«Το σκοτεινό αίνιγμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το σκοτεινό αίνιγμα

Το σκοτεινό αίνιγμα
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5785-1
  • epub logoePUB
  • σελ. 200
  • 20 Οκτωβρίου 2014
  • € 4,90

Περίληψη

Ο αντιναζιστής Αυστριακός καθηγητής Χίννερ βρίσκει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε μια προσφυγική παραγκογειτονιά της Αθήνας, μέχρι τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές τον ανακαλύπτουν. Ο συνταξιούχος αρχιλογιστής Περιμένης αγωνίζεται να ανασύρει από το κατεστραμμένο του μνημονικό το αντικείμενο μιας επετείου. Ο φιλόλογος Ξενίδης γίνεται κατά τα χρόνια της αντιπαροχής εργολάβος οικοδομών. Κοντά σε αυτούς, ο «άνθρωπος με την ομπρέλα», δυο αδέλφια που παίζουν σκάκι, ένας ζωντανός νεκρός που μιλά στο κινητό, μια γυναίκα που δεν υπήρξε ποτέ και πολλοί άλλοι ήρωες που αναζητούν την ταυτότητά τους, το νόημα της ζωής τους, διασπώνται σε κομμάτια ή καταλήγουν οριστικά στην τρέλα.

Ψυχογραφήματα προσώπων με φόντο εικόνες μιας παλιότερης εποχής, που δεν έχει ακόμα λησμονηθεί, παρά την καταλυτική κοσμογονία των ημερών μας. Ο συγγραφέας, παρακάμπτοντας τις παγίδες του χρόνου, προσπαθεί, με βάση τα ορατά φαινόμενα του βίου των ηρώων του, να συλλάβει τη βαθύτερη, ανεξιχνίαστη ουσία της ζωής, που παραμένει πάντα ένα σκοτεινό αίνιγμα.

Βιογραφικά στοιχεία

Σπύρος Τζουβέλης

Ο Σπύρος Τζουβέλης (Τζουβελόπουλος) γεννήθηκε στον Νικηφόρο Δράμας το 1925. Από το 1934 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου επί σειρά ετών. Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Ιστορία των Πολιτισμών, τη Φιλοσοφία και την Ιστορία της Τέχνης και συνεργάστηκε σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, κυρίως τη Νέα Εστία και τον Πόρφυρα, με πεζά, ποιήματα, δοκίμια κριτικά σημειώματα και βιβλιοκρισίες. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές, δύο συλλογές διηγημάτων, δοκίμια για τον Καβάφη κι ένα χρονικό των Δεκεμβριανών του 1944, καθώς και ανθολογίες με ποιήματα των Απολλιναίρ και Ελυάρ, σε δική του εκλογή και μετάφραση. Ποιήματα και πεζά του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και γερμανική γλώσσα.
Βιβλιογραφία