθύτατος στοχασµός για την ταυτότητα και την ιστορία σε έναν απέραντο κόσµο, ο οποίος κάθε χρόνο που περνάει γίνεται όλο και πιο µικρός και θαυµαστός.

 

«Ένα αριστοτεχνικά γραµµένο και βαθιά συγκινητικό µυθιστόρηµα που επιστρατεύει το πιο λεπτοδουλεµένο ύφος για να διερευνήσει τα όρια της γλώσσας και τα τεχνάσµατα της µνήµης... επικών φιλοδοξιών... τολµηρό ως προς τη µορφή».

— Kirkus Reviews

«Υπέροχος συγγραφέας... Να τι ενδιαφέρει τον ΜακΚαν: οι ζωές που οικοδοµούνται εντός και σε πείσµα της βίας· οι κρυφοί δεσµοί τόπων, χρόνων και ανθρώπων· το γεγονός ότι οι παλιές ηµέρες επιστρέφουν µε τους πιο παράδοξους τρόπους».

— Publishers Weekly

«Ένα από τα πιο βαθιά, συγκλονιστικά µυθιστορήµατα που έχω διαβάσει».

— Jonathan Mahler, The New York Times book review

«Εκθαµβωτικό... Μια ελεγειακή αναλαµπή ελπίδας». 

— USA Today 

«Υπάρχει τόσο πάθος και χιούµορ και ζωτική δύναµη σε κάθε σελίδα που ο αναγνώστης αισθάνεται ζαλισµένος, συνεπαρµένος, συγκλονισµένος».

— Dave Eggers

Βιογραφικά στοιχεία

Κόλουμ ΜακΚαν

Ο Κόλουμ ΜακΚαν γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1965. Ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε ιρλανδικές εφημερίδες και, μετά από πολλά ταξίδια, αποφάσισε να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα ζει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων και επτά μυθιστορήματα, με πιο πρόσφατο το Απειρόγωνο που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker 2020. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Ζολί, Κι άσε τον κόσμο τον μεγάλο να γυρίζει (Εθνικό Βραβείο Βιβλίου ΗΠΑ 2009, Dublin Literary Award 2011) και Υπερατλαντικός (υποψήφιο για το Βραβείο Booker 2013). Μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων, της Ένωσης Ιρλανδών Καλλιτεχνών Aosdána και συνιδρυτής της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Narrative 4. Αρθρογραφεί συχνά σε έγκριτα έντυπα μέσα ενημέρωσης και διδάσκει δημιουργική γραφή στο Hunter College. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες.
Βιβλιογραφία