«Κοινωνική ένταξη και εκπαίδευση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κοινωνική ένταξη και εκπαίδευση

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Κοινωνική ένταξη και εκπαίδευση
  • ISBN: 960-03-0233-2
  • σελ. 256
  • 25 Απριλίου 1989
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το πρόβλημα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δηλαδή πώς ενσωματώνεται ο άνθρωπος στην κοινωνία και πώς αναπτύσσεται η συμπεριφορά του σύμφωνα με τους κανόνες της κοινωνίας, απασχολεί τους αντιπροσώπους όλων των επιστημών. Οι διάφορες εκτιμήσεις των ψυχολόγων, των κοινωνιολόγων και των πολιτισμικοανθρωπολόγων διευκόλυναν την ανάπτυξη εννοιολογικών ασαφειών και δημιούργησαν την εντύπωση ότι οι διάφορες θεωρίες δε συμφωνούν μεταξύ τους.

Η παρούσα μελέτη εισάγει, μέσω εννοιολογικών διασαφήσεων και μέσω μιας συστηματικής έκθεσης των θεωριών και ερευνών, στο πρόβλημα της κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον γίνεται φανερό ότι κατά τη διερεύνηση της κοινωνικής ένταξης έχει θιγεί ικανοποιητικός αριθμός από φόρμες και επιδράσεις της εκπαίδευσης. Έτσι η μελέτη αυτή συμβάλλει επιπλέον, ώστε ψυχολογικές και κοινωνιολογικές γνώσεις για την εκπαίδευση να γίνουν ωφέλιμες και για τη γενική παιδαγωγική επιστήμη.

Βιογραφικά στοιχεία

Χέλμουτ Φεντ

Γεννήθηκε το 1940 στο Vorarlberg της Αυστρίας. Το 1960 έγινε πτυχιούχος της Παιδ. Ακαδημίας του Feldkirsch και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck (Παιδαγωγικά, Φιλοσοφία, Ψυχολογία και Γερμανική Φιλολογία). Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1964-65) και το 1967 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Innsbruck.

Το 1968 μεταβαίνει στην Κωνσταντία της Γερμανίας ως διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για την Παιδεία. Το 1978-79 γίνεται διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για το Σχολείο και τη Μετεκπαίδευση των Εκπαιδευτικών στο Düsseldorf. Το 1987 εκλέγεται τακτικός καθηγητής της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Έργα: Ο Χ. Φεντ είναι πολυγραφότατος και έγινε γνωστός στην επιστήμη από μια σειρά έργων με τον τίτλο Κοινωνιολογία του σχολείου. Τα πιο γνωστά έργα του είναι: Κοινωνική ένταξη και εκπαίδευση, Προσαρμογή και αυτοκαθορισμός, Κοινωνικές προϋποθέσεις σχολικής κοινωνικοποίησης, Κοινωνικοποιητικές λειτουργίες του σχολείου, Ενιαίο σχολείο και τριμερές σχολικό σύστημα, Μια συγκριτική έρευνα για ίσες ευκαιρίες και πρόοδο στο σχολικό σύστημα, Το σχολικό κλίμα, Κοινωνικοποίηση μέσω της λογοτεχνίας, Θεωρία του σχολείου, Η παιδαγωγική του νεοσυντηρισμού, Ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης του παιδιού, Εξελικτική ψυχολογία της πρώιμης εφηβείας κ.ά.