«Το πορτρέτο μιας κυρίας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το πορτρέτο μιας κυρίας

4

Μετάφραση:
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Το πορτρέτο μιας κυρίας
ebook
  • ISBN: 978-960-03-0778-8
  • epub logoePUB
  • σελ. 962
  • 8 Νοεμβρίου 2011
  • € 2,90

Περίληψη

Tο πορτρέτο μιας κυρίας είναι ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και κορυφαία στιγμή της αφηγηματικής τεχνικής του Tζέιμς. Στο έργο αυτό ο Tζέιμς εξιστορεί την περιπέτεια της θελκτικής Aμερικανίδας Iσαβέλας Άρτσερ, που επιζητεί την αυτογνωσία, τη συγκρότηση της προσωπικότητάς της, την πλήρωση. O αναγνώστης παρακολουθεί συνεπαρμένος την περιπλάνηση αυτής της νεαρής κυρίας από τις Hνωμένες Πολιτείες στην Aγγλία, στο Παρίσι, στη Φλωρεντία και στη Pώμη. Συνάμα παρακολουθεί τις εσωτερικές διαδρομές της σ' έναν ολοένα και πιο περίπλοκο λαβύρινθο, στο λαβύρινθο της ψυχής της. H Iσαβέλα θα πολιορκηθεί από τους πλέον έντιμους και αξιοπρεπείς θαυμαστές, θα εμπνεύσει τον άδολο έρωτα έξοχων ανδρών, αλλά η ίδια θα ερωτευτεί τον πλέον δόλιο και ανάξιο. Mολοντούτο, η αποκάλυψη της μηχανορραφίας που την οδήγησε στον αποτυχημένο γάμο της δε θα τη συντρίψει, αλλά, τουναντίον, θα την υψώσει στο μεγαλείο εκείνου του είδους της ωριμότητας που είναι δίχως συμφέρον, δίχως ίχνος ωφελιμότητας, και διασχίζει πια τον κόσμο και την ύπαρξη με τη μακαριότητα που προσφέρει ο πόνος και η γνώση του εαυτού μας και των άλλων. O θρίαμβος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο θρίαμβος της ψυχής της Iσαβέλας, ανταλλάσσει χειραψίες με το θρίαμβο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, με το θρίαμβο της μυθιστορηματικής τέχνης, όπως τη διακονεί και την τιμά ένας από τους πλέον μεγάλους στυλίστες.

Βιογραφικά στοιχεία

Χένρι Τζέιμς

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1843: 15 Απριλίου: Γέννηση του Χένρι Τζέιμς στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν διακεκριμένος θεολόγος και φιλόσοφος, όπως και ο αδελφός του, ο Ουίλιαμ Τζέιμς, ο γνωστός φιλόσοφος του πραγματισμού. Πέρασε την εφηβεία του στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Γενεύη, ενώ το 1862 παρακολουθεί μαθήματα νομικών στο Χάρβαρντ.

1864: Δημοσιεύει το πρώτο πεζογράφημά του A Tragedy of Terror, ενώ την επόμενη χρονιά αρχίζει να δημοσιεύει βιβλιοκριτικές.

1868: Ήδη αρχίζει να αναγνωρίζεται η αξία του ως διηγηματογράφου και θεωρείται ότι εγκαινιάζει την εποχή του ρεαλισμού στην αμερικανική λογοτεχνία. Διακρίνεται η επιρροή που δέχεται από τους Μπαλζάκ, Προσπέρ Μεριμέ και Γεωργία Σάνδη, καθώς και από τον Ναθάνιαελ Χώθορν. Ταξιδεύει στην Ευρώπη όπου και εμπνέεται ένα από τα πρώτα σημαντικά πεζογραφήματά του, το A Passionate Pilgrim.

1870-1872: Ζει στη Βοστώνη, ασχολούμενος με τη συγγραφή διηγημάτων, βιβλιοκριτικών και κριτικών τέχνης, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια ζει στην Ευρώπη, και κυρίως στην Ιταλία, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου μυθιστορήματός του Ο Γλύπτης, (Roderick Hudson).

1875: Ύστερα από σύντομη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου γνωρίζει τον Ιβάν Τουργκένιεφ, τον Φλωμπέρ και τον Ζολά, μεταξύ άλλων. Συνθέτει το μυθιστόρημά του Ένας Αμερικανός (The American). Την επόμενη χρονιά εγκαθίσταται στο Λονδίνο και εν συνεχεία στα αγγλικά παράλια όπου θα γράψει τα σημαντικότερα μυθιστορήματά του. 

1878: Δημοσιεύεται το πεζογράφημα Ντέιζυ Μίλερ (Daisy Miller) που του χαρίζει διεθνή φήμη. Επίσης, γράφει το μυθιστόρημα Οι Ευρωπαίοι (The Europeans).

1881: Γράφει την Κληρονόμο (Washington Square), και το Πορτρέτο μιας κυρίας, που τον καθιερώνει ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1884: Δημοσιεύει το δοκίμιό του Η Τέχνη της Μυθοπλασίας (The Art of Fiction), ενώ δύο χρόνια αργότερα συνθέτει το μυθιστόρημα The Bostonians και το The Princess Casamassima, το πρώτο με αποκλειστικά αμερικανικό θέμα ενώ το δεύτερο ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωή στην Ευρώπη και επικεντρώνεται γύρω από το θέμα του αναρχισμού.

1890-1895: Καταπιάνεται με τη συγγραφή θεατρικών έργων, με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Ύστερα από ακραίες αποδοκιμασίες, επιστρέφει στο μυθιστόρημα.

1898: Δημοσιεύει το Το Στρίψιμο της Βίδας (The Turn of the Screw) που, μολονότι ο ίδιος το θεωρεί πνευματική άσκηση χαμηλής ποιότητας, ανήκει στα πλέον φημισμένα πεζογραφήματά του.

1901: Γράφει το Οι Πρεσβευτές (The Ambassadors), που θα καθυστερήσει περί τα δύο χρόνια να δημοσιευτεί.

1902: Γράφει το ογκώδες μυθιστόρημα The Wings οf the Dove και το 1904 το επίσης ογκώδες The Golden Bowl, τα οποία θεωρούνται κορυφαίες στιγμές του έργου του.

1904: Αρχίζει να ασχολείται με την επιμέλεια και διόρθωση των έργων του για την προετοιμασία της εικοσιτετράτομης έκδοσής τους, συνοδεύοντάς τα με εισαγωγές που θα μείνουν περίφημες λόγω των απόψεών του σχετικά με την τέχνη της αφήγησης με τις οποίες τις διανθίζει. 

1907: Γράφει το The American Scene.

1910-1914: Καταπιάνεται με τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του, σε δύο τόμους, με τίτλους A Small Boy and Others και Notes of a Son and a Brother. Τον επόμενο χρόνο, θα γίνει βρετανός υπήκοος.

1916: 28 Φεβρουαρίου: Πεθαίνει ο Χένρι Τζέιμς και η τέφρα του μεταφέρεται στην Αμερική.
Βιβλιογραφία