«Ένας πόλεμος που δεν έληξε ακόμα» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ένας πόλεμος που δεν έληξε ακόμα

Γερμανικές επανορθώσεις - Κατοχικό «δάνειο»

Στο εξώφυλλο: Δημήτρης Οικονομίδης, «Το κάψιμο του Δομένικου» (λεπτομέρεια)
Πινακοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Καρυάς Ελασσόνας

Ένας πόλεμος που δεν έληξε ακόμα
  • ISBN: 960-03-2222-8
  • σελ. 312
  • 22 Μαΐου 1998
  • € 12,72

Περίληψη

«... Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις, γιατί με μυστικά πρωτόκολλα και με μυστικές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνησή της το 1959 έχει παραιτηθεί από όλες τις αξιώσεις της έναντι της Γερμανίας».

Αυτή τη δήλωση-σοκ έκανε ο καγκελάριος της Γερμανίας κ. Χ. Κολ στις 26 Μάη 1991 στην Κρήτη, που παραβρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος για τα 50 χρόνια της μάχης του λαού της Κρήτης ενάντια στο ναζισμό. Η τότε ελληνική κυβέρνηση σιώπησε γι' αυτή την πρόκληση του Γερμανού επισήμου. Ο Κ. Καραμανλής, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πραγματικός αποδέκτης της «αποκάλυψης», αφού αυτός ήταν το 1959 πρωθυπουργός, έβγαλε μια λακωνική ανακοίνωση που έλεγε: «Δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες και μυστικά πρωτόκολλα με τη Γερμανία».

Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες και μυστικά πρωτόκολλα, αφού οι αρμόδιοι όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων δηλώνουν ότι το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού «δανείου» είναι ανοιχτό και όΤι ισχύουν τα επίσημα κείμενα και οι συμφωνίες, τότε γιατί δε διεκδικούν το τεράστιο ποσό που, μ' ένα ελάχιστο επιτόκιο, σε σημερινές τιμές είναι πάνω από 22 τρισεκατομμύρια δραχμές;

Το ερώτημα αυτό, καθώς επίσης και η δήλωση Κολ, πρέπει να απαντηθούν και μάλιστα έμπρακτα. Η σιωπή σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι... χρυσός!

Βιογραφικά στοιχεία

Μήτσος Κωστόπουλος

Ο Μήτσος Κωστόπουλος είναι ένα από τα οχτώ παιδιά του Βασίλη και της Ελισάβετ Κωστοπούλου. Γεννήθηκε το 1942 στο χωριό Γλαφυραί Βόλου, δυτικά του Πηλίου.

Από μικρός εργάζεται σε διάφορες δουλειές και κυρίως στις οικοδομές για επιβίωση. Στον Βόλο πρωτογνωρίζεται με τις αξίες του εργατικού κινήματος.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έρχεται στην Αθήνα και μαζί με τα αδέρφια του εργάζεται στις οικοδομές, δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά μέσα από τα σωματεία των οικοδόμων και συμμετέχει στους έντονους αγώνες του εργατικού κινήματος εκείνης της περιόδου. Το 1968 συλλαμβάνεται από τα όργανα της δικτατορίας και φυλακίζεται πέντε χρόνια για παράβαση του αναγκαστικού, εμφυλιοπολεμικού Νόμου 509. Μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε ως συντάκτης στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Το 1978, στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ, εκλέγεται στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και αργότερα στο Πολιτικό Γραφείο. Το 1983, στο 22ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, εκλέγεται γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, απ' όπου και καθαιρείται, όπως και όλη η εκλεγμένη διοίκηση, το 1985 με δικαστική απόφαση. Το 1986 αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Το 1989 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στη Β´ Αθήνας. Σήμερα, με πρόταση του κόμματος και σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, είναι πέμπτος αντιπρόεδρος της Βουλής.

Είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Ευαγγελοπούλου και έχουν δύο παιδιά.