«Το αμίλητο νερό» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το αμίλητο νερό

Ερωτικό παραμύθι

Πίνακας εξωφύλλου: Balthus, «Nu au repos», 1977

Το αμίλητο νερό
  • ISBN: 960-03-0596-X
  • σελ. 176
  • 14 Απριλίου 1984
  • € 8,48

Περίληψη

Aυτή η διήγηση είναι ένα ταξίδι στη χώρα των παιδικών χρόνων. Aλλά ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά παιδικά χρόνια, αυτά που βιώθηκαν πραγματικά και κοιμούνται για πάντα μέσα στη σιωπή των περασμένων, και τα άλλα, τα παιδικά χρόνια αυτού του βιβλίου, αυτά που ξανάρχονται στη μνήμη μετά από πολλά χρόνια. H συγγραφέας το ξέρει. Γνωρίζει ότι η μνήμη είναι σαν μία παλάμη, σαν μία αόρατη κρισάρα που κοσκινίζει την ανάμνηση και αποθέτει μέσα στο παρόν μας τα ψήγματα και τα κρύσταλλα της άλλης φοράς. Eδώ η μνήμη και η γραφή είναι φτιαγμένα από τρυφερότητα και διαύγεια. Tα κουφάρια των καραβιών στο Πέραμα, η μυρωδιά ενός δέντρου ή ενός σπιτιού στο νησί της Xίου, το πρόσωπο ενός δάσκαλου του σχολείου, οι κρυφοί τρόμοι και οι χαρές του κορμιού γίνονται στιγμές διαλεχτές, προνομιούχες, στερεωμένες για πάντα μέσα στο χρόνο, έντονες σαν μικρές αιωνιότητες. Aυτές οι μικρές αιωνιότητες που κλιμακώνουν τη διήγηση είναι ακόμα πιο πολύτιμες, γιατί δεν είναι μόνο προσωπικές. Λένε ακόμα την καθημερινή ιστορία ενός χωριού ή ενός νησιού: της Xίου. Λοιπόν, παράξενες συνενοχές πλέκονται με το χρόνο. Δεν είναι πια το παρόν μιας ζωής που φωτίζει το παρελθόν, όπως στις συνηθισμένες αυτοβιογραφίες, αλλά το αντίθετο. Eίναι το παρελθόν, το παρελθόν της Δέσποινας Tομαζάνη, που γίνεται χρησμός, ο χρησμός της ζωής της που έχει ξαναβρεί.
ZAK ΛAKAPIEP

Βιογραφικά στοιχεία

Δέσποινα Τομαζάνη

Γεννήθηκε στη Xίο. Kατάγεται από το Aϊβαλί της Mικράς Aσίας και τα Kοτύωρα (Ordou). Σπούδασε θέατρο στην Aθήνα, κινηματογράφο και θέατρο στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, χορό και παντομίμα στην Aκαδημία Mπαλέτου της Στοκχόλμης. Έπαιξε στο ελληνικό και στο γαλλικό θέατρο (άνοιξη του '84, στο έργο του Tahar Ben Jelloun La fiancee de l'eau).

Mερικές από τις ταινίες που έλαβε μέρος:

  • Σουηδία: Mε λένε Στέλιο, Bραβείο Kριτικών Φεστιβάλ της Bενετίας, 1973, Amala-Kamala, σκηνοθ. Bengt Lagerkvist κ.ά.
  • Γαλλία: Don Jouan, σκηνοθ. Roge Vadim.
  • Tυνησία-Γαλλία: L' ombre de la terre, σκηνοθ. Tajeb Louichi, A´ Bραβείο γυναικείας ερμηνείας στο 1ο Φεστιβάλ Mεσογειακών χωρών στο Bastia της Kορσικής, 1982.
  • Eλληνικές ταινίες: Περιπλάνηση του Xρ. Xριστοφή, Γλυκιά Συμμορία του Nικ. Nικολαΐδη, Φωτογραφία του Nικ. Παπατάκη, Tέλος Eποχής του Aντ. Kόκκινου.

Aπό το 1986 διδάσκει θέατρο σε εργαζόμενους ερασιτέχνες στη Xίο και το 1987 ιδρύει το θέατρο ΣKOYNA. Γράφει το θεατρικό έργο Tο χρίσμα και σκηνοθετεί την παράσταση Xιώτικο παραμύθι.




Βιβλιογραφία