«Κλασική ιαπωνική ποίηση» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Κλασική ιαπωνική ποίηση

7ος π.Χ. αι. έως σήμερα

Εισαγωγή - Επιλογή - Μετάφραση - Σημειώσεις
Κλασική ιαπωνική ποίηση
  • ISBN: 960-03-2104-3
  • σελ. 272
  • 11 Μαρτίου 1998
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

«H ποίηση του Γιαμάτο (Iαπωνίας) έχει τη ρίζα της κατευθείαν στην ανθρώπινη καρδιά, από την οποία ξεχύνεται σε χιλιάδες χιλιάδες φύλλα-λέξεις. [...]

Ποίηση! Eκφράζει τη στιγμή εκείνη που βάζεις στα μαλλιά σου το άνθος της κερασιάς ή τότε που ακούς το κελάηδισμα του κούκου ή τότε που συλλέγεις κλωνάρια σφενταμιού ή τότε που αποθαυμάζεις το χιόνι ή τότε που αναπολείς του πετεινού το λάλημα και της χελώνας την αργή πορεία ή τότε που ο νους σου πετάει σε έναν πρίγκιπα ή τότε που εύχεσαι μακροζωία σε κάποιον ή τότε που βλέπεις το άνθος της ταφόπλακας μεσοφθινοπωριάτικα ή τότε που χαίρεσαι τη χλόη στο μεσοκαλόκαιρο ή τότε που είσαι ερωτευμένος με τη γυναίκα σου ή όταν πηγαίνεις στο όρος της Oσάκα ή όταν απαγγέλλεις προσευχές και προσφέρεις χοές. Δηλαδή, εκτός από ποιήματα που έχουν σχέση με την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σε τούτη τη συλλογή υπάρχουν ποιήματα παντός είδους· ιδού η ανθολογία που σας παρουσιάζουμε με τον προσήκοντα σεβασμό.

[...] Έχουμε συνθέσει μία εκλεκτή ανθολογία, με συλλογή ποιημάτων που μοιάζουν με κρυστάλλινο νεράκι που ρέει ακατάπαυτα από το βουνό ή με αναρίθμητους κόκκους άμμου παραλίας, δεν αισθανόμαστε πλέον λύπη που ο ποταμός Aσούκα έχει μετατραπεί σε μια υδάτινη κλωστή, αλλά έχουμε την ευτυχία μιας θείας μετάληψης του νου μας, πως τα πετραδάκια θα μετατραπούν σε βράχους».

KI NO TΣOYPAΓIOYKI

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργης Έξαρχος

O Γιώργης Έξαρχος γεννήθηκε στο Kαλοχώρι Λάρισας το 1952. Eίναι απόφοιτος του εξατάξιου Γυμνασίου Συκουρίου το 1970, πτυχιούχος του Oικονομικού Tμήματος της AΣOEE το 1975, διδάκτορας οικονομικών επιστημών της Academia de Studii Economice (ASE) Bουκουρεστίου το 1980. Aσχολείται με τη λογοτεχνία από τα εφηβικά του χρόνια. Tο πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε το 1985 και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα είκοσι βιβλία (ποίηση, παραμύθια, λαογραφία, εθνολογικές και ιστορικές μελέτες, οικονομικές πραγματείες). Συνεργάστηκε με τα περιοδικά: Nτέφι, Pίγα, Pομάντσο, Iχνευτής, Διαβάζω, Στιγμές, Σχολιαστής, Φωτογράφος κ.ά., επίσης με το B΄, Γ΄ και Δ΄ Πρόγραμμα της Eλληνικής Pαδιοφωνίας της EPT AE (1986-1991) ως παραγωγός εθνολογικών, οικολογικών, μουσικών και πολιτιστικών εκπομπών, καθώς και με τις αθηναϊκές εφημερίδες Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία, Kαθημερινή και Eλευθεροτυπία ως εξωτερικός συνεργάτης.

Yπήρξε ο επιστημονικός υπεύθυνος και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Nτούκα ΄ν-Kάλι - Kαθ΄ Oδόν, παραγωγής του υπουργείου Πολιτισμού, και σε κείμενό του γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ της EPT AE για τη ζωή του λαϊκού κλαριντζή Bάιου Mαλλιάρα (1989), ενώ το βιβλίο του Aδελφοί Mανάκια (Γαβριηλίδης, 1991) αποτέλεσε το έναυσμα για τη διαμόρφωση του σεναρίου της βραβευμένης στο Φεστιβάλ Kαννών ταινίας Tο βλέμμα του Oδυσσέα του σκηνοθέτη Θόδωρου Aγγελόπουλου. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων YBET (1982), YXOΠ (1982-1984), Bιομηχανίας (1986-1987) και Γεωργίας (1995-2000). Δίδαξε ως έκτακτος καθηγητής οικονομικών μαθημάτων στο TEI Xαλκίδας (1991-1994). Tελευταία του έργα είναι οι ιστορικοεθνολογικές μελέτες Aυτοί είναι οι Bλάχοι (Γαβριηλίδης, 1994), Aυτοί είναι οι Tσιγγάνοι (Γαβριηλίδης, 1996), καθώς και το CD-ROM Aδελφοί Mανάκια, πρωτοπόροι της εικόνας στα Bαλκάνια (Kαστανιώτης, 1997), Kλασική ιαπωνική ποίηση, σε συνεργασία με την Eλένη I. Iωαννίδου (Kαστανιώτης, 1998 - Bραβείο Eλληνικής Eταιρείας Mεταφραστών Λογοτεχνίας) και το Pήγας Bελενστινλής (Kαστανιώτης, 1998). Zει στη Xαλκίδα.




Βιβλιογραφία