«Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα κατά τη δεκαετία του '40 και τα περιθώρια της πολιτικής» | Εκδόσεις Καστανιώτη

Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα κατά τη δεκαετία του '40 και τα περιθώρια της πολιτικής

Το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα κατά τη δεκαετία του '40 και τα περιθώρια της πολιτικής
  • ISBN: 960-03-2615-0
  • σελ. 536
  • 11 Μαρτίου 1999
  • Εξαντλήθηκε

Περίληψη

Ο συγγραφέας διερευνά την ιστορία του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος τη δεκαετία του '40, που συνδέεται άμεσα με την άνοδο και την πτώση του αντιστασιακού κινήματος του ΕΑΜ. Ανιχνεύει τους στόχους και παρακολουθεί πώς ένα συνδικαλιστικό κίνημα μιας κατά βάσιν αγροτικής χώρας κατόρθωσε, στη διάρκεια της Κατοχής, να γίνει μεγάλο και ισχυρό, και με ποιους τρόπους, μετά την Απελευθέρωση, οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την επέμβαση του κράτους, έπεσαν και πάλι στα χέρια κρατικοδίαιτων εργατοπατέρων. Στη μεταπολεμική αυτή φάση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν ελληνικά πολιτικά κόμματα και οι ξένοι μεσολαβητές, καθώς τα πολιτικά περιθώρια καθορίζονταν από το διεθνές πλαίσιο της εντεινόμενης διαμάχης μεταξύ των δυτικών δημοκρατιών και της Σοβιετικής Ένωσης. Μιας διαμάχης στην οποία η Ελλάδα είχε εμπλακεί ήδη πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ξένοι μεσολαβητές, που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός ελεύθερου και δημοκρατικού συνδικαλιστικού κινήματος, δεν τολμούσαν, για λόγους διεθνούς πολιτικής σκοπιμότητας, να καταγγείλουν τις αυθαίρετες επεμβάσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων και των ανθρώπων τους στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο έντεχνος τρόπος με τον οποίο ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία υποτασσόταν κάθε φορά στην επιτακτικότητα της μάχης κατά του κομμουνισμού αποτελεί το κεντρικό θέμα αυτού του βιβλίου.

Βιογραφικά στοιχεία

Άγγελος Αυγουστίδης

Γιος ενός Μικρασιάτη ποτοποιού και μιας Θεσσαλονικιάς δασκάλας, ο Άγγελος Αυγουστίδης γεννήθηκε το 1946 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε έως 21 χρόνων. Το 1967, τριτοετής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπάλληλος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Πληροφοριών, έφυγε από την Ελλάδα μόλις έγινε η δικτατορία, εγκαταλείποντας σπουδές και σπίτι. Μετά από περιπλανήσεις στο Παρίσι και το Άμστερνταμ, σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, απ' όπου αποφοίτησε το 1978 με ειδικότητα τον Ψυχρό Πόλεμο και την ελληνική Ιστορία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μη έχοντας άλλους πόρους, εργαζόταν σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του: από τεχνίτης σε βιοτεχνία κουμπιών και εργάτης έως υπάλληλος γραφείου και βοηθός καθηγητή. Γνώρισε τι θα πει εκμετάλλευση, αλλά και το σύγχρονο μάνατζμεντ με συμμετοχή των εργαζομένων στη λειτουργία της επιχείρησης. Μετά την αποφοίτησή του το 1978, παρέμεινε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, σε μια εποχή που το πανεπιστήμιο αυτό ερευνούσε την εξέλιξη του δυτικοευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα με τα άλλα καθήκοντά του, ο Άγγελος Αυγουστίδης ανέλαβε τη μελέτη του ελληνικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Μετά από πολυετή έρευνα, έκανε το διδακτορικό του στο θέμα αυτό το 1988. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον ελληνικό συνδικαλισμό και την ελληνική ιστορία γενικότερα.