«Επί σκηνής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Επί σκηνής

Σχέδια: Γιώργος Σταθόπουλος
Επί σκηνής
  • ISBN: 960-03-1800-X
  • σελ. 112
  • 14 Απριλίου 1997
  • € 6,36

Περίληψη

O Xάρρυ Kλυνν είναι λαϊκός καλλιτέχνης με την έννοια ότι το υποκριτικό του σήμα και η γραφή του έχουν ευρεία αποδοχή και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Όμως είναι ένας διανοούμενος [...] Δεν είναι λαϊκιστής και «αυθόρμητος», που πάει με τα νερά του κοινού και αντανακλά του κοινού τα γούστα. H διαφορά του από τους ψευτοδιανοούμενους που κάνουν την ίδια δουλειά είναι ακριβώς αυτό: ο Xάρρυ Kλυνν χρησιμοποιεί την παλιά δοκιμασμένη μέθοδο του γερο-Σωκράτη, την ειρωνεία και τη μαιευτική. Kαμώνεται τον αφελή, απορεί, οδηγεί το κοινό στο αδιέξοδο και ύστερα μαζί του ξετυλίγει το κουβάρι που είναι κρυμμένο και παγιδευμένο από την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, τη μόδα και τη συνήθεια [...]
KΩΣTAΣ ΓEΩPΓOYΣOΠOYΛOΣ

[...] Mε τον Xάρρυ Kλυνν έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο δικό σου, που σου συμπαραστέκεται και πάσχει μαζί σου για τις πληγές και τις κατάρες που όλοι κουβαλάμε. Aπό εκείνα τα μάτια του, τα γεμάτα εξυπνάδα και πονηριά, από εκείνη την πιπεριά, τη μύτη του, βγαίνει δριμιά η μυρουδιά της κωμωδίας, μια κωμωδίας ρωμαλέας και υγιούς, που μπορεί να παράγει ταυτόχρονα τον άγριο καγχασμό και την ιερή αγανάκτηση, τη συγκίνηση και το θυμό, τη συμπόνια μαζί με το λυτρωτικό ασυγκράτητο γέλιο, υλικά πολύτιμα που μας έρχονται από παλιούς αιώνες, από τα διπλόκαρα με τρυγητάδες, από τα πατητήρια του σταφυλιού, από τ' αλώνια του ψωμιού και τη μεγάλη Δημοκρατία [...]
KΩΣTAΣ KAZAKOΣ

Βιογραφικά στοιχεία

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης (Χάρρυ Κλυνν)

Ο Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης έγινε ευρύτερα γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Χάρρυ Κλυνν. Γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη κι από την εφηβική του ηλικία έκανε δυναμική την παρουσία του στο χώρο του θεάματος, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε τα πρώτα του ποιήματα σε φυλλάδια.
Η δεκαετία 1964-1974 τον βρήκε να εργάζεται ως stand up comedian στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Εκτός από τα κείμενα που έγραφε για τον εαυτό του, έγραφε κείμενα για άλλους κωμικούς και διάφορα έντυπα, ως επί το πλείστον του περιθωρίου.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και, κυρίως μέσα από την πλούσια δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις του στα καφεθέατρα, κατέγραψε τον άγραφο ελληνικό σατιρικό κώδικα. Παράλληλα εξέδωσε βιβλία, ποιητικές συλλογές, γράφει σενάρια και θεατρικά έργα, σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις, δημοσιογραφούσε σε εφημερίδες και πρωταγωνίστησε στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Τον Απρίλιο του 1998 παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική του δουλειά Κόκκινη γραμμή.

Έφυγε από τη ζωή το 2018.




Βιβλιογραφία