«Μπουσίντο - Ο Κώδικας των Σαμουράι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μπουσίντο - Ο Κώδικας των Σαμουράι

Εισαγωγή - Μετάφραση - Σχόλια: Βύρων Γ. Πολύδωρας

Στο εξώφυλλο έργο του Torii Kiyohiro: «Ο Πολεμιστής Ήρωας Μιναμότο νο Γιοσιτσούρε»
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Μπουσίντο - Ο Κώδικας των Σαμουράι
  • ISBN: 960-03-0809-8
  • σελ. 192
  • 23 Ιουνίου 1995
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο Βύρων Γ. Πολύδωρας μας εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέμα του Μπουσίντο. Το Μπουσίντο (ή Οδός του Σαμουράι) ως άγραφος κώδικας της ηθικής και της εκπαίδευσης των μπουσί (πολεμιστών) αναπτύχθηκε την εποχή του φεουδαλισμού στην Ιαπωνία ενώ μαίνονταν οι πόλεμοι ανάμεσα στους ισχυρούς φεουδάρχες, οι οποίοι είχαν την εξουσία των επαρχιών της χώρας. Είναι έντονα διαποτισμένο από την αυστηρή ηθική διδασκαλία του Κομφούκιου και το πνεύμα του Ζεν, γι' αυτό και περιλαμβάνει έννοιες όπως: η ανδρεία, η ευγένεια, η τιμή, η φιλαλήθεια, η φιλευσπλαχνία, η αυτοθυσία, η αφοβία απέναντι στο θάνατο.

Το Μπουσίντο αρχικά ήταν το αλφάβητο της ζωής μιας πολεμικής κάστας ευγενών, με την πάροδο του χρόνου όμως κατέληξε να είναι ένα ηθικό μέτρο, ένα πρότυπο εσωτερικής ευταξίας και ίσως ο κυριότερος μυστικός καθρέφτης ενός ολόκληρου έθνους· κι αυτό διότι το ένστικτο του πολεμάν, μέσα στο μαγικό κόσμο του ιαπωνικού ιπποτισμού, μεταμορφώθηκε σε ένστικτο του αγαπάν, σε τέχνη του ζην τελικά.

Ο Ιναζό Νιτόμπε σ' αυτό το βιβλίο, στην έξοχη μετάφραση του Βύρωνα Γ. Πολύδωρα, χωρίς ποτέ να υποκύπτει στον πειρασμό της σχολαστικότητας, μας ξεναγεί στη μεγαλειώδη ιπποτική παράδοση της χώρας του και, διυλίζοντας την εποχή μας μέσα απ' αυτήν, προσπαθεί να μας θυμίσει τις αρχετυπικές αξίες ζωής.

Βιογραφικά στοιχεία

Ιναζό Νιτόμπε

Ο Ιναζό Νιτόμπε γεννήθηκε το 1862 και πέθανε το 1933. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της Ιαπωνίας. Συγγραφέας, εκπαιδευτικός, πανεπιστημιακός δάσκαλος, πολιτισμικός μελετητής και ανώτατος αξιωματούχος. Ενώ εντρυφούσε στην πολιτική και στη διοίκηση της Ιαπωνίας, ο Νιτόμπε παράλληλα διατηρούσε τη γεωργική οικογενειακή του παράδοση μαζί με τα έντονα ενδιαφέροντά του για την ηθική διδασκαλία και τους ειρηνιστικούς προσανατολισμούς του, ζητήματα μέσα από τα οποία γνώρισε την παγκόσμια φήμη και εκτίμηση. Σπούδασε Αγροτική Οικονομία, Αγγλική Φιλολογία και Στατιστική στην Ιαπωνία, στις ΗΠΑ και στη Γερμανία.

Κάτοχος πέντε διδακτορικών, δίδαξε σε πανεπιστήμια και μετέσχε, το 1919, στη Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλιών.

Διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη.

Πολυγραφότατος –τα άπαντά του αποτελούν 6 τόμους– κατέστη ευρύτατα γνωστός στη Δύση. Πέραν των τεχνοκρατικών έργων του έγραψε για την ατομική και την κοινωνική ηθική καλλιέργεια του ανθρώπου. Υπήρξε γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσεως με το έργο του Μπουσίντο, ο Κώδικας των Σαμουράι.




Βιβλιογραφία