«Βασική κατεύθυνση της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Βασική κατεύθυνση της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

Μετάφραση:
Γ. Σ. Κακαλέτρης

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Βασική κατεύθυνση της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
  • ISBN: 960-03-0399-1
  • σελ. 208
  • 23 Σεπτεμβρίου 1989
  • € 11,66

Περίληψη

Η Κοινωνιολογία έχει μπει σήμερα στο πρόγραμμα κάθε μορφωτικού θεσμού. Αλλά ποια είναι η σχέση της με τη μελλοντική πράξη; Η ερώτηση αυτή βρίσκει τη σαφή απάντησή της απ' αυτό εδώ το βιβλίο. Ο συγγραφέας ξεκινάει από τις αμοιβαίες σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ εκπαίδευσης και κοινωνίας. Αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση ως κοινωνική αλληλεπίδραση και, κάτω από την προϋπόθεση αυτή, διαπραγματεύεται τις εξελικτικές φάσεις της κοινωνικοπολιτισμικής προσωπικότητας. Αναλύει την κοινωνικοπολιτιστική θεμελίωση των διαδικασιών της κοινωνικοποίησης, καθώς επίσης τις ευκαιρίες του ατόμου για αυτόνομη δράση. Ακόμα δίνει μια άποψη για τα πιο σπουδαία προβλήματα της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν ασκήσεις και ερωτήσεις ελέγχου των γνώσεων, καθώς επίσης και υποδείξεις για μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας.

Το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αρχίζουν σπουδές στα Π.Τ., αλλά και για όσους τις τελειώνουν και επιθυμούν να έχουν μια γενικότερη γνωστική σύνθεση πριν από τις εξετάσεις. Ακόμα είναι απαραίτητο για κάθε εκπαιδευτικό που μετεκπαιδεύεται και επιθυμεί να έχει μια καλύτερη ενημέρωση για το πρόβλημα της εκπαίδευσης στη θεωρία και την πράξη.

Βιογραφικά στοιχεία

Χανς Πέτερ Χενέκα

Γεννήθηκε το 1941 στην Καρλσρούη και μεγάλωσε στο Βρούσαλ. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Κοινωνική Ψυχολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνές Δίκαιο στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, του Βερολίνου και της Χαϊδελβέργης. Έκανε έρευνες στο Ισραήλ, την Τυνησία και την Ελβετία. Το 1965-1970 εργάστηκε στο Μανχάιμ και το Βύρτσμπουργκ, στα επιμορφωτικά ιδρύματα για τους μεγάλους της καθολικής εκκλησίας. Το 1970-1973 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Ανωτάτης Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην Καρλσρούη, ενώ το 1973-1976 έγινε υφηγητής και το 1977 καθηγητής της Κοινωνιολογίας στην Ανώτατη Παιδαγωγική Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Έργα του: Κοινωνική σύγκρουση και κοινωνική θεωρία, Το υποπολιτιστικό θεώρημα στην κοινωνιολογία των νέων, Το σχολείο ως θεσμική οργάνωση και ως κοινωνικό σύστημα αλληλεπίδρασης, Κοινωνιολογία του σχολείου. Μια εισαγωγή στις λειτουργίες, τις δομές και τις διαδικασίες της σχολικής εκπαίδευσης κ.ά.