«Μυθικό θέατρο, πολιτική φωνή: Ο τραγωδός Αισχύλος» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Μυθικό θέατρο, πολιτική φωνή: Ο τραγωδός Αισχύλος

Μυθικό θέατρο, πολιτική φωνή: Ο τραγωδός Αισχύλος
  • ISBN: 960-03-2277-5
  • σελ. 472
  • 11 Νοεμβρίου 1998
  • € 21,20

Περίληψη

Μέσα από την ανάγκη της κοινωνίας για διάλογο γεννιέται μια τέχνη. Αυτή η απλή δήλωση μας δείχνει την αρχή της τραγωδίας και, παρ' όλα τα σύνθετα επιχειρήματα σχετικά με την καταγωγή της τραγικής τέχνης, το θέμα μάλλον δεν είναι περισσότερο πολύπλοκο απ' αυτό. Για τους Έλληνες η ιστορία της καταγωγής αυτού του τραγικού θεάτρου μοιάζει να είναι μια πολύ σύντομη ιστορία ειπωμένη με τον τρόπο του Μπρεχτ, για να μεταδώσει μάλλον την ιστορία του παρόντος παρά έναν αντικειμενικό κόσμο σε μια μακρινή εποχή. Ο Αριστοτέλης, όταν θεώρησε σκόπιμο ως φιλόσοφος να ασχοληθεί με το θέμα γενεαλογικά, το απέδωσε σε ένα αόριστο παρελθόν, η ακρίβεια του οποίου δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διηγούμενος απλώς πως κάποιοι άνθρωποι διεκδίκησαν την τράγου ωδή, ενώ κάποιοι άλλοι, πάλι, λέγεται πως επινόησαν τον όρο τραγωδία.

Αφού κατανοήσουμε την έντονη επιθυμία των Ελλήνων για την ιστορία του παρόντος, δηλαδή μια ιστορία που γράφεται στον ενεστώτα για την εκπαίδευσή τους στους μύθους και στην πολιτική, στις τέχνες και στα αθλήματα, τη διήγηση εποικοδομητικών ιστοριών από ένα μυθικό παρελθόν σαν γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα, τότε μόνο μπορούμε να επανεφεύρουμε τους μύθους τους, να θέσουμε το θέατρό τους επί σκηνής και να επανεξετάσουμε την τέχνη τους στο κοινωνικό της πλαίσιο.

Βιογραφικά στοιχεία

Γιάννης Τσιώλης

O Γιάννης Tσιώλης γεννήθηκε στο Λεβίδι Mαντινείας. Σπούδασε Φιλοσοφία και Θέατρο στο Mπέρκλεϊ των HΠA. Mοιράζει το χρόνο του μεταξύ Nέας Yόρκης και ορεινής Aρκαδίας. Aπό τις Eκδόσεις Kαστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του: Θεωρία της Λογοτεχνίας και Mυθικό θέατρο, Πολιτική Φωνή: O τραγωδός Aισχύλος. Έχει βραβευτεί από τη National Endowment for the Humanities για τη μετάφραση της Oρέστειας, δυο φορές από τη National Endowment for the Arts για το συγγραφικό του έργο, και το 1983 πήρε πρώτο βραβείο διηγήματος της PEN/NEA με το διήγημα «Before the Firing Squad» που παρουσιάζεται σε διάφορες εκδόσεις σχολικών βιβλίων. Έχει επίσης μεταφράσει ελληνική λογοτεχνία στην αγγλική, όπως Tο τρίτο στεφάνι του Kώστα Tαχτσή και την Kάθοδο των Eννέα του Θανάση Bαλτινού, μεταξύ πολλών άλλων. Tο σκηνοθετικό του έργο αριθμεί 49 έργα, επί το πλείστον στο εξωτερικό - στην Eλλάδα από την περίοδο του Bολανάκη στα κρατικά θέατρα ως και πρόσφατα με την Iσμήνη του Pίτσου. Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Mπέρκλεϊ και του Στάνφορντ και είναι καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Aθήνας και της Nέας Yόρκης (NYU).




Βιβλιογραφία