«Ελευθερία ή έρωτας!» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ελευθερία ή έρωτας!

Πένθος αντί πένθους

Μετάφραση:
Γιώργος Ράικος

Η φωτογραφία στο εξώφυλλο είναι του Μαν Ρέυ
Μακέτα: Αντώνης Αγγελάκης

Ελευθερία ή έρωτας!
  • ISBN: 960-03-1682-1
  • σελ. 192
  • 24 Ιουνίου 1996
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το Ελευθερία ή έρωτας! γράφτηκε το 1927, ενώ το Πένθος αντί πένθους, που συμπληρώνει το έργο, δημοσιεύτηκε το 1984.

Οι λέξεις ενορχηστρώνονται για να δημιουργηθεί το απόλυτο μιας παραληρηματικής ποίησης. Οι περιπέτειες του Κορσέρ Σανγκλό και της Λουίζ Λαμ προσφέρουν στον αναγνώστη την ελευθερία που χρειάζεται για να νιώσει τον έρωτα, αυτόν που είναι η ίδια η ουσία της ζωής, αλλά και η ψευδαίσθηση που βοηθάει τον άνθρωπο να ξεχνάει το θάνατο.

Μικρές ιστορίες που διακόπτονται συνεχώς και στις οποίες κυριαρχεί το «υπέροχο», το «μαγικό», το «θαυμάσιο», είτε πρόκειται για τον «αστερία που μιλάει με το στρείδι και το ναυάγιο», είτε για το «ερωτικό γράμμα που έχασε ο ταχυδρόμος στη διασταύρωση...».

Βιογραφικά στοιχεία

Ρομπέρ Ντεσνός

Ο Ρομπέρ Ντεσνός γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1900 στο Παρίσι, στη συνοικία της Βαστίλης. Έπειτα από όχι και τόσο λαμπρές σπουδές έπιασε δουλειά σε έναν φαρμακοποιό της οδού Παβέ στο Μαρέ. Γράφει τα πρώτα του ποιήματα στα 1918. Στα 1922 γίνεται μέλος της ομάδας των σουρεαλιστών «Litterature» και γίνεται η ψυχή του «Εργαστηρίου σουρεαλιστικών ερευνών» της οδού Γκρενέλ. Διακόπτει τις σχέσις του με τον Αντρέ Μπρετόν και τη σχολή του στα 1930. Γίνεται τότε δημοσιογράφος, ασχολείται με τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Μένει όμως πάντα ο ποιητής που αντλεί τις λέξεις και τις εικόνες από τον ίδιο του τον εαυτό, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες, τα δόγματα και τις ανάγκες της ζωής. Ο Ντεσνός καταφεύγει στο ασυνείδητο, στον αυτοματισμό ή στους ρητορικούς κανόνες και στην κλασική ποίηση. Δεν μπορεί να μοιάσει παρά με τον εαυτό του. Και είναι πάντα διάχυτη στο έργο του μια χιουμοριστική ατμόσφαιρα, η τρυφερότητα και ο ερωτισμός.

Το 1944 ο Ρομπέρ Ντεσνός συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Terezín στην Τσεχοσλοβακία, όπου πεθαίνει από τύφο την επομένη της απελευθέρωσης του στρατοπέδου από τους Αμερικανούς στις 8 Ιουνίου του 1945.




Βιβλιογραφία