«Επίσκεψη στην Ακρόπολη» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Επίσκεψη στην Ακρόπολη

Μετάφραση:
Αλέξανδρος Ζαγκούρογλου

Επίσκεψη στην Ακρόπολη
  • ISBN: 960-03-2380-1
  • σελ. 176
  • 8 Απριλίου 1999
  • € 12,72

Περίληψη

Η θέα της Ακρόπολης προσελκύει το βλέμμα, αποκαλύπτει την αρχιτεκτονική ενός τοπίου που παραμένει παρ' όλ' αυτά ερμητικά κλειστό, μέσα στη σιωπή και στο μυστήριο. Να ποιο είναι το σημείο συνάντησης των τριών περιηγητών του 19ου αιώνα, οι οποίοι κουβαλούν στις αποσκευές τους την ανάμνηση τούτων των ερειπίων που αποτράβηξαν τους ανθρώπους από τον τρόμο και το θάνατο, από τη βαρβαρότητα. Οι Ρενάν, Σατωμπριάν και Κινέ συμφωνούν στην άποψη ότι η Ακρόπολη είναι ένα είδος κιβωτού του πολιτισμού – η μοναδική, από αυτή την άποψη, κιβωτός που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας.

Βιογραφικά στοιχεία

Εντγκάρ Κινέ

Ο Εντγκάρ Κινέ γεννήθηκε στο Μπουρ-αν-Μπρες το 1803. Σπούδασε στο Στρασβούργο, στη Γενεύη και στο Παρίσι. Σε ηλικία είκοσι δύο χρόνων προλόγισε και μετέφρασε στα γαλλικά το βιβλίο του Χέρδερ Φιλοσοφία της ιστορίας της ανθρωπότητας, επισύροντας την προσοχή του Γκαίτε και του Σατωμπριάν. Το 1842 δημοσίευσε το σημαντικότερο έργο του, Το πνεύμα των θρησκειών. Ήδη από το 1841 είχε διοριστεί στο Κολέγιο της Γαλλίας, όπου οι παραδόσεις του άφησαν εποχή. Με το στενό του φίλο Μισελέ, επιτέθηκε στον κληρικαλισμό και υπερασπίστηκε δυναμικά τα δημοκρατικά ιδεώδη. Εκδιώχθηκε από τη Γαλλία το 1852 και επιδόθηκε σε ιστορικές και φιλοσοφικές μελέτες, καθώς και στην αυτοβιογραφία του με τίτλο Ιστορία των ιδεών μου. Τα άπαντά του καταλαμβάνουν είκοσι οκτώ τόμους. Πέθανε στο Παρίσι το 1875.




Ερνέστ Ρενάν

Ο Ερνέστ Ρενάν γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1823 στο Τρεγιέ της Βρετάνης. Σπούδασε Θεολογία και έλαβε το ιερατικό σχήμα, το οποίο σύντομα απέβαλε λόγω αμφιβολιών και αναζήτησης νέων οριζόντων. Στη συνέχεια σπούδασε Φιλοσοφία και επιδόθηκε σε πλείστες επιστημονικές μελέτες. Το 1862 διορίστηκε καθηγητής στο Κολέγιο της Γαλλίας, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις παραδόσεις του όταν αποκάλεσε τον Ιησού «ασύγκριτο άνθρωπο». Το 1863 εξέδωσε το πολύκροτο βιβλίο Η ζωή του Ιησού, που προκάλεσε μεγάλο σάλο διότι παρουσίαζε τον Χριστό ως άνθρωπο και όχι ως υιό του Θεού. Το 1865 επισκέφθηκε την Αθήνα, όπου και συνέθεσε την περίφημη Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη. Πέθανε στο Παρίσι στις 2 Οκτωβρίου 1892.




Φραγκίσκος Ρενέ ντε Σατωμπριάν

Ο Φραγκίσκος Ρενέ ντε Σατωμπριάν γεννήθηκε το 1768 στο Σεν Μαλό. Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως αξιωματικός και στη συνέχεια, το 1791, ταξίδεψε ως εξερευνητής στη Β. Αμερική. Επέστρεψε στη Γαλλία κατά την περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης και κατετάγη στο στρατό των εξόριστων Γάλλων ευγενών για να υπερασπίσει το βασιλικό καθεστώς. Τραυματίστηκε και κατέφυγε στο Λονδίνο, όπου πέρασε περίοδο πλήρους ένδειας. Η επιστροφή του στο Παρίσι σηματοδοτεί τη μεγάλη μεταστροφή στην ψυχή του. Ως συγγραφέας αναδεικνύεται με το έργο του Αταλά ή Έρωτες δύο αγρίων στην έρημο το 1800. Υπήρξε δεινός πολέμιος του Ναπολέοντα. Κατά την παλινόρθωση των Βουρβόνων διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών. Το 1811 δημοσίευσε το Οδοιπορικό από το Παρίσι στην Ιερουσαλήμ. Ένθερμος φιλέλληνας, υποστήριξε την Ελλάδα κατά την Επανάσταση του 1821. Πέθανε φτωχότατος το 1848.




Βιβλιογραφία