«Υπόθεση Νίκου Μπελογιάννη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Υπόθεση Νίκου Μπελογιάννη

Η προανακριτική έκθεση της Ασφάλειας για την πρώτη δίκη

Έρευνα-Επιμέλεια

Το εξώφυλλο είναι βασισμένο σε αφίσα της Ασφάλειας για τον Νίκο Μπελογιάννη και την Έλλη Παππά

Υπόθεση Νίκου Μπελογιάννη
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5959-6
  • epub logoePUB
  • σελ. 448
  • 9 Νοεμβρίου 2015
  • Μη διαθέσιμο

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας την προανακριτική έκθεση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών βάσει της οποίας ο Νίκος Μπελογιάννης και 92 σύντροφοί του παραπέμφθηκαν στην πρώτη δίκη (βάσει του Α.Ν. 509/1947), που άρχισε στις 19 Οκτωβρίου 1951 και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Στο άγνωστο αυτό ντοκουμέντο περιλαμβάνεται πλήθος στοιχείων για την παράνομη δράση του ΚΚΕ —όπως τα αξιολόγησε η Ασφάλεια—, οι καταθέσεις όσων βρέθηκαν τότε υπό κατηγορία, ανεξαρτήτως αν τελικά παραπέμφθηκαν στη δίκη, και το σκεπτικό των διωκτικών αρχών αναφορικά με τα στοιχεία ενοχής ή μη καθενός εξ αυτών.

Η έκδοση συνοδεύεται από πλήθος άλλων ιστορικών στοιχείων για το σύνολο της υπόθεσης Μπελογιάννη, δηλαδή για την αποστολή του Νίκου Μπελογιάννη στην Ελλάδα, για την πρώτη και δεύτερη δίκη του και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ως την εκτέλεσή του μαζί με τους Δ. Μπάτση, Η. Αργυριάδη και Ν. Καλούμενο στις 30 Μαρτίου 1952.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Πετρόπουλος

Ο Γιώργος Πετρόπουλος γεννήθηκε στην παλιά κοινότητα Μαζαρακίου Ηλείας-Πηνείας στις 20 Αυγούστου 1964· μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή Βελιγραδίου και στην αντίστοιχη της Αθήνας. Εργάζεται ως δημοσιογράφος από τον Ιανουάριο του 1991 – μέχρι τέλη Ιανουαρίου του 2013 στον Ριζοσπάστη και από τον Μάιο του 2015 και μετά στην Εφημερίδα των Συντακτών. Παράλληλα με τηδημοσιογραφία,είναι συγγραφέας και επιμελητής ιστορικών βιβλίων και ερευνών. Βιβλία και έρευνές τουέχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή. Προσκήνιο, Φιλίστωρ, Καστανιώτης, καθώς και από την Εφημερίδα των Συντακτών. Τα τελευταία δέκα χρόνια σε αυτές τις εργασίες συνεργάζεται στενά με τον Ν. Χατζηδημητράκο. Ξεχωριστή ερευνητική και εκδοτική δουλειά (που κυκλοφορεί σε πολυσέλιδα τεύχη από την Εφημερίδα των Συντακτών) αποτελούν οι ατομικοί φάκελοι πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων στην Ασφάλεια. Τη δουλειά αυτή υπογράφουν οι Γιώργος Πετρόπουλος, Νικόλας Ζηργάνος, Νίκος Χατζηδημητράκος, Κώστας Μανιμανάκης και Ελένη Χατζηγιάννη.
Βιβλιογραφία

Νίκος Χατζηδημητράκος

Ο Νίκος Χατζηδημητράκος γεννήθηκε στα Σέρβια της Κοζάνης το 1963. Από το 1977, ως μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, δραστηριοποιήθηκε στους πολιτικούς-κοινωνικούς αγώνες. Στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας έκανε σπουδές πολιτικής οικονομίας. Αργότερα έλαβε πτυχίο σπουδών στο Ε.Α.Π., στον τομέα της Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Συμμετέχει, μαζί με τον Γ. Πετρόπουλο, στην επιμέλεια και έκδοση των έργων του Νίκου Ζαχαριάδη. Συμμετείχε σε μια σειρά από ιστορικές έρευνες και παρουσιάσεις ιστορικού υλικού στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ετοιμάζει για έκδοση μια πολύχρονη έρευνα για την ιστορία του εργατικού-κομμουνιστικού κινήματος στη Μακεδονία. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Κατσιγιάννη και ζει στην Πετρούσα της Δράμας.
Βιβλιογραφία