«Το πρόσωπο και το προσωπείο» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το πρόσωπο και το προσωπείο

Μυθιστόρημα

Στο εξώφυλλο: John Kirby, «Madonna and child» (λεπτομέρεια)

Το πρόσωπο και το προσωπείο
  • ISBN: 960-03-2182-5
  • σελ. 288
  • 3 Αυγούστου 1998
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Το βιβλίο αυτό διηγείται την ιστορία μιας κινηματογραφικής ταινίας. Καθώς το γύρισμα προχωράει, οι ηθοποιοί μπαίνουν ολοένα και πιο βαθιά στο χαρακτήρα του ήρωά τους, σε σημείο που φορές να μην είναι σίγουρο αν η συμπεριφορά τους ανήκει σε κάποιο πρόσωπο της ταινίας. Παράλληλα όμως αποκαλύπτουν –με ή χωρίς της θέλησή τους– άγνωστες πτυχές του πραγματικού τους εαυτού, μέσα από τις συγκρούσεις της μικροκοινωνίας στην οποία ζουν. Πέντε πρόσωπα και πέντε προσωπεία, όμοια με τα πέντε δάχτυλα μιας παλάμης, που άλλοτε χαϊδεύει τρυφερά το πρόσωπο της Κούβας κι άλλοτε γίνεται γροθιά και προσπαθεί να σπάσει το προσωπείο, κάτω από το οποίο ασφυκτιά.

Βιογραφικά στοιχεία

Χεσούς Δίας

Ο Χεσούς Δίας (Αβάνα, 1941), συγγραφέας, εκδότης, δοκιμιογράφος, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, είναι μία από τις πιο πολύπλευρες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης κουβενέζικης κουλτούρας. Το 1966 κέρδισε το βραβείο «Κάσα δε λας Αμέρικας» για τη συλλογή διηγημάτων του Τα σκληρά χρόνια. Εργάστηκε ως καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Αβάνας και συνεκδότης του περιοδικού κοινωνικών επιστημών Κριτική Σκέψη. Ήταν ιδρυτής και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού El Caimán Barbudo (Ο γενειοφόρος αλιγάτορας). Επίσης σεναριογράφος και σκηνοθέτης των ταινιών Polvo rojo (Κόκκινη σκόνη) και Lejania (Μακρινός τόπος) κι εργάστηκε ως σεναριογράφος στην Κούβα, στο Μεξικό, στην Κολομβία, στην Ισπανία και στη Γερμανία. Το 1987 εκδόθηκαν στη Μαδρίτη Τα αρχικά της γης, που χαρακτηρίστηκαν διεθνώς ως το μεγάλο μυθιστόρημα-κριτική της επανάστασης στην Κούβα (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Το 1992 εκδίδονται στη Βαρκελώνη Οι χαμένες λέξεις, βιβλίο που συνεχίζει, αλλά και ανανεώνει την πλούσια παράδοση της ισπανοαμερικανικής λογοτεχνίας. Την ίδια χρονιά εκδίδεται στη Ζυρίχη το δοκίμιό του «Οι δακτύλιοι του φιδιού», το οποίο δημοσιεύτηκε σε πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες και του στοίχισε μια σκληρή επιστολή από τον Κουβανό υπουργό Πολιτισμού, η οποία τον καταδίκαζε σε εξορία.

Σήμερα ζει στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται ως καθηγητής της Λογοτεχνικής Σχολής και ετοιμάζει την έκδοση του περιοδικού Συνάντηση της κουβανέζικης λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, γαλλικά, σουηδικά, ολλανδικά, ελληνικά και ρωσικά.