«Πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη

Σύνθεση εξωφύλλου: egreen

Πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5309-9
  • epub logoePUB
  • σελ. 240
  • 11 Απριλίου 2011
  • € 9,90

Περίληψη

Με την είσοδο της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα, εδραιώθηκε στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας το ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την εποχή των βεβαιοτήτων. Στην Ελλάδα, ειδικότερα, μετά το τέλος της πρώτης δεκαετίας η κοινωνία υπέστη έναν βαρύ κλονισμό. Η κρίση του χρέους ανέδειξε μια γενικότερη κρίση αξιών και θεσμών, που έχει ως κοινό παρονομαστή την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία και τον πολιτικό κόσμο. Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη που τραυματίζει τη δημοκρατία μας.

Αυτό το βιβλίο αποτελεί τεκμήριο όσων δεν κάναμε στην οικονομία, στον δημόσιο τομέα και στο τραπεζικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε έως εδώ. Είναι μια μαρτυρία για τους κώδωνες που χτυπούσαν και δεν τους άκουγε κανείς. Ένα σοβαρό επιχείρημα υπέρ των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, καθώς επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση μια σειρά ιδεών που διατυπώθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, πολλές φορές σε αντίθεση με τις κρατούσες απόψεις.

Οι τομές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας δεν σταματούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, αλλά από εκεί αρχίζουν. Ο κίνδυνος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης είναι υπαρκτός. Το βιβλίο αυτό πιστεύω ότι αποτελεί αντίδοτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Βιογραφικά στοιχεία

Κωνσταντίνος Β. Καρατζάς

Ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Β. Κα­ρατζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Αποφοίτησε από το 8ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών) και στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον (MSc in Economics).

Από το 1974 εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΕΒΑ), στην Τράπεζα της Ελλάδος (Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών), στην Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, στην Ελληνική Εταιρία Βιομηχανικών και Μεταλλευτικών Ε­πενδύσεων (ΕΛΕΒΜΕ), καθώς και σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες (Hill Samuel, Charterhouse, HSBC). Επίσης χρημάτισε οικονομικός σύμβουλος σε εταιρίες και, από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι τον Μάιο του 2008, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aspis Bank.

Διετέλεσε γραμματέας-συντονιστής και εισηγητής της Επιτροπής Μελέτης του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος (1978-1980), που έγινε γνωστή ως Ε­πιτροπή Χαρισσόπουλου, μέ­λος της Ε­πιτροπής Ειδικών για Τράπεζες του ΟΟΣΑ (1980-1982) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, άρθρα και με­λέτες για τραπεζικά, xρη­μα­το­δο­τι­κά και νομισματικά θέματα και έχει λάβει μέρος σε διακρατικές (ΕΟΚ, ΟΟΣΑ κλπ.) διαπραγματεύσεις.

Είναι έγγαμος και έχει δύο παιδιά.
Βιβλιογραφία

Κριτικές