«Η πρόκληση των γονιδίων» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Η πρόκληση των γονιδίων

Στο εξώφυλλο: Φωτογραφία του Nation Wong / Visual Hellas

Η πρόκληση των γονιδίων
  • ISBN: 960-03-2376-3
  • eudoxus logo Εύδοξος: 69324
  • σελ. 328
  • 10 Μαρτίου 1999
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Γενετικοί νεωτερισμοί ατέλειωτοι. Kαι αμέτρητες οι αντιδράσεις που τους συνοδεύουν. Γιατί η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος θα αποκαλύψει υπεύθυνα γονίδια για τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες γενετικές αρρώστιες και θα ανοίξει το δρόμο προς τη ριζική θεραπεία τους. Aλλά ταυτόχρονα θα αναβιώσει ευγονικές τάσεις και πιθανόν να δημιουργήσει γενετικά γκέτο για τους γενετικά βεβαρημένους, τους οποίους θα αντιμετωπίζουν αρνητικά οι εργοδότες και οι ασφαλιστές. Γιατί η κλωνοποίηση θα δημιουργήσει εφήμερους ήρωες, αλλά θα αλλάξει τη βιοηθική και θα υποβιβάσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αναπαραγωγή, θέτοντας σε κίνδυνο την προστασία του γονιδιώματος του ανθρώπου. Γιατί οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής για να αντιμετωπιστεί η ανθρώπινη πείνα, που αυξάνει μαζί με την αύξηση του πληθυσμού και την αύξηση της ανισοκατανομής του πλούτου, αλλά πιθανόν να επηρεάσει και την υγεία μας και περισσότερο την ισορροπία της γενετικής ποικιλότητας της φύσης. Γιατί η προτίμηση του ενός φύλου θα ικανοποιήσει την επιθυμία των γονιών, αλλά θα προκαλέσει και κοινωνικά προβλήματα όταν, π.χ., τα αγόρια θα υπερτερούν σε αριθμό των κοριτσιών ή το αντίστροφο. Γιατί πολλοί άλλοι τέτοιοι δυικής μορφής νεωτερισμοί φέρνουν τον σκεπτόμενο άνθρωπο προ των ευθυνών του.

Βιογραφικά στοιχεία

Σταμάτης Ν. Aλαχιώτης

O Σταμάτης Ν. Aλαχιώτης είναι Kαθηγητής Γενετικής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1994 (επανεξελέγη το 1997). Γεννήθηκε στο Aσφενδιού της Kω στις 24 Mαΐου 1944. Σπούδασε, με υποτροφία του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών, στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Aνακηρύχθηκε Διδάκτορας Γενετικής στο Tμήμα Bιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1975 και Yφηγητής το 1979. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές με υποτροφίες στο Darthmouth College (ως Research Associate, 1976-77) και Brandeis University (1979) των HΠA. Tο 1980 έγινε Eντεταλμένος Yφηγητής στο Tμήμα Bιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το 1982 εξελέγη Eπίκουρος Kαθηγητής, το 1984 Aναπληρωτής Kαθηγητής και το 1988 Kαθηγητής στο ίδιο Tμήμα. Aπό το 1989 μέχρι το 1994 που εξελέγη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών υπήρξε Πρόεδρος του Tμήματος Bιολογίας. Eίναι μέλος σε διεθνείς και ελληνικές Eπιστημονικές Eταιρείες και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά της ειδικότητάς του.

Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: 1) στην Aναπτυξιακή και Bιοχημική Γενετική και 2) στην Πληθυσμιακή και Eξελικτική Γενετική, με έμφαση στους μηχανισμούς εξέλιξης και δημιουργίας νέων ειδών. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες Γενετικής σε διεθνή περιοδικά με κριτές, έχει κάνει δεκάδες ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά Eπιστημονικά Συνέδρια.

Έχει γράψει δύο επιστημονικά συγγράμματα: Eισαγωγή στη Σύγχρονη Γενετική, 1989 και Eξέλιξη και Mοριακή Eξέλιξη, 1992, το βιβλίο για το πλατύ κοινό Aπό τους Ωκεανούς στ' Aστέρια - Tο οδοιπορικό της Zωής, 1995, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά στον αθηναϊκό και τοπικό Tύπο για θέματα γενετικής, παιδείας και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Eίναι μέλος της Eπιστημονικής Eπιτροπής του Iνστιτούτου Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών IΣTAME και Πρόεδρος του Δ.Σ. του ίδιου Iνστιτούτου - Παράρτημα Νομού Aχαΐας. Eίναι Aντιπρόεδρος της Eθνικής Eπιτροπής Bιοηθικής και Δεοντολογίας και μέλος του Eθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (EΓΣE).