«Ρεπορτάζ στον Παράδεισο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ρεπορτάζ στον Παράδεισο

για το Δελτίο των εννέα

Έμμετρη σάτιρα
Ρεπορτάζ στον Παράδεισο
ebook
  • ISBN: 978-960-03-5614-4
  • epub logoePUB
  • σελ. 32
  • 3 Ιουλίου 2013
  • € 3,91

Περίληψη

Επικρατεί μια εντύπωση ότι το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που ακούμε κάθε βράδυ από τα τηλεοπτικά κανάλια περιορίζεται στα όρια του πλανήτη μας. Λάθος!

 

Ένας ρεπόρτερ τολμηρός

το πήρε απόφαση: «Εμπρός!»

Κι αφήνοντας του κόσμου την παράνοια,

φτερούγισε ψηλά προς τα ουράνια.

 

Έτσι αρχίζει η έμμετρη σάτιρα του Θόδωρου Καρζή, που η υπόθεσή της εκτυλίσσεται ανάμεσα στον Παράδεισο, την Κόλαση και την Τηλεόραση. Πρωταγωνιστές της τα αγαθά πνεύματα, τα κακοποιά πνεύματα και, κυρίως, τα λεγόμενα «λαμόγια», που είναι πάντοτε παρόντα, μέσα και έξω από την Υδρόγειο Σφαίρα. Διαβάζοντας την πολυτάραχη περιπέτεια του ρεπόρτερ στα ουράνια:

 

Τι είδε κι άκουσεν εκεί

θα μάθουν τώρα μερικοί,

γιατροί, αεροπόροι κι εμποράκοι

απ’ το μικρούλι τούτο βιβλιαράκι.

 

Πρόκειται για μια παράλληλη σάτιρα της μετά θάνατον ζωής και του επίγειου τηλεοπτικού γίγνεσθαι, διατυπωμένη στον παλιό κλασικο και πάντοτε ελκυστικό δεκαπεντασύλλαβο. Όσο για το συμπέρασμα που βγάζει ο αναγνώστης:

 

Θα γίνει κάποιος πιο σοφός;

«Βεβαίως» λέμε – και «σαφώς».

Γιατί και ποιος δε θα θελε να ξέρει

το τι του μέλλεται σ’ αυτά τα μέρη;

Βιογραφικά στοιχεία

Θόδωρος Καρζής

Ιστορικός, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, ο Θόδωρος Καρζής συνέγραψε περισσότερα από 30 βιβλία, που όλα έχουν αποσπάσει θερμές κριτικές και ορισμένα τιμητικές διακρίσεις. Όπως η πεντάτομη Ιστορία της γυναίκας (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Οι πατρίδες των Ελλήνων (Βραβείο της Ένωσης Σμυρναίων και Μεγάλη Περγαμηνή Εστίας Νέας Σμύρνης), Η εποποιία της γλώσσας (Βραβείο Ιδρύματος Μπότση). Επίσης, Η παιδεία στην αρχαιότητα και Η παιδεία στο Μεσαίωνα είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Στο δημοσιογραφικό τομέα, ο Θόδωρος Καρζής υπήρξε πολιτικός αρθρογράφος, διευθυντής Ειδήσεων, Διεθνών Σχέσεων και Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης της ΕΡΤ, γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Για χρόνια εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και διετέλεσε πρόεδρος του Centre Méditerranéen de la Communication Audiovisuelle (CMCA, Παρίσι – Μασσαλία). 

Έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου 2022.
Βιβλιογραφία