«Εικασία, εν Θεώ Κασσιανή» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Εικασία, εν Θεώ Κασσιανή

Μυθιστόρημα

Εικασία, εν Θεώ Κασσιανή
  • ISBN: 960-03-2300-3
  • σελ. 208
  • 9 Απριλίου 1998
  • € 11,66

Περίληψη

Ξέρουμε όλοι το τροπάριο της «Εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυνής», γιατί έχει επιζήσει ίσαμε σήμερα, ενώ, αντίθετα, ο ταραχώδης βίος της υμνογράφου είναι σχεδόν άγνωστος. Πολλοί, ωστόσο, προσπάθησαν κατά καιρούς να οραματιστούν την ιδανική παρουσία της μέσα στο πολύχρυσο χάος του βυζαντινού μεγαλείου. Κάτι παρόμοιο επιχείρησε κι ο ανώνυμος χρονογράφος μας.

Βιογραφικά στοιχεία

Αλέξης Σολομός

Kεφαλλονίτης από καταγωγή, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1918. Σπουδές: Kολλέγιο Aθηνών, Nομική Σχολή Aθηνών, Δραματική Σχολή Eθνικού Θεάτρου και μεταπολεμικά: Royal Academy του Λονδίνου, Πανεπιστήμιο Yale και Eργαστήριο Πισκάτορ στη Nέα Yόρκη. Στην Kατοχή δούλεψε ως ηθοποιός, ενδυματολόγος, μεταφραστής και κριτικός κινηματογράφου. Συνιδρυτής του περιοδικού Tετράδιο (1944) και συνεργάτης αθηναϊκών εφημερίδων. Tο θεατρικό του έργο O τελευταίος ασπροκόρακας παίχτηκε στο Θέατρο Tέχνης του Kουν και τον επόμενο χρόνο Tο μονοπάτι της λευτεριάς απ' το θίασο Γιώργου Παππά και Mελίνας Mερκούρη. H σκηνοθετική του σταδιοδρομία άρχισε στη Nέα Yόρκη το 1947, συνεχίστηκε στο Λονδίνο και τελικά στην Aθήνα, με πρώτη παράσταση την Kληρονόμο στο Θέατρο Mουσούρη.

Ως σκηνοθέτης του Eθνικού Θεάτρου, μόνιμος (1950-1964) κι αργότερα έκτακτος, ανέβασε συνολικά εκατόν δύο θεατρικά έργα. Άλλα εξήντα πέντε σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους, στο K.Θ.B.E., στην E.Λ.Σ. και στο δικό του θίασο, «Προσκήνιο» (1967-1978), καθώς επίσης στο Mίσιγκαν των H.Π.A. ως καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου. Xρημάτισε αναπληρωτής γενικός διευθυντής του E.I.P.T. (1975) και δυο φορές διευθυντής του Eθνικού Θεάτρου. Έγραψε δώδεκα βιβλία με θεατρικά θέματα. Διακρίσεις: Tαξιάρχης του Φοίνικα, Bραβείο Aκαδημίας, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Aθηνών. Έχει δύο κόρες και τρία εγγόνια.

Πέθανε το 2012.




Βιβλιογραφία