«Ελληνικά εγκλήματα 7» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ελληνικά εγκλήματα 7

Αστυνομικές ιστορίες

Επιμέλεια: Δημήτρης Ποσάντζης
Ελληνικά εγκλήματα 7
  • ISBN: 978-960-03-7256-4
  • σελ. 328
  • 3 Ιουνίου 2024
  • Σύντομα διαθέσιμο

Περίληψη

Ο Ανδρέας Αντωνιάδης επιστρέφει μια μέρα του ’72 στο Μόναχο, όπου ένας υπότροφος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας αντιλαμβάνεται ότι παρακολουθείται από έναν άντρα με καφέ παλτό. Ο Δώρος Αντωνιάδης αφηγείται την ιστορία ενός γενετικού πειράματος, μια υπόθεση ζεστής εκδίκησης, απίστευτης αλλά και «αληθινής». Ο Ανδρέας Αποστολίδης προσκαλεί τον Πουαρό στη Ρόδο τον Σεπτέμβριο του ’37, για να λύσει το μυστήριο ενός αρχαιολογικού θησαυρού. Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος ασχολείται με τον θάνατο ενός συγγραφέα στο υδάτινο πάρκο Splish Splash. Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης αναζητά στο παγωμένο Ηράκλειο τον δολοφόνο ενός επιχειρηματία της νύχτας. O Σέργιος Γκάκας μάς συστήνει έναν «περίπου νεκρό» εκδότη, ο οποίος δέχεται μιαν αναπάντεχη πρόταση από συγγραφέα ευπώλητων μυθιστορημάτων. Ο Βασίλης Δανέλλης ξεσκεπάζει μια σπείρα περιστεριών. Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου εισδύει στο βρόμικο κύκλωμα του ποδοσφαίρου. Ο Ιερώνυμος Λύκαρης πέφτει τυχαία πάνω στον διαβόητο βασανιστή της ΕΣΑ επί δικτατορίας Μιχάλη Τρουπέ ή Τελετάρχη. H Μαρίλη Μαργωμένου ψάχνει τη λεία από την κλοπή των θυρίδων της Εθνικής Τράπεζας. Ο Κώστας Μουζουράκης βγάζει στη φόρα τα άπλυτα του τοπικού πρωταθλήματος. Η Χίλντα Παπαδημητρίου ταξιδεύει στη Σερβία και ματαιώνει τη διάσκεψη της Europol. Ο Γιάννης Ράγκος πλανιέται στην Αθήνα με έναν συγγραφέα φίλο του, που του μιλά για την υπόθεση του βομβιστή του Αιγαίου. Ο Γιάννης Σιώτος ανακαλύπτει τη διάρρηξη στο σπίτι ενός ερημίτη δημοσιογράφου. Ο Φίλιππος Φιλίππου διερευνά έναν φόνο στην οδό Ευτυχίας, με θύμα έναν λαϊκό τραγουδιστή.

Ένα πολύπτυχο αστυνομικής και νουάρ φαντασίας, ένας «κήπος» επίγειων και υπόγειων παραβάσεων, μια συναρπαστική περιπλάνηση στον κόσμο του εγκλήματος.

Βιογραφικά στοιχεία

Ανδρέας Αντωνιάδης



Δώρος Αντωνιάδης

Ο Δώρος Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Το πρώτο του βιβλίο (Στο μάτι του ταύρου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015) συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της Εταιρείας Συγγραφέων, ενώ τα επόμενα δύο βιβλία του (memento mori, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018, και κεχριBARι, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021) συμπεριλήφθηκαν στις βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας της Κύπρου. Δύο βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα αλβανικά, ενώ έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικούς τόμους της σειράς Ελληνικά εγκλήματα (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Στο blog του dorosantoniadis.com γράφει για τα βιβλία που διαβάζει και τις ταινίες που βλέπει, ενώ συχνά γράφει και μικρές ιστορίες για τον κόσμο όπου ζει.


facebook

Βιβλιογραφία

Ανδρέας Αποστολίδης

Είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, καθώς και μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά βιβλία των συγγραφέων Τζέιμς Ελρόι, Τσέστερ Χάιμς, Πατρίσια Χάισμιθ, Τζερόμ Τσάριν, Ρέιμοντ Τσάντλερ, Ντάσιελ Χάμετ, Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ κ.ά. Το 2009 εκδόθηκε ένας συγκεντρωτικός τόμος με δοκίμιά του για την ιστορία και τις σύγχρονες τάσεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, πολλά ντοκιμαντέρ και περισσότερα από εκατό επεισόδια της τηλεοπτικής εκπομπής Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα. Το ντοκιμαντέρ του Ένας τόπος χωρίς ανθρώπους για την εκδίωξη της φυλής των Μασάι από τα Εθνικά Πάρκα της Τανζανίας απέσπασε έξι διεθνή βραβεία.




Βιβλιογραφία

Νεοκλής Γαλανόπουλος

Ο Νεοκλής Γαλανόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Εργάζεται ως δικηγόρος. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα, ένα βιβλίο με νουβέλες, καθώς και διηγήματα ενταγμένα σε συλλογικούς τόμους με αστυνομικές και νουάρ ιστορίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).




Βιβλιογραφία

Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο. Έχει σπουδάσει βιολογία, θέατρο και κινηματογράφο, ενώ έχει μεταπτυχιακό στη δημιουργική γραφή. Ζει στο Ηράκλειο, όπου διδάσκει δημιουργική γραφή, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο και τον κινηματογράφο.




Βιβλιογραφία

Σέργιος Γκάκας

Ο Σέργιος Γκάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Θέατρο στο Πανεπιστήμιο PARIS – VIII. Από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως σκηνοθέτης. Ιδρυτικό μέλος του θιάσου των «Άστεγων» και του πειρατικού ραδιοσταθμού «Κοκκινοσκουφίτσα στα FM» και έφορος στο πρώτο Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου. Σκηνοθέτησε έργα για δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς θεατρικούς οργανισμούς. Για αρκετά χρόνια ήταν παραγωγός στο Πρώτο και το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έγραψε τέσσερα θεατρικά έργα για παιδιά, διηγήματα και τα μυθιστορήματα Κάσκο και Στάχτες (Εκδόσεις Καστανιώτη) που έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Συμμετείχε σε πέντε τόμους της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας Ελληνικά εγκλήματα (επίσης στις Εκδόσεις Καστανιώτη).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Από το 2014 έως το 2023 διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου.

Έφυγε από τη ζωή στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.




Βιβλιογραφία

Βασίλης Δανέλλης

Ο Βασίλης Δανέλλης γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τέσσερα μυθιστορήματά του: Μαύρη μπίρα (2011), Λιβάδια από ασφοδίλι (2014), Άνθρωπος στο τρένο (2016) και Νεκρές ώρες (2017). Ο άνθρωπος στο τρένο ήταν υποψήφιο για τρία λογοτεχνικά βραβεία, ενώ η Μαύρη μπίρα και οι Νεκρές ώρες έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά. Επίσης, έχει συνεπιμεληθεί τις συλλογές διηγημάτων BalkaNoir (με τον Γιάννη Ράγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018) και Yunankarası (με την DamlaDemirözü, İstos, Τουρκία 2018). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά, σλοβενικά, γερμανικά και ιαπωνικά. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας) και μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας Πολάρ.




Βιβλιογραφία

Συνεντεύξεις

Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου

Η Άννα Δάρδα-Ιορδανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε το Κολλέγιο Ανατόλια, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αγγλοϊρλανδική Λογοτεχνία στο Trinity College στο Δουβλίνο και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου και έκανε διδακτορική διατριβή. Aσχολήθηκε με την έρευνα σε θέματα Γλωσσολογίας (άρθρα, συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα). Eργάστηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και στο TEI Πειραιά. Είναι μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ). Το Μάσκες και σερπαντίνες είναι το τρίτο αστυνομικό μυθιστόρημά της. Προηγήθηκαν τα Σαμπουάν και ρίμελ (2010) και Καφέ, τραμ και φόνοι (2014).




Βιβλιογραφία

Ιερώνυμος Λύκαρης

Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα, Το ρομάντζο των καθαρμάτων, στο οποίο αναδεικνύονται ως φάρσες και τραγωδίες οι πολυδαίδαλες σχέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς. Ακολούθησαν το πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα Μαύρα κουφέτα (2013), ένα ρέκβιεμ για τη χαμένη ουτοπία του 20ού αιώνα, το Η ζήλια είναι μαχαιριά (2014) και το Άπληστε κόσμε, κάλπικε (2015), δυο μαύρες κωμωδίες στις οποίες κινητήρια δύναμη και καταλύτης των ανθρώπινων πράξεων είναι τα δύο από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε το Άκου, πτώμα, να μαθαίνεις, μια ψευδοντοκουμενταρισμένη αναπαράσταση της διαφθοράς στη νεοελληνική κωμικοτραγική πραγματικότητα, και το 2019 Η εκδίκηση του «Ναζωραίου», μια παρωδία που ανατέμνει την ασύμμετρα συμβιωτική σχέση της διαφθοράς στο πολιτικό σύστημα με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους και του παρακράτους. Το 2021 κυκλοφόρησε το Έβαφε ο Στάλιν τα μαλλιά του;, το οποίο διαδραματίζεται τον Φεβρουάριο του 1973, στις μέρες των φοιτητικών κινητοποιήσεων κατά της Χούντας, αλλά και του μακελειού και της σύλληψης του Νίκου Κοεμτζή. Την ίδια χρονιά συμμετείχε με το διήγημά του «Λίζα» στη συλλογική έκδοση Θερινοί έρωτες. Το 2022 εκδόθηκε το Πάσα Θανάτου, graphic novel (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσαούση), βασισμένο στο πραγματικό γεγονός της δολοφονίας από αστυνομικό ενός νεαρού Ρομά στο Ζεφύρι. Το 2023 κυκλοφόρησε το ερευνητικό έργο του για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, Πολυτεχνείο 1973, Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει, στο οποίο ανασυστήνεται ανά ημέρα και ώρα το ξέσπασμα και η καταστολή της εξέγερσης μέσα από τις δικαστικές καταθέσεις συγγενών νεκρών, τραυματιών και αυτοπτών μαρτύρων καθώς και από αστυνομικά ντοκουμέντα για τους νεκρούς και τους τραυματίες. Την ίδια χρονιά συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Σταύρο Στάγκο ως ερευνητής σύμβουλος για το ντοκιμαντέρ του Εμείς, όχι εγώ, συμπαραγωγής Δήμου Χαλανδρίου και ΕΡΤ, το οποίο ζωντανεύει το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα.

Το καλοκαίρι του 2024 διανεμήθηκε με την Εφημερίδα των Συντακτών ‒ Σαββατοκύριακο το μυθιστόρημά του Το πιεσόμετρο, με θέμα την ιστορία μιας παιδικής φιλίας στο πέρασμα τριών εποχών και ανάμεσα σε τρεις κόσμους.

Το διήγημά του «Αχ, τι μέρα κι αυτή!» συμπεριλήφθηκε στην τουρκική συλλογή διηγημάτων Yunankarası-Yuna­nistan’dan 11 Çağdaş Polisiye Öykü (επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης-Damla Demirözü, μετάφραση: Asli Damar, Ιστανμπούλ, İSTOS, 2018) και στη γερμανική ανθολογία Hellas Noir: Griechische Kriminalliteratur, με τίτλο «Η κατάρα της Άνγκελα» (επιμέλεια: Κώστας Θ. Καλφόπουλος, μετάφραση: Ulf-Dieter Klemm, Βερολίνο, Edition Romiosini / CeMoG, 2019).

Το διήγημά του «Η φαντασιακή αντανάκλαση μιας αχρείαστης απόπειρας φόνου», περιλαμβάνεται στην ιαπωνική έκδοση των Ελληνικών εγκλημάτων 5 (μετάφραση: Takashi Tachibana, Τόκιο, Takeshobo, 2023).


email

Βιβλιογραφία

Μαρίλη Μαργωμένου

Η Μαρίλη Μαργωμένου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε master στη δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εργάστηκε είκοσι πέντε χρόνια ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες και στην τηλεόραση. Το πρώτο της βιβλίο, Το θηρίο βγήκε βόλτα, εκδόθηκε το 2021 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Το μυθιστόρημα Εφήμερος είναι το δεύτερο βιβλίο της.




Βιβλιογραφία

Κώστας Μουζουράκης

Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και μεγάλωσε στους Αγίους Θεοδώρους του νομού Μαγνησίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Το 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Φίδια στο Σκορπιό (Εκδόσεις Καστανιώτη) και το 2016 ακολούθησε το Κακό χαρτί (Balada para un loco) από τις ίδιες εκδόσεις. Επίσης, κυκλοφορούν τα διηγήματά του «Οπλισμένο σκυρόδεμα» (Ελληνικά εγκλήματα 4, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011), «Εννιά χιλιοστά αργότερα» (Metropolis Press, 2015), «Ο αμνός του Θεού» (περιοδικό Μπλε Κομήτης – Εκδόσεις Polaris, 2017), «Ο κόκκινος λύκος» (Σκοτεινές Υποθέσεις, Εκδόσεις Κύφαντα, 2018) και Buzdolabi (Ψυγείο) (Εκδόσεις İstos, Τουρκία 2018).




Βιβλιογραφία

Χίλντα Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στην Καλλιθέα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη, ακούγοντας Νιλ Γιανγκ και Μπομπ Ντίλαν. Σπούδασε νομικά και για μια εικοσαετία είχε το δισκάδικο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Από το 1994 ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση (Τζον Μπαρθ, Πέρσιβαλ Έβερετ, Τζόναθαν Κόου, Μπομπ Ντίλαν, Λέοναρντ Κοέν, Ρέιμοντ Τσάντλερ κ.ά.) Έχει γράψει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, Για μια χούφτα βινύλια και Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς (Εκδόσεις Μεταίχμιο), και δύο μονογραφίες για τους Beatles και τους Clash (Εκδόσεις Απόπειρα). Υπήρξε συνεργάτιδα μουσικών εντύπων (ZOO, Ποπ & Ροκ, Sonic) και της Lifo, και είναι συνεργάτιδα του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού MiC και της Book Press. Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το τρίτο αστυνομικό μυθιστόρημά της, με τίτλο Η συχνότητα του θανάτου (Εκδόσεις Μεταίχμιο).




Βιβλιογραφία

Γιάννης Ράγκος

Ο Γιάννης Ράγκος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα, όπου και ζει. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έχει δημοσιεύσει βιβλία δημοσιογραφικής έρευνας, αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα, καθώς και δοκίμια και μελέτες για την αστυνομική λογοτεχνία. Ακόμα, έχει γράψει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά σίριαλ, θεατρικές παραστάσεις-performances και κόμικ. Με τον Βασίλη Δανέλλη συνεπιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο BalkaNoir (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), που περιλαμβάνει είκοσι ένα πρωτότυπα αστυνομικά διηγήματα ισάριθμων συγγραφέων από επτά βαλκανικές χώρες. Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας της επιθεώρησης αστυνομικής λογοτεχνίας The Crimes and Letters Magazine (CLM), ενώ από το 2018 συμμετέχει στη συντακτική ομάδα του περιοδικού θεωρίας για την αστυνομική λογοτεχνία Πολάρ. Είναι, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αστυνομικών Συγγραφέων (IACW/AIEP).




Βιβλιογραφία

Γιάννης Σιώτος

Ο Γιάννης Σιώτος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομία και τουριστική οικονομία. Το 1981 άρχισε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης σε ημερήσιες εφημερίδες. Το 1989 προσλήφθηκε στην εφημερίδα Τα Νέα, στην οποία εννιά χρόνια αργότερα έγινε αρχισυντάκτης του οικονομικού ρεπορτάζ και υπεύθυνος των οικονομικών ενθέτων της εφημερίδας. Αποχώρησε το 2003, και έκτοτε αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει δοκίμια οικονομικής ιστορίας, νουβέλες και μυθιστορήματα, ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά. Για το βιβλίο του Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2023) τιμήθηκε με το Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.




Βιβλιογραφία

Φίλιππος Φιλίππου

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία. Έχει εκδώσει μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες και μυθιστορήματα. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν ως ήρωες πραγματικά πρόσωπα (Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη). Έξι από αυτά ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία, ενώ τα τέσσερα έχουν πρωταγωνιστή τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη. Συμμετείχε με διηγήματα σε συλλογές (αστυνομικές και άλλες) και έχει δημοσιεύσει άρθρα για λογοτεχνικά θέματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 1997 παρουσιάζει αστυνομικά βιβλία στην εφημερίδα Το Βήμα. Το βιβλίο του Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη μεταφράστηκε στα καταλανικά και τα ρουμανικά, ενώ διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε γερμανικές ανθολογίες. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.




Βιβλιογραφία