«Αφήγηση και αφηγητές στα ελληνικά παραμύθια» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Αφήγηση και αφηγητές στα ελληνικά παραμύθια

Στο εξώφυλλο: Γεώργιος Άβλιχος, «Το ατελιέ με την οικογένεια του καλλιτέχνη», λεπτομέρεια (Συλλογή Α.Γ. Λεβέντη)

Αφήγηση και αφηγητές στα ελληνικά παραμύθια
  • ISBN: 960-03-2207-4
  • eudoxus logo Εύδοξος: 12888351
  • σελ. 104
  • 6 Μαΐου 1998
  • € 10,60

Περίληψη

Στο βιβλίο αυτό διατυπώνονται σκέψεις για τη σχέση των αφηγητών με την αφήγηση στα ελληνικά παραμύθια. Αφορμή αποτελούν τα παραμύθια που καταγράφτηκαν από μια παραμυθού της Σάμου, τα οποία δημοσιεύονται, κατατάσσονται, κατά το σύστημα Aarne-Thompson, και σχολιάζονται. Τα συμπεράσματα, όπου και η σύνοψη της μέχρι σήμερα σχετικής βιβλιογραφίας, παρατίθενται ως πρόλογος, στον οποίο αναλύεται η θέση του παραμυθά και της παραμυθούς στην ελληνική παράδοση και η τεχνική που ακολουθούν κατά την αφήγηση των παραμυθιών, καθώς προκύπτει από τα συγκεκριμένα παραμύθια. Πρόκειται για μια ακόμη συμβολή στην κατανόηση της λειτουργίας των τάσεων που συναποτελούν αυτό που ονομάζουμε ελληνικό έντεχνο λαϊκό λόγο.

Βιογραφικά στοιχεία

Μ.Γ. Βαρβούνης

Ο Μ. Γ. Βαρβούνης γεννήθηκε στη Σάμο το 1966. Σπούδασε στο Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1983-1988). Ειδικεύθηκε στη Λαογραφία και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1991).
Πραγματοποίησε επίσης μεταδιδακτορικές ερευνητικές σπουδές στο Universite Catholique της Louvain (Louvain-La-Neuve) του Βελγίου (1996-1997). Το 1992 εξελέγη λέκτωρ και το 1998 επίκουρος καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου διδάσκει. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες αυτοτελώς ή σε επιστημονικά περιοδικά, τιμητικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.




Βιβλιογραφία