Τέλος καλό, όλα καλά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΕπιμέλεια: Ελένη Γκίκα - Δημήτρης Ποσάντζης |
ebook |
Sorry mate, won't work any more.
Τέλος καλό, όλα καλά
Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Μια κλασική ρήση που εκφράζει το αίσιο τέλος μιας περιπέτειας, μιας ερωτικής ιστορίας, μιας ταραχής, ενός δύσκολου ταξιδιού, μιας θύελλας, ή ακόμα ενός δυσάρεστου περιστατικού. Μια διαπίστωση που κάνουμε ανακουφισμένοι, βλέποντας την ελπίδα να έρχεται, την πόρτα του αδιεξόδου να ανοίγει ξαφνικά, το «ουδέν κακόν αμιγές καλού», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι.
Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου έχουν όλες καλό τέλος, αλλά είναι απρόβλεπτες. Γραμμένες σε δύσκολους καιρούς, δεν διεκδικούν απλώς το δικαίωμα στην ευτυχία, την ομορφιά, τη λύτρωση και το χαμόγελο· το κατακτούν διότι ο απόηχός τους έχει διάρκεια, καθώς υπογράφονται από σπουδαίους συγγραφείς.
Η Μάρω Βαμβουνάκη, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Γεννάρης, ο Κωστής Γκιμοσούλης, ο Στέφανος Δάνδολος, η Λένα Διβάνη, ο Γιάννης Καλπούζος, η Νένα Κοκκινάκη, ο Παναγιώτης Κουσαθανάς, ο Ανδρέας Μήτσου, ο Χρήστος Οικονόμου, ο Μάκης Πανώριος, ο Μανόλης Πρατικάκης, η Λουκία Ρικάκη, ο Αντώνης Σουρούνης, ο Αλέξης Σταμάτης, ο Δημήτρης Στεφανάκης, η Φωτεινή Τσαλίκογλου, ο Μιχάλης Φακίνος, ο Θανάσης Χειμωνάς και ο Νίκος Χρυσός, αναζητούν το καλό τέλος και τελικά το βρίσκουν. Απομένει στον αναγνώστη να το δει κι αυτός, για να βρει και ο ίδιος το καλό τέλος στη δική του ιστορία.
Η Μάρω Βαμβουνάκη γεννήθηκε στα Χανιά και έζησε εκεί τα παιδικά της χρόνια. Από δέκα χρόνων έζησε στην Αθήνα, σπούδασε νομικά στην ίδια πόλη και ψυχολογία στην Αγγλία. Για δώδεκα χρόνια κατοικούσε στη Ρόδο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος. Ξεκίνησε να εκδίδει βιβλία της το 1978.
Ο Βασίλης Βασιλικός γεννήθηκε στην Καβάλα. Από το 1953 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει περισσότερους από 120 αυτοτελείς τόμους βιβλίων (πεζογραφία, δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος έλληνας πεζογράφος μετά τον Νίκο Καζαντζάκη. Ανάμεσα στα χίλια βιβλία που πρότεινε πρόσφατα στους αναγνώστες της η αγγλική εφημερίδα The Guardian (“1.000 novels everyone must read”, 21/1/2009) περιλαμβάνονται δύο μόνο ελληνικά: το Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη και το Ζ του Βασίλη Βασιλικού. Είναι παντρεμένος με την υψίφωνο Βάσω Παπαντωνίου και έχουν μία κόρη, την Ευρυδίκη.
Ο Μιχάλης Γεννάρης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική και νομική. Το μυθιστόρημά του Πρίγκιπες και δολοφόνοι ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2011 και τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και με το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα.
Ο Κωστής Γκιμοσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Έγραψε διηγήματα, όπως Η κραυγή της πεταλούδας, νουβέλες και μυθιστορήματα, όπως τα Μια νύχτα με την Κόκκινη, Ανατολή, Χέρι στη φωτιά, Βρέχει φως, Το θηρίο είναι παντού, Εξομολόγηση σ’ έναν κολομβιανό σκύλο, Στάχτη στα μάτια, Ο άγγελος της μηχανής, Hernight on red, Το φάντασμά της, Το αηδόνι στο πόδι τηςκαι Μεταξοχώρι (Aλφάβητο για όρη). Επίσης έγραψε ποίηση (O ξυλοκόπος πυρετός, H αγία μελάνη, Το στόμα κλέφτης, Επικίνδυνα παιδιά, Αγάπη από ζήλια). Το 2001 εκδόθηκε o Μαύρος χρυσός, ένα βιβλίο του που περιέχει ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε το Για να μάθεις να πετάς, με ιστορίες-παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους, και με εννέα ζωγραφιές του Γιάννη Ψυχοπαίδη εμπνευσμένες ειδικά για το βιβλίο. Το 2013 εκδόθηκε το Δυο μήνες στην αποθήκη, μια προσωπική μαρτυρία από την παραμονή του σε νοσοκομείο. Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τα παράξενα που δεν ξεχνάμε (με μικρά πεζά, ποιήματα και σχέδια του ίδιου), το 2016 το αφήγημα Ο Μέσα και ο Έξω και το 2018 το βιβλίο Όλες μία (Σαν μυθιστόρημα). Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Για την ποιητική του συλλογή Ο ξυλοκόπος πυρετός πήρε το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς. Έφυγε από τη ζωή στις 7 Αυγούστου 2023.
Ο Στέφανος Δάνδολος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία το 1996 με το μυθιστόρημα Υπνοβάτες του Σεπτέμβρη. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Ο περίγελος των αγίων (1997), Και φόρεσαν χειροπέδες στα πουλιά (2000), Νάρκισσοι και Κανίβαλοι (2002), Νέρων – Εγώ, ένας θεός (2004), Το αγόρι στην αποβάθρα (2007), Ο τελευταίος κύκνος (2009), καθώς και η συλλογή από νουβέλες και διηγήματα Αγάπη σε δυο σταγόνες όνειρο (1999). Η μυθιστορηματική βιογραφία Νέρων – Εγώ, ένας θεός μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε το 2006 στην Ιταλία από τις εκδόσεις E/O. Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικές επιθεωρήσεις του εξωτερικού, ενώ το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Young Writers’ World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ. Τον Μάιο του 2009 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μπότση για το συγγραφικό του έργο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας και καθηγήτρια στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει ελληνική και βαλκανική ιστορία εξωτερικής πολιτικής του 20ού αιώνα (σε προπτυχιακό επίπεδο) και μειονοτικά προβλήματα των Βαλκανίων (σε μεταπτυχιακό).
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων Γιατί δε μιλάς για μένα; με το οποίο κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα «Μαρία Ράλλη». Έκτοτε δημοσίευσε επτά μυθιστορήματα, τέσσερις συλλογές διηγημάτων, τέσσερα βιβλία για παιδιά και έξι ιστορικές μελέτες. Τα έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και διασκευάστηκαν για την τηλεόραση. Συμμετείχε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα εκπροσωπώντας την Ελλάδα σ’ ένα πρότζεκτ που έφερε σ’ επαφή συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο (Πάβελ Κόχουτ, Γιασμίνα Χάντρα, Νικολό Αμανίτι κ.ά.), οι οποίοι έγραψαν μαζί ένα βιβλίο με θέμα έναν σύγχρονο Οδυσσέα. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2003 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο GLOBAL NOVEL – Το μυθιστόρημα του κόσμου και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.
Στο θέατρο εμφανίστηκε το 2002 με το έργο Η Ωραία Θυμωμένη (που ανέβηκε για δύο σεζόν στο θέατρο «Τρένο στο Ρουφ» και συμπεριλήφθηκε δύο φορές στη βραχεία λίστα για βραβείο νεοελληνικού έργου). Ακολούθησαν η Πεντανόστιμη (που ανέβηκε επίσης για δύο σεζόν στο «Τρένο στο Ρουφ» και συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για βραβείο νεοελληνικού έργου), το Οικογενειακό Δίκαιο (που ανέβηκε από το θέατρο του Νικηφόρου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη) και το Μεταβατικό Στάδιο (που ανέβηκε στο αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου το 2009.
Συνεργάστηκε με το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με αντικείμενο τη δημοσίευση των διπλωματικών εγγράφων της Ελλάδας που σχετίζονται με τα εθνικά θέματα. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην κατάρτιση βιβλιογραφικής πρότασης για το πρόβλημα των μειονοτήτων και με το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα την ελληνική διασπορά.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου.
Ο Γιάννης Καλπούζος γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1983 ζει στην Αθήνα. Το 2000 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα εκδόθηκε η ποιητική συλλογή Το νερό των ονείρων και το μυθιστόρημά του Μεθυσμένος δρόμος. Το 2002 από τις εκδόσεις Κέδρος εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του Μόνο να τους άγγιζα. Το 2005 από τις εκδόσεις Άγκυρα εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Παντομίμα φαντασμάτων. Από τις εκδόσεις Ίκαρος εκδόθηκαν οι ποιητικές συλλογές του Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών (2006) και Έρωτας νυν και αεί (2007). Με τη δεύτερη συλλογή ήταν υποψήφιος στη «μικρή λίστα» για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008. Ακόμη, από το 1995 έχει υπογράψει τους στίχους 67 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Τι μου ’χει λείψει», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα», κ.ά., καθώς και 18 στίχους για το παιδικό θεατρικό Τρυφεράκανθος. To 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημά του με τίτλο Ιμαρέτ: Στη σκιά του ρολογιού, που κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009. Το Ιμαρέτ μεταφράζεται στα τουρκικά και στα ιταλικά, ενώ κυκλοφορεί σε audiobook και e-book. Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το μυθιστόρημά του με τίτλο Άγιοι και δαίμονες: Εις ταν Πόλιν.
Η Νένα Κοκκινάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου εξακολουθεί να ζει με τα βιβλία της και μέσα από αυτά. Είναι φιλόλογος, με μεταπτυχιακό στη Σορβόννη και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιεύει βιβλιοκρισίες σε περιοδικά και εφημερίδες, επιφυλλίδες και μελέτες για τη σύγχρονη ποίηση και πεζογραφία. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η χάρτινη γυναίκα (1991), σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας άλλης ζωής, μιας ζωής που κυνηγάει την αλήθεια των άλλων μέσα από τη φαντασία. Από τότε έχει εκδώσει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Το 2008 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο για το βιβλίο της Πηνελόπη Δέλτα: Η ζωή της σαν παραμύθι. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο Νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία – Προτάσεις ερμηνείας (συμμετοχή, 1999). Τελευταίο της μυθιστόρημα το Μια σταγόνα ψέμα (Καστανιώτης, 2011).
Ο Παναγιώτης Κουσαθανάς είναι ποιητής, πεζογράφος και μελετητής. Ζει στη Μύκονο, όπου και γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου του 1945. Σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε επί είκοσι έτη ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει είκοσι πέντε βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία του γενέθλιου τόπου του, και έχει μεταφράσει αγγλόφωνη ποίηση. Κείμενά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα γαλλικά. Το πρώτο βιβλίο του, Συρραφή ονείρων (ποιήματα, 1980), έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μαρίας Περ. Ράλλη, τα Παραμιλητά Α΄: Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου (Ίνδικτος, 2002) με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας και οι Λοξές ιστορίες που τελειώνουν με ερωτηματικό (Ίνδικτος, 2009) με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Διηγήματος. Πρόσφατα βιβλία του: Τα ποιήματα και τέσσερεις αναπλάσεις (Ίνδικτος, 2011) και Αξιοσημείωτες συναντήσεις (Ίνδικτος, 2011).
Ο Ανδρέας Μήτσου έχει εκδώσει δέκα συλλογές διηγημάτων, οχτώ μυθιστορήματα και δύο νουβέλες. Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο Τα ανίσχυρα ψεύδη του Ορέστη Χαλκιόπουλου, με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια, με το Βραβείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών (Ουράνη) για τη συλλογή διηγημάτων Σφήκες, με το Βραβείο Αναγνωστών (ΕΚΕΒΙ-ΕΡΤ) για τη νουβέλα Ο κύριος Επισκοπάκης, με το βραβείο του περιοδικού Literature για το μυθιστόρημα Η Αλεξάνδρα και με το Αthens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το μυθιστόρημα Η Παγίδα.
Σπούδασε Φιλοσοφία (PhD), Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία και Αγγλική Λογοτεχνία. Έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή και Θεωρίες Αφήγησης στο ΕΚΕΒΙ, στη Φιλοσοφική Σχολή και στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον Ιανό, στη FNAC κ.α. Εργάστηκε ως φιλόλογος και ως σύμβουλος φιλολόγων στη δημόσια εκπαίδευση.
Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά.
Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων Η γυναίκα στα κάγκελα και Κάτι θα γίνει, θα δεις, η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.
Ο Μάκης Πανώριος γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως ηθοποιός για δεκαοχτώ χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
Ως συγγραφέας, έγραψε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, θέατρο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από πεντακόσια βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περί τα εκατό. Πρώτη θεατρική του εμφάνιση στο έργο Το Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου, το 1962, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη. Πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το μυθιστόρημα Η Κατάκτηση, το 1970. Το 1993 του απενεμήθη από τον Μπράιαν Άλντις το Διεθνές Βραβείο KAREL για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία. Το 2006 τιμήθηκε από το Δήμο Αιγάλεω με χρυσό στεφάνι ελιάς για την προσφορά του στα γράμματα και στον πολιτισμό.
Ο Μανόλης Πρατικάκης κατάγεται από το Μύρτος, χωριό του Λιβυκού πελάγους, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική και πήρε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα γύρω στο 1970. Έχει γράψει δεκαεπτά ποιητικές συλλογές (οι περισσότερες συνθετικά έργα), καθώς και δοκίμια, δύο συλλογές διηγημάτων, σενάρια και τραγούδια. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Περιλαμβάνεται σε πολλές ξένες ανθολογίες και κυκλοφορούν έξι αυτόνομα βιβλία του στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος δημιούργησε συμφωνικό έργο (Η Συμφωνία της Ίασης) πάνω στο έργο του που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς και ένα CD με τίτλο Αθέατος Συρμός με κύριο κορμό το βιβλίο του Λιβιδώ. Επίσης, η συνθέτρια Χαρά Παλαιολόγου δημιούργησε έναν κύκλο δώδεκα τραγουδιών, που παρουσιάστηκαν στα Χανιά και στον «Ιανό», ενώ ο συνθέτης Κώστας Στεφάνου συνέθεσε το Μεγάλο κονσέρτο της φύσης, βασισμένο στα «φυσικά του» ποιήματα, και πρόσφατα το Ποτάμι –από την ποιητική συλλογή Το νερό– σε κλασική φόρμα.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Υπηρέτησε για τέσσερα χρόνια στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού, που ελέγχει τα πνευματικά δικαιώματα των ελλήνων δημιουργών. Εκπροσώπησε την Eλλάδα για το Eυρωπαϊκό Aριστείο Λογοτεχνίας 1999 με το έργο του Η κοίμηση και η ανάσταση των σωμάτων του Δομήνικου. Το 2003 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το έργο του Το νερό.
Η Λουκία Ρικάκη (1961-2011) σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στη Βρετανία, ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Standup Comedy Club στην Ελλάδα, την εταιρεία Orama Films και τις θεατρικές σκηνές του θεάτρου «104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης», γύρισε άπειρες ταινίες, ανάμεσά τους Συμφωνία χαρακτήρων, Ταξίδι στην Αυστραλία, Κουαρτέτο σε 4 κινήσεις, Τα λόγια της σιωπής, το ντοκιμαντέρ Το Αιγαίο των ποιητών, για το οποίο και βραβεύτηκε, κ.ά. Παράλληλα, πάντοτε έγραφε: Σουρεαλ-έρως, Σ’ αγαπώ γιατί σ’ αγαπώ, Ένα μήνυμα για σένα, Κράτησέ με. Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφόρησαν προσφάτως τα Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας, αλληγορικά, μεταφυσικά, με εκείνη τη χαρμολύπη που χαρακτηρίζει όλη της τη δουλειά.
O Aντώνης Σουρούνης (1942-2016) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο, έφυγε για τη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει όλοι του οι συγγενείς. Mετά από μερικά εξάμηνα σε γερμανικά και αυστριακά πανεπιστήμια, διέκοψε τη φοίτησή του και ταξίδεψε δουλεύοντας. Εργάστηκε από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας.
Έγραψε σε όλα τα είδη του πεζού λόγου. Έργα του μεταφράστηκαν σε διάφορες γλώσσες.
Για το μυθιστόρημά του Ο Χορός των Ρόδων (1994) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και για το βιβλίο του Το μονοπάτι στη θάλασσα (2006) με τα Βραβεία Μυθιστορήματος των περιοδικών Διαβάζω και Να ένα μήλο.
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει τριάντα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etruscan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Θεατρικά του έργα του έχουν ανέβει σε πολλά θέατρα της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σωλ Μπέλοου, Μάργκαρετ Άτγουντ, Τζων Απντάικ, Ε. Μ. Φόρστερ, Προσπέρ Μεριμέ, κ.ά. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα έξι μυθιστορήματα, από τα οποία το Μέρες Αλεξάνδρειας (εκδόσεις Ψυχογιός) κυκλοφόρησε πρόσφατα στα γαλλικά και τιμήθηκε με το Prix Méditerranée Étranger 2011 – κυκλοφορεί επίσης στα ισπανικά, ενώ μεταφράζεται και στα αραβικά. Για το ίδιο βιβλίο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη 2011 και ήταν υποψήφιος για το Prix du Livre Européen 2011.
H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Ζαν Πιαζέ και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων. Μυθιστορήματά της έχουν ανέβει στο θέατρο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Το μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister, Europa Editions) διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015 στην Αμερική. Η ιταλική του μετάφραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα.
Ο Μιχάλης Φακίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Έχει εκδώσει δεκατρία μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και έναν τόμο με χρονογραφήματα. Δύο θεατρικά του έργα, Το ματ (1985) και Περιμένοντας τον Μπέκετ (2000), έχουν παιχτεί στο θέατρο Στοά. Διηγήματά του έχουν γίνει τηλεταινίες και έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά και ολλανδικά.
Ο Θανάσης Χειμωνάς γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με δύο διηγήματα στην εφημερίδα Τα Νέα – το πρώτο κυκλοφορεί στη συλλογή διηγημάτων Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο (Κέδρος). Είναι πτυχιούχος φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, σπούδασε κινηματογράφο στο ίδιο πανεπιστήμιο και δημοσιογραφία στο Λονδίνο. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Ραμόν κυκλοφόρησε το 1998, το δεύτερο, Σπασμένα ελληνικά, το 2001, και ακολούθησαν: Ανεξιχνίαστη ψυχή (2003), Η μπλε ώρα (2005), Ραγδαία επιδείνωση (2007), Δεν την αγαπώ πια (2010). Τον Μάιο του 2002 το Ραμόν εκδόθηκε στη Γαλλία από τις εκδόσεις Alteredit και τον Μάρτιο του 2003 ακολούθησαν τα Σπασμένα ελληνικά. Έχει εργαστεί ως αθλητικός συντάκτης σε πολιτική εφημερίδα. Αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα Τα Νέα.
Ο Νίκος Χρυσός γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα Το μυστικό της τελευταίας σελίδας (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009) και Καινούργια μέρα (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018). Έχει επιμεληθεί τη σχολιασμένη επανέκδοση του βιβλίου Αξέχαστοι καιροί του Λευτέρη Αλεξίου (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014), τον συλλογικό τόμο Ιστορίες βιβλίων (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και τον συλλογικό τόμο Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική (σε συνεργασία με την Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους. Για το μυθιστόρημα Καινούργια μέρα τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και με το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι Αντιπρόεδρος Β΄ του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).
Εκδόσεις: Θεμιστοκλέους 104, 10681 Αθήνα. Τηλ. 210 3301208, fax. 210 3822530, info@kastaniotis.com
Βιβλιοπωλείο: Ζαλόγγου 11, 10678 Αθήνα. Τηλ. 210 3816310, fax. 210 3801331
Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα - Όροι & Προϋποθέσεις