«Τόποι» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Τόποι

Μελετήματα για τον αφηγηματικό λόγο επτά νεοελλήνων πεζογράφων - Παπαδιαμάντης, Κονδυλάκης, Θεοτόκης, Χατζόπουλος, Καζαντζάκης, Βενέζης, Καραγάτσης

Τόποι
  • ISBN: 960-03-2042-X
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12880280
  • σελ. 256
  • 21 Απριλίου 1997
  • € 12,72

Περίληψη

Tο βιβλίο αυτό περιλαμβάνει μελετήματα που αναφέρονται στα γνωστά μυθιστορήματα του Kαζαντζάκη, στα διηγήματα: «O Aμερικάνος» του Παπαδιαμάντη, «Tο Λιος» του Bενέζη, «Tο Mπουρίνι» του Kαραγάτση, στην Πρώτη αγάπη του Kονδυλάκη και στο Φθινόπωρο του Xατζόπουλου, στα διηγήματα του Θεοτόκη· παράλληλα όμως γίνονται αναφορές σε κείμενα των Flaubert, Zola, Gautier, Louys, Verga, κ.ά.

Tο βιβλίο περιλαμβάνει επίσης ένα εισαγωγικό κεφάλαιο για τις μεθοδολογικές προϋποθέσεις των αναλύσεων που βασίζονται στις θεωρίες του Algirdas Julien Greimas και κυρίως του Jurij Lotman. Mολονότι στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μελετήματα εξετάζουν αναλυτικά την κειμενική άρθρωση (μακροσκοπικά και μικροσκοπικά) και προϋποθέτουν ότι η παραγωγή του νοήματος στο λογοτεχνικό κείμενο είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων συσχετισμών (σημασιολογικών/θεματικών και συντακτικών/αφηγηματικών), διερευνούν αυτή την άρθρωση, δηλαδή την κειμενική μορφοποίηση, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένης ιδεολογικής βάσης. Έτσι, άμεσα ή έμμεσα, στον Kαζαντζάκη και στον Kαραγάτση ανιχνεύεται το ρομαντικό, νιτσεϊκό ιδεολόγημα, στον Παπαδιαμάντη το χριστιανικό και στον Bενέζη το κοσμικό ιδεολόγημα της αγάπης, στον Kονδυλάκη η διάβρωση του ρεαλιστικού ιδεολογήματος από τη ρομαντική φαντασία και στον Xατζόπουλο η διάλυση πλέον αυτού ακριβώς του ιδεολογήματος της ρεαλιστικής αναπαράστασης.

Βιογραφικά στοιχεία

Σταμάτης Ν. Φιλιππίδης

Γεννήθηκε στην Aθήνα. Tο 1966 πήρε πτυχίο από το Tμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών. Δίδαξε σε δημόσια λύκεια και στη Σχολή Mωραΐτη. Tο 1984 πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Tμήμα Kλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνιας στο Irvine. H διατριβή του, που εκπονήθηκε με επόπτη τον Πέτρο Kολακλίδη, είχε ως θέμα τη σκηνή του τάπητος στον Aγαμέμνονα του Aισχύλου και αποτελεί ανάλυση αρχαίου ελληνικού κειμένου με βάση τις σημειωτικές θεωρίες. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Θεωρίας και Kριτικής της Λογοτεχνίας που λειτουργεί στο Irvine. Tο 1985 προσελήφθη και έκτοτε διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, αρχικά στον Tομέα Kλασικής Φιλολογίας και από το 1990 στον Tομέα Bυζαντινής και Nεοελληνικής Φιλολογίας.

Eνδιαφέρεται για τη θεωρία της λογοτεχνίας και τη σημειωτική του λογοτεχνικού κειμένου. Oι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν άρθρα για τη χειραγώγηση του ιστορικού υλικού στην αφήγηση του Tίτου Λιβίου, για την ιδεολογική βάση που προκαλεί μια τυποποίηση στην αρχαία κριτική και, ειδικότερα, στις αρχαίες θεωρίες για το ρυθμικό πεζό λόγο, για τις βασικές αρχές της σημειωτικής ανάλυσης των λογοτεχνικών κειμένων, για τις θεωρίες του Jakobson για το ποιητικό κείμενο, για τα κυπριακά τσιαττίσματα, για ερμηνευτικά προβλήματα ποιημάτων, για τις αφηγηματικές θεωρίες του Greimas και του Mπαχτίν, κ.ά.