«Στέψη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Στέψη

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Αγγελική Αλεξοπούλου

Στο εξώφυλλο: René Magritte, «L' Empire des Lumières»
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Στέψη
  • ISBN: 960-03-0893-4
  • σελ. 320
  • 13 Μαΐου 1996
  • € 11,66

Περίληψη

Στη Στέψη ο Χοσέ Δονόσο παραλληλίζει δυο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους. Τόσο ο άβουλος μεγαλοαστός μεσήλικας, όσο και ο φουκαράς λωποδύτης αποτυγχάνουν να ξεφύγουν από την άθλια, για διαφορετικούς για τον καθένα λόγους, ύπαρξή τους.

Η παρακμή της αστικής τάξης της Χιλής συμβολίζεται σε όλο της το μεγαλείο στο πρόσωπο της τρελής ενενηντάχρονης γιαγιάς του κεντρικού ήρωα, που ζει στο τεράστιο σπίτι της με τις δυο υπηρέτριές της και τις φαντασιώσεις της. Ο εγγονός της, ο Αντρές Άβαλος, που ζει βυθισμένος σε μιαν ατέλειωτη ανία, χωρίς κανένα κίνητρο για τη ζωή, χωρίς κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον –ούτε καν ένα πάθος–, δίχως να έχει ποτέ του διακινδυνέψει να ανατρέψει, έστω και στο παραμικρό, τη βολεμένη του ζωή, διαπιστώνει με φρίκη κάποια μέρα το αδιέξοδο στο οποίο είναι εγκλωβισμένος, καθώς συνειδητοποιεί ότι η ζωή του πήγε χαμένη. Η υπαρξιακή αγωνία του Αντρές επιτείνεται με την άφιξη μιας όμορφης νεαρής χωριατοπούλας, που αναλαμβάνει να προσέχει τη γιαγιά του.

Βιογραφικά στοιχεία

Χοσέ Δονόσο

Ο Χοσέ Δονόσο γεννήθηκε το 1924 στο Σαντιάγο της Χιλής, στους κόλπους μιας οικογένειας γιατρών και δικηγόρων. Φύση ανήσυχη από τη νεαρή του ηλικία, θα διακόψει για ένα διάστημα τις σπουδές του, για να τις ολοκληρώσει, μετά από πολλές περιπλανήσεις, στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής και του Πρίνστον. Έκανε πολλές δουλειές και έζησε κατά διαστήματα στο Μπουένος Άιρες, στο Μεξικό, στις Ηνωμένες Πολιτείες και για πολλά χρόνια στην Ισπανία. Το 1981 επιστρέφει στη Χιλή, όπου παρέμεινε ως το θάνατό του, το 1996. Την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα την κάνει το 1955 με μια συλλογή διηγημάτων: Ο παραθεριστές και άλλα διηγήματα. Ακολουθούν τα μυθιστορήματα: Στέψη (1957), το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουίλιαμ Φόκνερ, Αυτή την Κυριακή (1966), Ο τόπος δίχως σύνορα (1967), Το άσεμνο πουλί της νύχτας (1970), με το οποίο κάνει ένα σημαντικό άλμα στο έργο του, Η μυστηριώδης εξαφάνιση της μαρκησίας του Λόρια (1980), Οι βαθύπλουτοι Βεντούρα και οι ανθρωποφάγοι (1978), Απόγνωση (1986), Ταρατούτα (1990). Έχει γράψει επίσης και το δοκίμιο Προσωπική ιστορία του «boom» (1977), πολύτιμο βιβλίο για τους μελετητές της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.




Βιβλιογραφία