«Το χρυσό ηφαίστειο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το χρυσό ηφαίστειο

Μυθιστόρημα

Μετάφραση:
Mαρία Kράλλη

Το χρυσό ηφαίστειο
  • ISBN: 960-03-1666-X
  • Σκληρό εξώφυλλο
  • σελ. 490
  • 6 Μαΐου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Τον Οκτώβριο του 1899 ο Ιούλιος Βερν ολοκληρώνει ένα μυθιστόρημα που του ενέπνευσε αυτή η «καταραμένη δίψα του χρυσού» -η «auri sacra fames», όπως τη λέει- που την εποχή εκείνη προκαλεί αναρίθμητα θύματα. Κι αυτό γιατί, όταν το 1896 γίνεται γνωστό πως ανακαλύφθηκαν χρυσοφόρα κοιτάσματα, και μάλιστα «αστείρευτα», χιλιάδες τυχοδιώκτες φτάνουν στα σύνορα της Αλάσκας και του Γιούκον αναζητώντας μες στη λάσπη ψήγματα πλούτου. Παρά τις περιπέτειες και τις προσπάθειες του, ο συγγραφέας δε θα δει Το χρυσό ηφαίστειο να εκδίδεται.

Μετά το θάνατο του Βερν, στις 24 Μαρτίου 1905, ο γιος του Μισέλ αναλαμβάνει να ξαναγράψει το βιβλίο. Εισάγει νέους χαρακτήρες, προσθέτει κεφάλαια καταπώς νομίζει, φαντάζεται άλλη κατάληξη.  Μέχρι σήμερα δε γνωρίζαμε Το χρυσό ηφαίστειο παρά μόνο σ' αυτή την αυθαίρετα αλλαγμένη του μορφή.

Και να που ο Πιέρο Γκοντόλο ντε λα Ρίβα, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ιούλιος Βερν», ανακάλυψε τα χειρόγραφα του Βερν. Χάρη σ' αυτόν παρουσιάζεται σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά τη συγγραφή του, Το χρυσό ηφαίστειο στην αυθεντική του μορφή.

Μία και μόνη φράση συνοψίζει Το χρυσό ηφαίστειο: «Θάνατος και αθλιότητα στο Μεγάλο Βορρά». Πράγματι, δύο θέματα αναπτύσσονται μέσα στο μυθιστόρημα: ο πυρετός του χρυσού και η περιπλάνηση σε μια χώρα άγρια και αφιλόξενη. Ο Βερν υμνεί την ομορφιά του καναδικού Μεγάλου Βορρά και χρησιμοποιεί τη φαντασία του για ν' ανακαλύψει τον αέρα, τη γη, το νερό και τη φωτιά. Τα ηφαίστεια, σύμβολα δύναμης, πάθους και ζωτικότητας, απελευθερώνουν ορμές και εκφράζουν την άρνηση των καταναγκασμών. Το ηφαίστειο κάποτε κοιμάται· προσοχή όταν θα ξυπνήσει.

Βιογραφικά στοιχεία

Ιούλιος Βερν

Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Γαλλία το 1828 και πέθανε το 1905. Το 1848 ο πατέρας του, διαπρεπής δικηγόρος της Νάντης, τον έστειλε στο Παρίσι να σπουδάσει νομικά. Αλλά το θέατρο και η λογοτεχνία γοήτευσαν το νεαρό Βερν περισσότερο. Από το 1854 ο Βερν άρχισε να μελετάει συστηματικά γεωγραφία, φυσική και μαθηματικά, ενώ η ανάγνωση του έργου του Πόε τον ώθησε προς το φανταστικό μυθιστόρημα. Παθιασμένος για την αεροναυτική, ίδρυσε το 1862 μαζί με ένα φίλο του μια «Εταιρεία για την έρευνα της αεροπλοΐας». Τοτε έγραψε το μυθιστόρημα Πέντε εβδομάδες σε αερόστατο, που μόλις κυκλοφόρησε έγινε τεράστια επιτυχία. Έτσι άρχισε η σειρά των μυθιστορημάτων με το γενικό τίτλο Θαυμαστά ταξίδια. Η σειρά αυτή είχε ως γενικό άξονα κάποιο περιπετειώδες και φανταστικό ταξίδι και ξεπέρασε τους εκατό τίτλους. Στα διάφορα αυτά έργα του ο Βερν πρόβλεψε εφευρέσεις που πραγματοποιήθηκαν αργότερα, όπως το υποβρύχιο, το αεροπλάνο, το διαστημόπλοιο κ.ά. Σε άλλα πάλι μυθιστορήματά του ασχολήθηκε με τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίζονταν σε διάφορες χώρες. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Βερν έδειξε μια αντιαποικιακή στάση και τάχθηκε με το μέρος των λαών που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους. Τα μυθιστορήματά του γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε όλον τον κόσμο και κυρίως στο παιδικό κοινό. Θεωρείται μέχρι σήμερα ο κατεξοχήν δημιουργός μυθιοστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.




Βιβλιογραφία