«Ο ανθρωπάκος - Η καλή καρδιά της Ελεονόρας» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο ανθρωπάκος - Η καλή καρδιά της Ελεονόρας

Σταμάτης Φασουλής, Έφη Βαφειάδη
Ο ανθρωπάκος - Η καλή καρδιά της Ελεονόρας
  • ISBN: 960-03-2600-2
  • σελ. 256
  • 28 Απριλίου 1999
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Tο δραματουργικό έργο του Δημήτρη Χόρν αποτελείται από ένα φαινομενικά ανόμοιο δίπτυχο, τον Ανθρωπάκο (1962) και την Kαλή καρδιά της Ελεωνόρας (1969). Kαι τα δύο αυτά έργα παρουσιάστηκαν από το θίασο Δημήτρη Xόρν με ψευδώνυμο. Ο ίδιος δεν ομολόγησε ποτέ δημοσίως την πατρότητα των έργων αυτών, γνωστή σε λιγοστούς μόνο φίλους και συνεργάτες. Δεν είχε την παραμικρή φιλοδοξία να δρέψει δάφνες δραματουργού. Η συγγραφή αποτέλεσε γι' αυτόν έναν ακόμα τρόπο θεατρικής έκφρασης.

Tα έργα του Xόρν είναι έργα χτισμένα από ηθοποιό για ηθοποιούς. Οι χαρακτήρες του έχουν την καταγωγή τους καθαρά στη θεατρική τέχνη. Είναι δηλαδή ρόλοι. Pόλοι που με το κατάλληλο τάιμινγκ, με την ικανότητα από τη μεριά του ηθοποιού να πλασάρει την ατάκα, με τη μαεστρία της σκηνής, μπορούν να αναδειχθούν σε σκηνικά διαμαντάκια. H άγνωστη συγγραφική πτυχή του Xόρν, αν και δεν κατορθώνει να φτάσει σε μέγεθος την απαράμιλλη υποκριτική του, αποκαλύπτει ωστόσο όχι μόνον ικανότητες θεατρικού συγγραφέα, αλλά και τη βαθύτερη, σπάνια ποιότητα της προσωπικότητάς του. Ε. Β.

Βιογραφικά στοιχεία

Δημήτρης Χορν

Ο Δημήτρης Χόρν γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χόρν. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου και εμφανίστηκε το 1941. Υπήρξε μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου. Το 1944, τρία χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, συγκροτεί θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και μετά (1944-46) έναν δεύτερο με την ίδια και τη Βάσω Μανωλίδου. Στη συνέχεια συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο (1946-50). Για δύο χρόνια (1950-52) απουσιάζει στο εξωτερικό και επιστρέφοντας συγκροτεί θίασο με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γ. Παππά. Το 1956 συνεργάζεται ξανά με την Έλλη Λαμπέτη, με την οποία αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά ζευγάρια στη σκηνή και τη ζωή. Το 1959 διακόπτεται η συνεργασία τους και ο Χόρν συνεχίζει με το δικό του θίασο. Πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα (Το παιχνίδι της μοναξιάς, Η κυρία με τις καμέλιες, Το ημερολόγιο ενός τρελού, Οδός ονείρων, Ριχάρδος ο Γ΄, Ερρίκος ο Δ΄, Αρχιμάστορας Σόλνες κ.ά.), καθώς και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες (Ο μεθύστακας, Η κάλπικη λίρα, Κυριακάτικο ξύπνημα, Μια ζωή την έχουμε, Το κορίτσι με τα μαύρα, κ.ά.). Την περίοδο 1974-75 διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ. Η Πολιτεία του απένειμε το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄. Πέθανε το 1998.