«Αϊ-Στράτης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αϊ-Στράτης

Θυμήματα εξορίας

Επιμέλεια-Έρευνα-Σχόλια: Ηρακλής Κακαβάνης
Αϊ-Στράτης
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5730-1
  • epub logoePUB
  • σελ. 304
  • 20 Οκτωβρίου 2014
  • € 9,90

Περίληψη

Ο Κώστας Βάρναλης εξαιτίας των αριστερών του φρονημάτων υπέστη διώξεις· παύτηκε από το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και εξορίστηκε. Τις εμπειρίες του από τη δίμηνη εκτόπιση στον Αϊ-Στράτη (20 Οκτώβρη 1935 έως 25 Δεκέμβρη 1935) κατέγραψε, αμέσως μετά την απόλυσή του, σε δημοσιεύματα στην εφημερίδα Ανεξάρτητος και λίγο αργότερα στον Ριζοσπάστη. Τα κείμενά του, όπως και η αλληλογραφία με τη σύζυγό του, Δώρα Μοάτσου, περιγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης στο νησί, σκιαγραφούν την προσωπικότητά του αλλά και το πώς επέδρασε στον ποιητή το γεγονός της εξορίας.

Τα ντοκουμέντα αυτά, οι σχετικές μαρτυρίες συνεξορίστων του και οι επιστολές παρουσιάζονται στα δύο πρώτα κεφάλαια του βιβλίου. Στο τρίτο κεφάλαιο διερευνάται το πότε γράφτηκε το ποίημα «Εξορία», ενώ με τη βοήθεια άλλων μαρτυριών εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε στον Αϊ-Στράτη το αθησαύριστο ποίημά του «Η ώρα φτάνει».

Η έκδοση συμπληρώνεται με εκτενέστατη εργοβιογραφία του Κώστα Βάρναλη, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το φωτογραφικό και εικαστικό υλικό που συνοδεύει και τεκμηριώνει τα κείμενα.

Βιογραφικά στοιχεία

Κώστας Βάρναλης

Ο ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και μεταφραστής Κώστας Βάρναλης (1884-1974) γεννήθηκε στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας (στον Πύργο της τότε Ανατολικής Ρωμυλίας). Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νεοελληνική φιλολογία και αισθητική στο Παρίσι. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση σε διάφορα σχολεία της επαρχίας και της Αττικής, καθώς και στην Παιδαγωγική Ακαδημία που διηύθυνε ο Δημήτριος Γληνός. Εξαιτίας των αριστερών φρονημάτων του υπέστη διώξεις και το 1926 παύτηκε οριστικά από το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Το 1935 εξορίστηκε μαζί με τον Γληνό και άλλους αριστερούς διανοουμένους στη Μυτιλήνη και στον Άγιο Ευστράτιο, λίγο καιρό μετά τη συμμετοχή του στο Α΄ Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων που είχε πραγματοποιηθεί στη Μόσχα.

Μετά την απόλυσή του από την εκπαίδευση εργάστηκε κυρίως ως δημοσιογράφος, συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά (Πρόοδος, Ανεξάρτητος, Πρωία, Ριζοσπάστης, Αυγή κ.ά.).

Έγραψε ποίηση, διηγήματα, χρονογραφήματα, αισθητικά και κριτικά κείμενα, ένα θεατρικό, δοκίμια και μελέτες. Μετέφρασε Ευριπίδη, Σοφοκλή, Αριστοφάνη, Ξενοφώντα, Μολιέρο, Ρακίνα Φλωμπέρ κ.ά.

Το 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για την πεντηκονταετία της λογοτεχνικής του διαδρομής, ενώ το 1959 του απονέμήθηκε στη Μόσχα το Βραβείο Λένιν για τη συμβολή του «στον παγκόσμιο αγώνα για την ειρήνη».




Βιβλιογραφία