«Η απαγωγή της Αφροδίτης» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η απαγωγή της Αφροδίτης

Η απαγωγή της Αφροδίτης
  • ISBN: 960-03-1912-X
  • σελ. 144
  • 9 Σεπτεμβρίου 1997
  • € 7,42

Περίληψη

Χρειάζεται να το πω; Καμιά φορά ονειρεύομαι ότι εκείνη που υπήρξε κάποτε προστατευομένη μου δεν έχει ακόμα φύγει από την κηδεμονία μου κι ότι, αφού την ξέθαψα απ' τη Μήλο, θα μπορούσα να την ξεθάψω κι απ' τα σκοτάδια στα οποία ζει, κάτω απ' τις ψυχρές και σκοτεινές αψίδες του Λούβρου – μ' άλλα λόγια, με φαντάζομαι ν' ασκώ τα έσχατα δικαιώματά μου και ν' απαιτώ για λογαριασμό της μιαν ακτίνα απ' τον αυτόν τον ήλιο που την ανάθρεψε και φώτισε την ομορφιά της.

Οι μαρτυρίες των τριών πρωταγωνιστών της απαγωγής και της μεταφοράς της Αφροδίτης της Μήλου από τον τόπο της καταγωγής της στην περίοπτη θέση που κατέχει στο Λούβρο. Η μικρή περιπέτεια ενός μεγάλου έργου τέχνης.

Βιογραφικά στοιχεία

Ολιβιέ Βουτιέ

Δόκιμος του γαλλικού ναυτικού, παραιτείται το 1820 για να πολεμήσει, μαζί με τους άλλους φιλέλληνες, στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του συνταγματάρχη αρχικά και του στρατηγού αργότερα.




Μαρί-Λουί-Ζαν-Αντρέ-Σαρλ Ντεμαρτέν ντι Τιράκ Μαρσελίς (κόμης)

Διπλωμάτης, φίλος του Σατωβριάνδου και συγγραφέας του έργου Αναμνήσεις της Ανατολής. Το 1820 ήταν γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη.




Ζιλ Ντιμόν ντ' Ιρβίλ

Φυσιοδίφης, εξερευνητής και θαλασσοπόρος. Το 1820, όταν βρέθηκε η Αφροδίτη στη Μήλο, συμμετείχε σε μια υδρογραφική αποστολή της Γαλλίας στην Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.