«Θεράπευαν με την μουσική» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Θεράπευαν με την μουσική

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο: Johannes Vermeer, «A young woman standing at a virginal»
Μακέτα: Μαρία Κωνσταντακάκη

Θεράπευαν με την μουσική
  • ISBN: 960-03-1062-9
  • σελ. 184
  • 6 Ιουλίου 1993
  • € 6,36

Περίληψη

Οι λαοί της Ανατολής δημιουργούσαν πολυάριθμα θαύματα και θεράπευσαν με τη δύναμη και τη γοητεία των τραγουδιών. Ο Αμφίων είχε χτίσει τη Θήβα με τα τραγούδια του και διάφοροι περίφημοι τραγουδιστές της Ινδίας ήταν ικανοί, τραγουδώντας, να προκαλέσουν τη βροχή και να δημιουργήσουν ή να σταματήσουν μια φωτιά.

Παλιότερα πίστευαν ότι οι καστράτοι, με τις θαυμαστές ιδιόρρυθμες φωνές τους, μπορούσαν να θεραπεύσουν τη μελαγχολία και την τρέλα. Ο καστράτος Ματτεούτσιο βελτίωσε την απελπιστική κατάσταση της υγείας του Καρόλου Β´ της Ισπανίας. Ο καστράτος Φαρινέλλι με τα τραγούδια του και ο Ντομένικο Σκαρλάττι με τις σονάτες του θεράπευσαν για ένα μεγάλο διάστημα την κλονισμένη υγεία του Φιλίππου Ε´ και του Φερδινάνδου ΣΤ´ της Ισπανίας.

Μέσα από τα φανταστικά ημερολόγια των δύο αυτών καλλιτεχνών του 18ου αιώνα διαγράφεται η εποχή του μπαρόκ και του ροκοκό, καθώς και οι συνήθειες και η επικράτηση των καστράτων, που συνετέλεσαν ώστε το τραγούδι και η όπετα να αποκτήσουν μια μεταφυσική χροιά.

Βιογραφικά στοιχεία

Φαίδων Πατρικαλάκις

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε στην Académie du feu και στην École de dessin appliqué à la mode historique του Παρισιού. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη ρωμανική τέχνη της Γαλλίας και τη φλαμανδική ζωγραφική. Συνεργάστηκε ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών, στο Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, σε διάφορα δημοτικά περιφερειακά θέατρα, καθώς και σε γνωστά θέατρα των Αθηνών και του εξωτερικού. Εξέδωσε τρία άλμπουμ με κείμενα και λαδοπαστέλ: Άγιον Όρος – Κύθνος, Αμοργός, Οία και τα βιβλία Η πέτρα της σφεντόνας, Φαίδων, Ταξιδεύοντας ζωγραφικά, Ιστορία της σκηνογραφίας (19ος-20ός αιώνας) και Το ρεαλιστικό, το ερωτικό και το υπερβατικό στη ζωγραφική (13ος-18ος αιώνας).




Βιβλιογραφία