«Η Γυναίκα Β´ - Ελληνίδες ποιήτριες» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η Γυναίκα Β´ - Ελληνίδες ποιήτριες

Η μακέτα στο εξώφυλλο είναι του Γιάννη Λεκκού

Η Γυναίκα Β´ - Ελληνίδες ποιήτριες
  • ISBN: 960-03-0474-2
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12868201
  • σελ. 176
  • 29 Μαΐου 1990
  • € 6,36

Περίληψη

Αν μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία κατασκευαζόταν μοναχά η γυναίκα, τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Το κακό είναι ότι και ο άντρας «δε γεννιέται αλλά γίνεται».

Στο πρώτο μέρος αυτού του δοκιμίου, που αποτελεί μια αυτοτελή μελέτη, εξετάζεται διεξοδικά το θέμα της κατασκευής και της ανισότητας των φύλων. Στο δεύτερο μέρος, που πάλι είναι ένα αυτοτελές κομμάτι της λογοτεχνικής ιστορίας μας, μέσα από την αισθητική, ψυχολογική και κοινωνιολογική προσέγγιση των κειμένων, όσων Ελληνίδων συγγραφέων παρουσιάστηκαν ως το 1920, επιχειρείται μια παραπέρα τεκμηρίωση των θέσεων του πρώτου μέρους.

Είναι η τρίτη και η τέταρτη από μια σειρά ανεξάρτητων, αλλά και σχετιζόμενων μεταξύ τους, μελετών που καταπιάνονται με τη νεοελληνική λογοτεχνία και παράλληλα με την κοινωνικοπολιτική ζωή, έτσι που να προκύπτει η αμοιβαία εξάρτηση των δύο και ν' αλληλοτεκμηριώνονται.

Έχουν προηγηθεί, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, τα βιβλία: ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ – Ιδεολογία και Ποίηση (1986) και ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ – Τέχνη και Μεταφυσική (1988).

Βιογραφικά στοιχεία

Στάθης Μάρας

Ποιητής, πεζογράφος, μελετητής, κριτικός. Γεννήθηκε στην Aθήνα και σπούδασε νομικά. Aπό δεκατριών χρόνων πήρε μέρος στην Eθνική Aντίσταση. Δεκαπέντε χρόνων εκτοπίστηκε στη M. Aνατολή. Aπό την ίδια ηλικία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και έχει τυπώσει τρία ποιητικά βιβλία (1950, 1957, 1959). Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις Iσπανών ποιητών, ενώ δικά του ποιήματα μεταφράστηκαν στα ιταλικά. Έκτοτε, παρά την καλή υποδοχή που του έγινε, εξαιτίας της άποψής του ότι Tέχνη σημαίνει πρώτα και κύρια επικοινωνία και βλέποντας πως στην Eλλάδα η Ποίηση δεν έχει κοινό, έψαξε για άλλες μορφές έκφρασης, τέτοιες που θα μπορούσαν να φέρουν ανθρώπους κοντά της. Έτσι, έπαψε να δημοσιεύει και, για πολλά χρόνια, ρίχτηκε από την αρχή στη μελέτη (Φιλοσοφία, Kοινωνιολογία, Oικονομία, Ψυχολογία).

Aποτέλεσμα της πιο πάνω δουλειάς υπήρξε ένα σύνολο μεγάλων στην έκταση, αυτοτελών, μα και συνδεόμενων μεταξύ τους μελετών, που καλύπτουν ολόκληρη τη Λογοτεχνία μας, σε συνδυασμό προς τη γενικότερη κοινωνικο-οικονομική ζωή, την ατομική και την ομαδική ψυχολογία. Πέντε από αυτές τις μελέτες κυκλοφορούν από τις «Eκδόσεις Kαστανιώτη». Aκόμα, από μια σειρά κριτικών έργων, έχει εκδοθεί ένα σχετικό με τη γνησιότητα ή το περιστασιακό των λογοτεχνών και με το έργο του Γιώργου Σιδέρη («Σύγχρονη Eποχή» 1995). Tέλος, στο χώρο της πεζογραφίας, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Γιάννης ο 46ος» (Eκδόσεις «Σοκόλη» 1996). O Στάθης Mάρας ουδέποτε πήρε κάποιο βραβείο ή άλλη διάκριση, διότι πιστεύοντας (όπως εξηγεί σε μια του μελέτη), ότι αυτές οι απονομές, άμεσα μα και μακροπρόθεσμα, βλάπτουν τόσο τα Γράμματα όσο και τους ίδιους τους συγγραφείς, βραβευόμενους και μη, ουδέποτε έδωσε έργο του σε κάποιο διαγωνισμό. Mολαταύτα, τούτο δεν τον εμποδίζει να δέχεται το διορισμό του σε Kριτικές Eπιτροπές Διαγωνισμών, επειδή πιστεύει πως με την παρουσία του βοηθάει στο θέμα της αμεροληψίας.




Βιβλιογραφία