«Εγκλήματα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εγκλήματα

Εννέα ιταλικές ιστορίες

Μετάφραση:
Ανταίος Χρυσοστομίδης

Εγκλήματα
  • ISBN: 960-03-4138-9
  • σελ. 352
  • 5 Μαΐου 2006
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το έγκλημα, η αθωότητα, η ενοχή. O υπόκοσμος, η αστυνομία, η διαφθορά. Η ηθική, ο έρωτας, η μητρική αγάπη. Oι μετανάστες, το οργανωμένο έγκλημα, το πάθος για την προσωπική επιτυχία. O Νικολό Αμανίτι, σε συνεργασία με τον Aντόνιο Mαντσίνι, γράφει για έναν χειρουργό με πολύ παράξενες συνήθειες. O Αντρέα Καμιλέρι για μια ερωτική ιστορία που τελειώνει –φευ!– πολύ γρήγορα. O Μάσιμο Καρλότο για το πού μπορεί να οδηγήσει έναν αστυνομικό ο θάνατος ενός πληροφοριοδότη. O Κάρλο Λουκαρέλι για μια γυναίκα που μπορεί να κάνει τα πάντα αλλά όχι να βγάζει το σουτιέν της. O Σαντρόνε Ντατσιέρι για κωμικούς που μπλέκονται με δολοφόνους. O Τζανκάρλο ντε Κατάλντο για ένα μαύρο παραμύθι με ήρωες ένα παιδί, έναν σκύλο και έναν άστεγο μετανάστη. O Ντιέγκο ντε Σίλβα για μια ναπολιτάνικη οικογενειακή ιστορία με θέμα την τρομοκρατία. O Τζόρτζιο Φαλέτι για μια ανατριχιαστική εκπομπή με πρωταγωνιστή έναν μυστηριώδη τηλεοπτικό καλεσμένο. Και ο Μαρτσέλο Φόις μας οδηγεί πίσω, σε ένα κλασικό έγκλημα. O καθένας με το ξεχωριστό ύφος του, οι σπουδαιότεροι σύγχρονοι Ιταλοί συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας παρελαύνουν σε ένα βιβλίο που υπήρξε στην Iταλία μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων.

Βιογραφικά στοιχεία

Νικολό Αμανίτι

O Νικολό Αμανίτι γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη. Πρωτοεμφανίστηκε στα ιταλικά γράμματα το 1994 και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς συγγραφείς σε διεθνές επίπεδο. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Λάσπη (μτφρ. Κωνσταντίνα Δεληκωστοπούλου, 2000), Θα σε πάρω να φύγουμε (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2002), Εγώ δεν φοβάμαι (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2003), Με τις ευλογίες του Θεού (Βραβείο Στρέγκα, 2007 – μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2008) και Εγώ κι εσύ (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2011). Έχει λάβει επίσης μέρος στο συλλογικό μυθιστόρημα Global Novel (2003), ενώ διήγημά του περιλαμβάνεται στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2006). Στα μυθιστορήματα του Νικολό Αμανίτι έχουν βασιστεί πέντε ταινίες με σκηνοθέτες τους Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Μάρκο Ρίζι και Φραντσέσκο Ρανιέρι Μαρτινότι. Το 2014 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το πρώτο του ντοκιμαντέρ, υπό την ιδιότητα του σκηνοθέτη, με τίτλο The Good Life. Το μυθιστόρημά του Ας αρχίσει η γιορτή έχει μεταφραστεί σε 20 χώρες.


facebook

Βιβλιογραφία

Αντρέα Καμιλέρι

O Αντρέα Καμιλέρι γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο (Ακράγαντας) της Σικελίας το 1925. Μέχρι το 1978 δούλευε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και της τηλεόρασης. Όταν, πενήντα τριών χρόνων, αποφάσισε να στραφεί στη λογοτεχνία, τα βιβλία του πέρασαν μάλλον απαρατήρητα. Η επιτυχία ήρθε να τον συναντήσει είκοσι χρόνια μετά, όταν έγινε ένας από τους εμπορικότερους συγγραφείς της Ιταλίας – κυρίως με τη σειρά των βιβλίων του με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο. Επιτυχία μεγάλη όμως γνώρισαν και τα βιβλία του εκτός σειράς Μονταλμπάνο, όπου, διατηρώντας πάντα τη δομή του αστυνομικού μυθιστορήματος, ρίχνει κλεφτές ματιές στην κοινωνία της Σικελίας και της Μεσογείου γενικότερα. Από τις Eκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Η ροή των πραγμάτων (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2000), Καπνός στον ορίζοντα (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2004), Η εξαφάνιση του Πατό (μτφρ. Δήμητρα Δότση, 2007), ενώ διήγημά του περιλαμβάνεται στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2006).

Έφυγε από τη ζωή το 2019.
Βιβλιογραφία

Μάσιμο Καρλότο

O Μάσιμο Καρλότο γεννήθηκε στην Πάντοβα το 1956. Το πρώτο του μυθιστόρημα Il fuggiasco κυκλοφόρησε το 1995 και βασίστηκε στην προσωπική του περιπέτεια με τη δικαιοσύνη, όταν κατηγορήθηκε αδίκως για μια δολοφονία – κατηγορία για την οποία αθωώθηκε μετά από πολύχρονους αγώνες. Μέχρι σήμερα έχει γράψει πάνω από είκοσι μυθιστορήματα και έχει δημοσιεύσει ισάριθμες συλλογές διηγημάτων. Τα βιβλία του –συνήθως αστυνομικά– έχουν έντονο πολιτικοκοινωνικό χρώμα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Η αλήθεια του Αλιγάτορα (μτφρ. Χρίστος Ρομποτής, 2002) και Σου έχω εμπιστοσύνη (γραμμένο σε συνεργασία με τον Φραντσέσκο Αμπάτε, μτφρ. Δήμητρα Δότση, 2009), ενώ διήγημά του περιέχεται στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2006).
Βιβλιογραφία

Τζανκάρλο ντε Κατάλντο

O Τζανκάρλο ντε Κατάλντο γεννήθηκε στην Τάραντο της Νότιας Ιταλίας. Ανώτατος δικαστικός και συγγραφέας, έγινε γνωστός στο ιταλικό κοινό με το βιβλίο του Εγκληματικό μυθιστόρημα (2002), το οποίο μεταφέρθηκε, με μεγάλη επιτυχία, και στον κινηματογράφο.
Κάρλο Λουκαρέλι

O Κάρλο Λουκαρέλι γεννήθηκε στην Πάρμα το 1960. Είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, σεναριογράφος και παρουσιαστής της πετυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής Blu Notte– Misteri Italiani που προβάλλεται στη δημόσια ιταλική τηλεόραση από το 1998. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες κι έχουν αποσπάσει πλήθος διακρίσεων μεταξύ των οποίων τα βραβεία Scerbanenco και Silver Dagger Award. Μαζί με τον Νικολό Αμανίτι θεωρείται ο πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της γενιάς που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’60. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Μέρα με τη μέρα (μτφρ. Δήμητρα Δότση, 2005), ενώ διήγημά του περιέχεται στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, 2006).
Βιβλιογραφία

Αντόνιο Μαντσίνι

O Αντόνιο Μαντσίνι είναι ηθοποιός. Με το διήγημα, που έγραψε σε συνεργασία με τον Νικολό Αμανίτι για το βιβλίο Εγκλήματα, κάνει το ντεμπούτο του και ως συγγραφέας.
Σαντρόνε Ντατσιέρι

O Σαντρόνε Ντατσιέρι (Κρεμόνα, 1964) διηύθυνε για χρόνια την περίφημη αστυνομική σειρά του εκδοτικού οίκου Μondadori με τα κίτρινα εξώφυλλα. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα με ήρωα τον Γορίλλα, έναν ιδιότυπο, θεωρούμενο «τρελό», ιδιωτικό ντέτεκτιβ.
Ντιέγκο ντε Σίλβα

O Ντιέγκο ντε Σίλβα γεννήθηκε στη Νάπολη το 1964. Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κάποια παιδιά, που τιμήθηκε με το βραβείο Καμπιέλο. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, ολλανδικά και πορτογαλικά. Στα βιβλία του συνδυάζει τους κανόνες του νουάρ μυθιστορήματος με έντονες κοινωνικές αναφορές. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πέντε βιβλία. Διήγημά του υπάρχει στη συλλογή Εγκλήματα (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης, εκδ. Καστανιώτη 2006).
Βιβλιογραφία

Τζόρτζιο Φαλέτι

O Τζόρτζιο Φαλέτι, αφού εργάστηκε με επιτυχία ως τραγουδοποιός και ως κωμικός στην τηλεόραση, ξεκίνησε την καριέρα του ως συγγραφέας με μια μεγάλη εμπορική επιτυχία: το μυθιστόρημά του Εγώ σκοτώνω (2002) πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
Μαρτσέλο Φόις

O Μαρτσέλο Φόις (Μουόρο, 1960) έχει κερδίσει το Βραβείο Ίταλο Καλβίνο το 1992, χρονιά κατά την οποία δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο. Από τότε έχει εκδώσει έντεκα μυθιστορήματα (εκτυλίσσονται όλα στη Σαρδηνία ή στην Μπολόνια) και έχει γράψει αρκετά κείμενα για το θέατρο.